10 October 2008

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Νέα “καραμέλα” βρήκαν οι εργοδότες για να εφαρμόσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα μαγαζιά του περιοδικού τύπου: την έξωθεν προερχόμενη οικονομική κρίση, που «χτυπά» και τα ΜΜΕ.
Η κατάσταση σε αρκετά μαγαζιά του περιοδικού τύπου, μικρά ή μεγαλύτερα, φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, προσθέτοντας στους εργαζόμενους συντάκτες, τεχνικούς, υπαλλήλους του Τύπου –εκτός από το άγχος της επιβίωσης με τους πενιχρούς μισθούς τους- και το άγχος της απώλειας της δουλειάς τους, λόγω «κρίσης».
Το σχέδιο μοιάζει να είναι συντονισμένο στα μεγάλα μαγαζιά του κλάδου, (βλέπε ΣΕΠΤ) και έχει διάφορες μορφές. Η όρεξη της εργοδοσίας για μεγαλύτερα κέρδη με τον ευκολότερο τρόπο, δηλαδή την περικοπή εργασιακών θέσεων για περιστολή κόστους, έχει ανοίξει για τα καλά, και παράλληλα μεθοδεύονται και διάφορα άλλα “καπελώματα”.
Εκτός από την φημολογία, λοιπόν, για περικοπές (βλέπε: απολύσεις) σε έντυπα με την δικαιολογία της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ούτως ώστε να βρεθούν κονδύλια για νέα επιχειρηματικά σχέδια, εφαρμόζονται δια της βίας και της εργασιακής τρομοκρατίας διάφορα σενάρια εντατικοποίησης και εκβιασμού.
Έρχονται στα αυτιά μας περίεργες ειδήσεις, αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων των συντακτών στο περιοδικό Αθηνόραμα. Η εργοδοσία, σαν να μην ωφελείται αρκετά από τον πνευματικό κόπο των συντακτών, τους υποχρεώνει –δια της υπογραφής τους μάλιστα- να της δώσουν το ελεύθερο να διαχειρίζεται (βλέπε να πουλά, άρα να κερδίζει εις βάρος τους) τα κείμενά τους προς αναδημοσίευση!
Τόσο τα φαινόμενα αυτά, όσο και το “ράδιο αρβύλα” για περικοπές και απολύσεις έχουν μόνο ένα σκοπό: να δημιουργήσουν ηθελημένα κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας, να απομονώσουν τους εργαζόμενους, να “παγώσουν” κάθε διάθεσή τους για συλλογική δράση.
Η εργοδοτική τρομοκρατία, θα βρει τον κόσμο της δουλειάς στα ΜΜΕ απέναντι. Οι εργαζόμενοι στις γαλέρες των ΜΜΕ προσφέρουν ανελλιπώς τη δουλειά, τις δεξιότητες, τη γνώση, την εμπειρία τους και δεν θα ανεχτούν καμία υποβάθμιση των δικαιωμάτων τους προς όφελος των κερδών των μεγαλοεκδοτών.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μη διαλέξουν τον ηττοπαθή δρόμο της ατομικής διαπραγμάτευσης ή ακόμα και «αποδοχής της μοίρας τους».
Η δουλειά είναι δικαίωμα, το διεκδικούμε και το υπερασπιζόμαστε συλλογικά, με τους συναδέλφους μας στο χώρο εργασίας, με το σωματείο μας, έστω κι αν αυτό δεν είναι όπως θα θέλαμε.

- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ – ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
- ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
- OΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ