09 September 2008

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΦΟΡΟΛΗΣΤΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

Σε νέο γύρο φοροληστρικής επιδρομής στο εισόδημα των εργαζομένων εξελίσσονται οι «οικονομικές εξαγγελίες» της κυβέρνησης στην πρόσφατη ΔΕΘ. Στο όνομα της «θωράκισης» από τη …διεθνή οικονομική κρίση και τα ελλείμματα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με την συγχορδία των ΣΕΒ, ΕΕ, ΟΟΣΑ κλπ, προωθεί άμεσα μια βαθιά, αντιδραστική επίθεση εναντίον των εργαζόμενων κύρια στοιχεία της οποίας είναι η συνεχιζόμενη σκληρή λιτότητα, ο νέος γύρος ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας και μαζικών απολύσεων, και η ουσιαστική κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που αποτελεί νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα για χιλιάδες εργαζόμενους των ΒΑΕ, την ίδια στιγμή που η προώθηση του νόμου Πετραλιά θα επιφέρει άλωση των τελευταίων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Οι σαρωτικές φορολογικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση αποτελούν πρόκληση για χιλιάδες μισθωτούς και για εργαζόμενους που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να καταργήσει αντί να αυξήσει το απαράδεκτα χαμηλό αφορολόγητο όριο, να «τιμωρήσει» τους εργαζόμενους-θύματα των νέων ελαστικών σχέσεων εργασίας που «τρέφουν» τα μπλοκάκια, την ίδια στιγμή που οι εργοδότες απολαμβάνουν τεράστιες φοροαπαλλαγές και χαριστικές «ρυθμίσεις χρεών» και βέβαια τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των Ανώνυμων Εταιρειών.
Ιδού ποια είναι η φορολογική πραγματικότητα στην Ελλάδα: οι (τυπικά) μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2004 πλήρωσαν το 36% των φόρων και οι επιχειρήσεις το 44% και τρία χρόνια μετά οι εργαζόμενοι το 50% και οι εργοδότες το 36%, ενώ γιγαντώθηκαν οι αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι που αποτελούν το 63% της φορολογίας!
Ένα μεγάλο τμήμα συναδέλφων δημοσιογράφων εξαναγκάζεται να αμείβεται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Το καθεστώς αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σειράς αντιδραστικών μέτρων στην απασχόληση και στο ασφαλιστικό. Διαιωνίζεται και επεκτείνεται με τις ευλογίες τόσο του κράτους και των εκδοτών όσο και των ασφαλιστικών φορέων του κλάδου. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι είναι πιο φθηνοί (χωρίς δώρα, επιδόματα, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης), πληρώνουν μόνοι την ασφαλιστική τους κάλυψη και «διώχνονται» χωρίς περαιτέρω δυσκολίες. Κι όλα αυτά, ενώ ως εργαζόμενοι διατηρούν όλες τις υποχρεώσεις της μισθωτής σχέσης (ωράρια, τόπος εργασίας κ.α.), χωρίς καμιά προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους συντάκτες να παλέψουμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους για:
* Ανατροπή της φοροληστρικής επιδρομής της κυβέρνησης. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης

* Αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων (και όχι μείωση μέσω αλλαγής των φορολογικών συντελεστών κλπ).

*Πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας με άμεση κατάργηση της πληρωμής με δελτίο. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

* Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας κι όχι κατάπτυστες συμφωνίες πείνας και εργασιακής ειρήνης.



Να δώσουμε άμεσα την πρώτη μας απάντηση στα σχέδιά τους.
ΌΛΟΙ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων την Πέμπτη 11/9, 7μμ, Χαυτεία (Αιόλου και Σταδίου).