Ούτε αυτή τη φορά κατάφερε η ΕΣΠΗΤ να κάνει την ετήσια τακτική Γενική της Συνέλευση, που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Απρίλη και η οποία λόγω έλλειψης απαρτίας θα πάει για αργότερα. Η νέα αυτή «αποτυχία» ήρθε ως αποτέλεσμα της απαξίωσης των ανούσιων διαδικασιών της Ένωσης, που διώχνει τον κόσμο από τις συνελεύσεις.
«Αφού ο κόσμος δεν έρχεται, καιρός να πάρουμε δραστικά μέτρα» σκέφτονται μερικά από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, ακολουθώντας το γνωστό δρόμο: πονάει κεφάλι, κόψει χέρι. Έτσι, αντί να αποφασίσει η πλειοψηφία του Δ.Σ. να κάνει μια βασική δουλειά, δηλαδή να βρεθεί σε όλα τα περιοδικά για να ενημερώσει τον κόσμο, να τον ελκύσει στις συλλογικές διαδικασίες, να εμφυσήσει την ενότητα, να καλέσει σε συσπείρωση και συμμετοχή, να ανοίξει τη συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα που καταιγιστικά πλέον ενσκήπτουν σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, (αντί να τα κάνει όλα αυτά), προτιμά τον εύκολο δρόμο της διαγραφής μελών. Η κουτοπόνηρη σκέψη είναι η εξής: θα διαγράψουμε κάμποσα μέλη κι έτσι θα έχουμε πιο εύκολα την απαρτία.
Η ανάγκη να αναιρεθεί λόγω και έργω η απαξίωση που διώχνει τον κόσμο από τις συνελεύσεις, δεν μπαίνει στο μυαλό όσων εισηγούνται τις «μαζικές εκκαθαρίσεις». Ούτε βέβαια η ανάγκη να γίνουν πιο ζωντανές και ουσιαστικές οι συλλογικές διαδικασίες. Αν κάποιος έχει συνηθίσει κατ’ έτος να έρχεται σε μια Γ.Σ. απλώς για να εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό της Ένωσης, γιατί να συνεχίσει για πολύ ακόμη να έρχεται; Όταν, πάλι, η ΕΣΠΗΤ του αρνείται το δικαίωμα να αποφασίζει γι’ αυτά που πραγματικά τον καίνε (αφού «έχει εκχωρήσει το δικαίωμα αυτό στο Δ.Σ.»), ποιο ενδιαφέρον να βρει στην έγκριση του... οικονομικού απολογισμού; Αρκεί μόνο να πούμε ότι για να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση επί οποιουδήποτε άλλου (εκτός απολογισμού και προϋπολογισμού) θέματος στην ετήσια τακτική Γ.Σ., πρέπει να μαζευτούν υπογραφές, να εγκρίνει το Δ.Σ. το θέμα, και μετά να πάει στη συνέλευση για να συζητηθεί και να παρθούν αποφάσεις.
Πριν από την απόπειρα Γενικής Συνέλευσης της 5 Απρίλη, το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ πρότεινε στο Δ.Σ. να συζητηθεί στη συνέλευση το ζήτημα της επικείμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αφού πήρε την αρνητική απάντηση από την πλειοψηφία του Δ.Σ., ακολούθησε όλη την παραπάνω διαδικασία (υπογραφών, εγκρίσεων κλπ) για να συζητηθεί το θέμα «ΣΣΕ» προ ημερησίας διατάξεως στη συνέλευση (η οποία τελικά δεν ευτύχησε να έχει απαρτία). Σε αντίθεση με την πλειοψηφία του Δ.Σ., το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι το ζήτημα αυτό, και όχι μόνο, πρέπει να συζητιέται σε γενική συνέλευση, να ζητείται η γνώμη των μελών της ΕΣΠΗΤ, και τα ίδια τα μέλη να αποφασίζουν τα αιτήματα, το πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Δεν μπορεί το Δ.Σ. να τα αποφασίζει αυτά εν λευκώ, επειδή είναι οι εκλεγμένοι που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις τύχες της ΕΣΠΗΤ.
Για περισσότερη ενημέρωση, διαβάστε παρακάτω την πρόταση που διακίνησε σε όλους τους συναδέλφους το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον Σύνδεσμο των εργοδοτών.