27 November 2008

ΜΑΣΤΙΓΑ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Σε πραγματική μάστιγα εναντίον της ευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας εξελίσσεται η νομοθετική απελευθέρωση των αγωγών κατά Μέσων Ενημέρωσης και δημοσιογράφων, από όποιον αυθαίρετα θεωρήσει ότι "προσβάλλεται" από συγκεκριμένα ρεπορτάζ. Η βιομηχανία των αγωγών ακουμπάει όλο και περισσότερους συναδέλφους συντάκτες, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Δημοσιοποιούμε παρακάτω το θέμα που έχει προκύψει με αγωγή κατά της συναδέλφου, μέλους της ΕΣΠΗΤ, Ελένης Ηλιοπούλου, επειδή κάποιοι έκριναν ότι "θίχτηκαν" από τα γραφόμενά της...

"Την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών θα εκδικαστεί η αγωγή που έχουν καταθέσει έξι μέλη της διορισμένης (από το ΥΠ.Ε.Π.Θ.) Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π. τα οποία ζητούν από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Άρθρο» 6.000.000 ευρώ καθώς ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί ηθική βλάβη εξαιτίας του ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα στις 23/9/2007 και στο οποίο γινόταν αναφορά στις υψηλές αμοιβές που ζητούν και τελικά απέρριψε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Στο ρεπορτάζ η δημοσιογράφος Ελένη Ηλιοπούλου δημοσιοποιεί τα πρακτικά της συνεδρίασης (147η στις 19/9/2006) στην οποία έξι μέλη της Δ.Ε. του Ε.Α.Π. ως επιστημονικοί υπεύθυνοι υποέργων συναποφάσισαν για τους εαυτούς τους υψηλές αμοιβές για την συμμετοχή τους στο έργο «Ανάπτυξη και Βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων Υπηρεσιών του Ε.Α.Π.». Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Σιαφαρίκας (πρόεδρος της Δ.Ε.), ζητά 42.000 ευρώ, ο Θεοχάρης Παταργιάς (τακτικό μέλος της Δ.Ε. και ομότιμος καθηγητής τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) 112.000 ευρώ, ο Γιώργος Καραϊσκάκης (τακτικό μέλος της Δ.Ε., καθηγητής τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της επιτροπής ερευνών του Ε.Α.Π.) 43.750 ευρώ, ο Χαράλαμπος Ροδόπουλος (προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών) 37.500 ευρώ, η Ελένη Σαράντη (τακτικό μέλος της Δ.Ε. και αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος Φιλολογίας πανεπιστημίου Πατρών) 20.625 ευρώ και ο Γιάννης Δημόπουλος (τακτικό μέλος της Δ.Ε. και ομότιμος καθηγητής τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Πατρών) 56.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ ο τότε Ειδικός Γραμματέας του Γραφείου Διαχείρισης Προγραμμάτων Κ.Π.Σ. Δημήτρης Σκιαδάς (και νυν Γ.Γ. Εμπορίου του Υπ. Ανάπτυξης) εξηγεί ότι οι αμοιβές που λαμβάνουν όσοι εμπλέκονται σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και τα Κ.Π.Σ. είναι νόμιμες και θα πρέπει να είναι λελογισμένες καθώς τα Κ.Π.Σ. δεν υπάρχουν για να συμβάλουν στον πλουτισμό κανενός. Προβλέπονται για εκείνους των οποίων οι δραστηριότητες δεν ταυτίζονται με τις αρμοδιότητες που εκπορεύονται από τη θέση στην οποία διορίστηκαν και τις ευθύνες που πηγάζουν από αυτή. Αναφορικά με το Ε.Α.Π. επισημαίνει «δύο φορές μας έχουν αποσταλεί οι αποφάσεις των συνεδριάσεων της Δ.Ε. και τις δύο τις έχουμε επιστρέψει πίσω, μειώνοντας αρκετά τις προβλεπόμενες αμοιβές, οι οποίες ήταν ιδιαιτέρως υψηλές. Και αυτό τα μέλη της Δ.Ε. το έχουν δεχτεί». Επί της ουσίας εκείνοι που διορίστηκαν τιμητικά σε συγκεκριμένες θέσεις (και με συγκεκριμένες τιμητικές αμοιβές) από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. προκειμένου να διαχειριστούν το Ε.Α.Π. φροντίζουν να εξασφαλίζουν στους εαυτούς τους πλουσιοπάροχες αμοιβές και με το νόμο. Αναρωτιόμαστε αν τα καθήκοντα τους ως μέλη της Δ.Ε. δεν συμπεριλαμβάνουν την οικονομική διαχείριση των κονδυλίων που δίνει στο Ε.Α.Π. η πολιτεία και η Ε.Ε. για να αναπτύξει υποδομές, σπουδές, εκπαιδευτικό υλικό, υπηρεσίες κ.λπ. Αν τα ανωτέρω δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις στις οποίες τιμητικά τους ανέθεσε η πολιτεία τότε ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους και γιατί χρειάζονται επιπλέον αμοιβή για όσα εξ αρχής διοριστήκαν να πράξουν; Οι πανεπιστημιακοί ταγοί συμβολικά και ουσιαστικά θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα πανεπιστημιακού ήθους για το Ε.Α.Π. και τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας. Οι «συμβολικές» αμοιβές προκειμένου να επιτελέσουν το καθήκον τους τι παράδειγμα δίνουν;
Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στα προβλήματα που ταλανίζουν το 19ο Α.Ε.Ι. της χώρας, το οποίο εδώ και δέκα χρόνια συνεχίζει να μην έχει σύγκλητο και πρυτανικές αρχές. Η προβληματική διοίκηση που ασκείται από τα συγκεκριμένα στελέχη έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον τύπο. Ο σύλλογος των καθηγητών του Ε.Α.Π., οι σύλλογοι των φοιτητών αλλά και βουλευτές με σχετικές επερωτήσεις στο κοινοβούλιο έχουν κάνει επανειλημμένα αναφορές στα προβλήματα, τα αδιέξοδα, τις συγκρούσεις και τις διώξεις που υπάρχουν. Η συνάδελφος Ελένη Ηλιοπούλου που υπογράφει το ρεπορτάζ είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φοιτητών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, και πρωτοστάτησε στην διαδικασία της προσφυγής των 351 φοιτητών προς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών εναντίον του Ε.Α.Π. Οι φοιτητές μέσω της ομαδική αγωγής (που κατατέθηκε στις 31/12/2007) ζητούν να τους επιστραφούν τα δίδακτρα που κατέθεσαν και τα οποία παράνομα συνεχίζει να εισπράττει το εν λόγω πανεπιστήμιο, το οποίο αν και δημόσιο Α.Ε.Ι. παραβαίνει το άρθρο 16 και την καθολικότητα του σχετικά με την δημόσια δωρεάν ανώτατη Παιδεία. Την κίνηση αυτή των φοιτητών με ανακοίνωση του ο κ. Σιαφαρίκας είχε χαρακτηρίσει ως «βόμβα στα θεμέλια του Ε.Α.Π.» Καταλήγοντας συμπεραίνουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια ακόμη προσπάθεια φίμωσης του τύπου και της ελευθερίας του λόγου και εκφοβισμού μέσω της πιθανής επιβολής ενός εξοντωτικού προστίμου της τάξης των 6.000.000 ευρώ αλλά και δίωξη για την συνδικαλιστική δράση της συναδέλφου στα πλαίσια της ακαδημαϊκής κοινότητας.