16 October 2008

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ

"Ναι" στον κοινό αγώνα, αποφάσισαν να πουν, αγανακτισμένοι πια ύστερα από τρία χρόνια εργασιακής κοροϊδίας οι εργαζόμενοι στον Όμιλο Καλοφωλιά (Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, Kapatel, express.gr, Περιοδικό Τουρισμός & Οικονομία, Ειδικές Εκδόσεις) και κατέβηκαν σήμερα, 16 Οκτωβρίου σε 24ωρη απεργία, ύστερα από διασωματειακή συνεννόηση.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν εδώ και χρόνια -και ύστερα από την εκβιαστική μετεγκατάσταση αρκετών τμημάτων στην Κερατέα, 39 χλμ. μακριά από την αρχική έδρα της εταιρείας- σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, καθώς πληρώνονται με τουλάχιστον 2μηνη καθυστέρηση και χωρίς καμία ενημέρωση από την διοίκηση του ομίλου, που επιλέγει αυθαίρετα ημερομηνίες κατά τις οποίες πετάει σαν "επίδομα" στους εργαζόμενους π.χ. το ένα τέταρτο του μισθού τους.

Οι εργαζόμενοι συντάκτες στον όμιλο, που σημειωτέον έχουν μείνει οι μισοί το τελευταίο έτος, σήμερα κατέβασαν τα "μολύβια", και μαζί με τους τεχνικούς, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τυπογράφους κ.λπ. έδωσαν το μήνυμα πως "ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ". Οι πληροφορίες, ωστόσο, από τις επαφές της διοίκησης δεν είναι και τόσο ευοίωνες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η διοίκηση για το μόνο που δεσμεύθηκε στους εκπροσώπους των Σωματείων των εργαζομένων, είναι πως σε διάστημα μιας εβδομάδας, θα καταβάλει το οφειλούμενο "τέταρτο" του Αυγούστου και τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου σε όσους δεν έχουν δοθεί... άρα πάλι το χρέος θα έχει φτάσει στους 2 περίπου μήνες...

Άλλες πληροφορίες θέλουν την διοίκηση να μίλησε στους συντάκτες, ξεκαθαρίζοντας πως το business plan (!) της επόμενης 2ετίας δεν προβλέπει ανοίγματα, και ουσιαστικά απάντησε στις γκρίνιες πως όποιος θέλει να φύγει, φεύγει και να μην περιμένει αποζημιώσεις κ.λπ.... Η κατάσταση στο μαγαζί είναι αρκετά σοβαρή.
Ο ρόλος των Σωματείων καίριος.
Αποτελεί, ωστόσο, μια πρώτη νίκη η αποφασιστικότητα των εργαζομένων -για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια- να διεκδικήσουν από κοινού το δικαίωμά τους στη δουλειά και τα δεδουλευμένα τους.