01 September 2008

ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Νέα επιδρομή ανακοίνωσε η κυβέρνηση για άλλη μια φορά. Τα φθινοπωρινά δώρα με τον κεφαλικό φόρο που ανακοινώθηκε, την αναμόρφωση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, καθώς και το προχώρημα στη δεύτερη φάση της αντι-ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δίνουν ακόμη ένα πλήγμα στους εργαζόμενους και μικρούς αυτοαπασχολούμενους όλης της χώρας. Αυτή η αντιλαϊκή, αντικοινωνική επίθεση δεν αφήνει απέξω τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι θα χάσουν άλλο ένα χιλιάρικο, όταν την ίδια στιγμή η ακρίβεια έχει τσακίσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, και όταν οι συμβάσεις πείνας που υπογράφουν οι Ενώσεις μας, δίνουν αυξήσεις που έχουν ήδη εξανεμιστεί πριν καν τις εισπράξουμε.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να "κόψει τις κορδέλες" του νέου Ταμείου (ΕΤΑΠ) που έφτιαξε για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλοι μας θα δούμε να χειροτερεύουν οι όροι της περίθαλψης, μαζί με τα αυξημένα όρια ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων. Ακόμη και η αναμόρφωση του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών, είναι ένα συντριπτικό χτύπημα σε μια κατηγορία συναδέλφων μας, των Τεχνικών. Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Η βαρυχειμωνιά άρχισε φέτος από τον Αύγουστο, για όλους εμάς που βλέπουμε την τσέπη μας να αδειάζει και τους όρους ζωής μας να χειροτερεύουν, όταν γύρω μας χορεύουν εκατομμύρια ευρώ στις μίζες, τα λαδώματα και τις διαπλοκές υπουργείων και επιχειρηματιών.

Δημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση που έβγαλαν οι συνάδελφοι Τεχνικοί Ραδιοφωνίας για την επιχειρούμενη αναμόρφωση του καθεστώτος Βαρέων και Ανθυγιεινών. Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Τεχνικούς, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Γινόμαστε όλοι αντικείμενο αυτής της νέας ληστρικής επέλασης του νεοφιλελευθερισμού και η απάντησή μας μπορεί να είναι μόνο μία:
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ


Αθήνα, Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων χωρίς την ΓΣΕΕ (ο εκπρόσωπός της αποχώρησε) αποφάνθηκε ότι μεταξύ των άλλων επαγγελμάτων βγαίνουν από το καθεστώς των βαρέων και οι Τεχνικοί Ραδιοφωνίας. Γιατί κύριοι; Μήπως μετά από τις άοκνες προσπάθειες των ιθυνόντων έχουν αλλάξει οι συνθήκες στους χώρους εργασίας των κεραιοσυστημάτων, των κέντρων εκπομπής, των σημείων εκπομπής των link εντός των ραδιοσταθμών, μήπως φωνάξατε κανένα τεχνικό να τον ρωτήσετε αν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες ή στείλατε ειδικούς, τεχνικούς ασφαλείας ή ειδικούς γιατρούς ή εν τέλει όποιους θεωρείτε εσείς αρμόδιους να εποπτεύσουν ένα έργο αναθεώρησης των βαρέων; Όχι, κύριοι, τίποτα από όλα αυτά. Απλώς πήρατε χαρτί και μολύβι και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας ολόκληρους κλάδους εργαζομένων, αποφαίνεσθε. Από τις 4 Δεκεμβρίου 2007 σας ενημερώναμε με επιστολή που στείλαμε και στην Υπουργό Απασχόλησης ότι:
Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας στους οποίους περιλαμβάνονται οι δύο ειδικότητες των ηχοληπτών ραδιοφωνίας και των ηλεκτρονικών ραδιοφωνίας δουλεύουν σε συνθήκες που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Συγκεκριμένα οι ηχολήπτες εργάζονται πάντα σε κλειστό χώρο με συνεχή τεχνητό φωτισμό και αερισμό, λόγω της ηχομόνωσης που επιβάλλει η φύση της εργασίας τους. Φορούν διαρκώς ακουστικά στα αυτιά, σε μεγάλη ένταση, γεγονός που, πέρα από την συνεχή δοκιμασία του νευρικού τους συστήματος, προϊόντος του χρόνου επιφέρει συχνά επαγγελματική κώφωση. Η άσκηση της εργασίας τους χαρακτηρίζεται από μεγάλο άγχος και πίεση, δεδομένου ότι λαμβάνει χώρα σε σύγχρονο χρόνο με το εκπεμπόμενο πρόγραμμα όπου τα λάθη δεν επιτρέπονται και η επανάληψη δεν υπάρχει. Τις δυσμενείς αυτές συνθήκες επιτείνει σημαντικά το γεγονός ότι εργάζονται κοντά σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και υψηλές τάσεις ρεύματος. Ως εύλογο αποτέλεσμα όλων των παραπάνω προκύπτει η αδυναμία τους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους πέραν του 55ου - 60ου έτους, λόγω απώλειας των αναγκαίων για την εργασία τους φυσικών προσόντων, πράγμα που καθιστά κάτι περισσότερο από πιθανό τον κίνδυνο απόλυσής τους από τους εργοδότες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στην ιδιωτική ραδιοφωνία παραδείγματα εν ενεργεία ηχοληπτών σε τέτοιες ηλικίες.
Οι ηλεκτρονικοί ραδιοφωνίας εργάζονται πάντα κοντά σε υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και υψηλές τάσεις ρεύματος (συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων, ραδιοζεύξεις, ραδιοφωνικοί πυλώνες, επισκευές μηχανημάτων ραδιοσταθμών). Το ανέβασμα σε πυλώνες (εναερίτες) και η επισκευή μηχανημάτων των πομπών γίνεται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες σε μηδενικό χρόνο, καθώς η καθυστέρηση σημαίνει μη εκπομπή του προγράμματος. Ως εκ τούτου οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία τους είναι και σοβαροί και, νομίζουμε, προφανείς.
Από τα όσα προαναφέρθηκαν πιστεύουμε ότι αβίαστα συνάγεται το συμπέρασμα πως, όχι μόνο κάθε σκέψη για εξοβελισμό των ηλεκτρονικών ραδιοφωνίας από τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αντίκειται τόσο στο Κοινωνικό Κράτος όσο και στην κοινή λογική, αλλά και πως είναι καθ’ όλα δίκαιο, εύλογο και αναγκαίο να συμπεριληφθούν στον εν λόγω κατάλογο και οι ηχολήπτες ραδιοφωνίας.
Καλούμε την Υπουργό Απασχόλησης να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που θα επιδεινώσουν δραματικά τη ζωή μας και θα εντείνουν σε αφόρητο βαθμό την ανασφάλεια στον χώρο των Τεχνικών Ραδιοφωνίας. Ενώνουμε τη φωνή μας με την φωνή χιλιάδων εργαζομένων στη χώρα και απαιτούμε πραγματική βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μεθοδεύσεις που ως μοναδικό και βέβαιο αποτέλεσμα θα έχουν να μην πάρει κανείς μας σύνταξη (αλήθεια, ποιος από εμάς θα έχει τα φυσικά προσόντα, αρχής γενομένης από την ακοή, για να εργάζεται μετά τα 50;).
Η οικονομία του κράτους δεν αιμορραγεί εξαιτίας των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα οι οποίοι, εκτός των άλλων, πληρώνουν σημαντικά αυξημένες εισφορές που αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τα όποια «προνόμιά» τους, τα οποία, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από τα όσα προαναφέρθηκαν, μόνο προνόμια δεν είναι. Στην Ελλάδα ζούμε όλοι και γνωρίζουμε της πραγματικές αιτίες της οικονομικής μας (και όχι μόνο) δυσπραγίας. Η Πολιτεία δεν είναι επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να βασίζεται αποκλειστικά σε λογιστικά στοιχεία και δεν μπορεί ποτέ να ξεχνά ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι. Αν υιοθετηθούν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, επαπειλείται ουσιαστικά η φυσική μας εξόντωση. Κι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Καμαρινόπουλος Δημήτρης Καραπανάγος