29 August 2008

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Παγκόσμιο ανησυχητικό φαινόμενο αποτελεί η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων στον χώρο του Τύπου. Οι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, με μαζικές απολύσεις και καλλιέργεια κλίματος εργασιακής τρομοκρατίας, φαίνεται ότι δεν είναι μόνο φαινόμενο της μικρής και περιορισμένης ελληνικής αγοράς.
Ο λόγος για την μακρινή μας Αυστραλία, όπου έχει σκάσει σαν βόμβα η απόφαση της διοίκησης του εκδοτικού συγκροτήματος Fairfax - ενός εκ των σημαντικότερων ομίλων στο χώρο των αυστραλιανών ΜΜΕ - να απολύσει 550 εργαζόμενους στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία με στόχο την εξασφάλιση 50 εκατ. δολαρίων. Στο πλαίσιο μάλιστα της "πολιτικής" αυτής, απέπεμψε και τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «The Age», τον οποίο η εταιρεία έπαψε των καθηκόντων του μία μέρα μετά την ανακοίνωση των 550 απολύσεων, προφανώς για να μην μπορεί να αντιδράσει...
Οι απολύσεις αφορούν σε πάνω από 100 δημοσιογράφους και προσωπικό του τομέα στοιχειοθεσίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυκλοφορία της εφημερίδας παρουσίαζε αύξηση τον τελευταίο καιρό σε αντίθεση με τις άλλες εφημερίδες των οποίων η κυκλοφορία ήταν στάσιμη ή μειώθηκε.
Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax κ. Ντέιβιντ Κερκ, οι απολύσεις κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου η εταιρεία να εξοικονομήσει 50 εκατ. δολάρια. Το προσωπικό που απολύεται προέρχεται από τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και Νέα Ζηλανδία. Ο κ. Κερκ ανέφερε ότι "οι καιροί είναι δύσκολοι και οι εφημερίδες για να επιβιώσουν πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό και περισσότερη ευελιξία".
Οι περικοπές εργατικού δυναμικού της εταιρείας αναμένεται, σύμφωνα με παρατηρητές των ΜΜΕ, να έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα των εκδόσεων της Fairfax, η οποία, εκτός από την εφημερίδα «Τhe Age», εκδίδει και τις «Australian Financial Review», «The Sydney Morning Herald» και «Canberra Times».
Η ξαφνική απόλυση του αρχισυντάκτη της «The Age», Άντριου Τζάσπαν, και η απομάκρυνσή του από την θέση που κατείχε ήταν αστραπιαία, ενώ οι 550 απολυμένοι της Fairfax αναμένεται να φύγουν έως τα μέσα Οκτώβρη. Στη θέση του αποπεμφθέντα αρχισυντάκτη τοποθετήθηκε προς το παρόν ο Πολ Ράματζ.
Σύμφωνα με τον εκδοτικό όμιλο, «τα έσοδα από τις εφημερίδες των μεγάλων πόλεων μειώθηκαν κατά 8,9% στο διάστημα 2007-08 λόγω μείωσης των διαφημίσεων και της αυξανόμενης καταχώρισης αγγελιών στο Διαδίκτυο». Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τον τρίτο γύρο μείωσης προσωπικού του ομίλου Fairfax τα τελευταία τρία χρόνια.