03 October 2008

AΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Άσχημες ειδήσεις φτάνουν στα αυτιά του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ από ακόμη ένα μαγαζί του περιοδικού τύπου. Στο πλαίσιο της γενικότερης εργασιακής ανασφάλειας, πληροφορούμαστε λοιπόν, απολύσεις συνεργατών και εργαζομένων στον εκδοτικό όμιλο της ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ, ενώ κυκλοφορούν φήμες για διάφορα επιχειρηματικά και... άλλα σχέδια της ιδιοκτησίας.
Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν την όποια επιχειρηματική απόφαση της εργοδοσίας, η οποία τους θεωρεί αναλώσιμους και τους δείχνει την έξοδο όταν πλέον έχει αφαιμάξει την υπεραξία που παράγουν.
Συγκεκριμένα, η επιχείρηση, η οποία εδώ και δυο δεκαετίες εκδίδει ειδικά κλαδικά περιοδικά δραστηριοποιείται και στη διοργάνωση εκθέσεων. Γι' αυτή τη δεύτερη δραστηριότητα, η οποία είναι και η πιο κερδοφόρα, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, αναζητούνται λύσεις διαχωρισμού ή και πώλησης. Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι η «διακοπή συνεργασίας» με όσους κυρίως αμείβονται με μπλοκάκι, αλλά και μια διάχυτη ανησυχία για το μέλλον έκδοσης των περιοδικών.
Στις κινήσεις αυτές υπάρχει και άλλη μια σοβαρή διάσταση. Η εταιρεία έχει μακροχρόνια χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο ΤΑΙΣΥΤ, η είσπραξη των οποίων κινδυνεύει να γίνει προβληματική, εφόσον επιχειρηθεί οποιαδήποτε εταιρική αλλαγή.
Επιβάλλεται η ΕΣΠΗΤ, αλλά και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου να κινηθούν άμεσα στην κατεύθυνση διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση (συντακτών, τεχνικών, υπαλλήλων), αλλά και είσπραξης των χρεών, τα οποία για χρόνια έχουν μείνει ανείσπρακτα, με ευθύνη της διοίκησης του Ταμείου μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να μην επιτρέψουν στην ιδιοκτησία της εταιρείας να τους χρησιμοποιήσει ως εξιλαστήρια θύματα στις όποιες επιχειρηματικές της συμφωνίες.