05 April 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 3 + 2 σημεία για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον ΣΕΠΤ

Συνάδελφοι,
Ετούτη τη φορά στη Γενική μας Συνέλευση θα συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως και θα πάρουμε αποφάσεις για το θέμα της επικείμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους εργοδότες. Μια Συλλογική Σύμβαση που θα κρίνει το αν εμείς θα είμαστε αυτοί που θα πληρώσουν την οικονομική κρίση ή αν θα την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Θα αποτελέσει επίσης οδηγό για την επόμενη Υπουργική Απόφαση η οποία αφορά τα μικρά «μαγαζιά» του κλάδου μας.
Για τα θέματα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας η ΕΣΠΗΤ πρέπει να γράψει «στις σημαίες της» και να δώσει περιεχόμενο σε όλα τα αιτήματα που θα αποσκοπούν να μας φέρουν σε μια καλύτερη κατάσταση από οικονομική, θεσμική και εργασιακή άποψη. Τα έχουμε διατυπώσει κατά καιρούς και είναι, μεταξύ άλλων: 1400 ευρώ κατώτερος μισθός, ωράριο 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για όλους, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση σε όλους τους χώρους δουλειάς, κλπ.
Εν τούτοις, για την επικείμενη ΣΣΕ με τον ΣΕΠΤ, για την οποία έχουν ήδη αρχίσει οι διαπραγματεύσεις, υπάρχουν 3 σημεία πίσω από τα οποία η ΕΣΠΗΤ δεν πρέπει να πάει. Αυτή είναι η πρότασή μας και σας καλούμε να την υπερψηφίσετε για να γίνει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και να δεσμευτεί έτσι σε αυτήν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας. Να πάρουμε απόφαση λοιπόν για:
- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Με τον πληθωρισμό να τρέχει πάνω από 20% στα βασικά είδη ανάγκης για τη μέση οικογένεια, και με τις ανατιμήσεις να έχουν γίνει καθημερινή πληγή, ποιος μπορεί να ζει με 720 ευρώ το μήνα;
- Ένταξη στη ΣΣΕ (μισθοί, δώρα, επιδόματα κλπ.) των συναδέλφων που εργάζονται με «μπλοκάκι». Ορισμός κατώτατης αμοιβής ανά σελίδα για τους συναδέλφους που εργάζονται «με το κομμάτι». Για να κάνουμε το «μπλοκάκι» ακριβό, να μην είναι η φτηνή λύση που την προτιμούν οι εργοδότες και προοπτικά μας επιφυλάσσουν τη γενίκευσή του. Η ΕΣΠΗΤ να επεξεργαστεί ταυτόχρονα βήματα στην κατεύθυνση του παραπέρα περιορισμού του φαινομένου.
- Καμία απόλυση στη διάρκεια ισχύος της ΣΣΕ. Δεν είμαστε το απόβαρο που θα ξεφορτωθούν οι εργοδότες για να ξεπεράσουν την κρίση τους. Τους έχουμε επιδοτήσει τόσα χρόνια με τη δουλειά μας κι έχουμε βάλει γερά θεμέλια στα κέρδη που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις που επίσης βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ, και από κοινού ενημέρωση λεπτομερής ανά χώρο εργασίας μέσα στις επόμενες μέρες, εγρήγορση και απεργιακή κινητοποίηση, είναι ο τρόπος πίεσης προς την εργοδοσία για να αποδεχτεί τα παραπάνω. Ενεργοποίηση απεργιακού ταμείου.
Νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 26 Απριλίου, που θα εγκρίνει το τελικό κείμενο της ΣΣΕ και θα αποφασίσει τρόπους ελέγχου της εφαρμογής της.


ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ, 5 Απριλίου 2009