23 July 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ενότητα και ενοποίηση των αγώνων για την ανατροπή

Το κείμενο που ακολουθεί, αποτελεί προσωπική άποψη ενός εκ των απολυμένων εργαζόμενων του Ελεύθερου Τύπου, του συναδέλφου δημοσιογράφου Γιάννη Αγγέλη. Γράφτηκε πριν από την υπογραφή του Πρακτικού Διαβούλευσης και Συμφωνίας μεταξύ των απολυμένων και του εκκαθαριστή,στις 16/7/09, που προβλέπει ότι μέχρι 31/8/2009 θα καταβληθούν οι πλήρεις τακτικές αποδοχές, η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων 2009, η αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας 2009 και η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης. Για την ιστορία, να πούμε ότι επίσης συμφωνήθηκε και η καταβολή πρόσθετης αποζημίωση απόλυσης ύψους 1.800.000 ευρώ, που θα διαμοιραστεί ισόποσα σε όλους τους απολυμένους.

"Το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου και του ραδιοφωνικού σταθμού City, μαζί με την απώλεια των θέσεων εργασίας 450 εργαζομένων έχει προκαλέσει ένα συνολικότερο σοκ στον εργασιακό χώρο των ΜΜΕ, καθώς φαίνεται να είναι η απαρχή μαζικών απολύσεων σε πολλά άλλα ΜΜΕ.Η αντίληψη όμως που έχουμε ως δημοσιογράφοι, τεχνικοί, κ.α. εργαζόμενοι συνολικά στο χώρο του Τύπου για τα πραγματικά αίτια των εξελίξεων αυτών φαίνεται να είναι πολύ πίσω από την πραγματικότητα καθώς είτε αντιμετωπίζεται σαν ένα στεγνό θέμα ελλειμμάτων στους ισολογισμούς εταιρειών των Μέσων, είτε αποδίδεται σε επιλογές στο εσωτερικό της κρίσης των κομμάτων διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας.
Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έχει προκαλέσει ένα ντόμινο αλλαγών στον τρόπο ύπαρξης των ΜΜΕ στις νέες οικονομικές συνθήκες και στην πρωτοφανή διαπλοκή τους με τα κέντρα εξουσίας στην οικονομία, την πολιτική, το κράτος. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στο «σεισμό» αυτό έχουν ήδη αρχίσει να σφαγιάζονται στο βωμό αυτών των ανατροπών λόγω της στάσης της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ έχουν παγιδευτεί σε απομονωμένες αντιδράσεις, λιγότερο ή περισσότερο δυναμικές που κινδυνεύουν με εκφυλισμό εάν παραμείνουν έτσι.
Κάθε κινητοποίηση για το δικαίωμα στη δουλειά και την ποιότητα της δημοσιογραφικής δουλειάς μας, με απαρχή τις κινητοποιήσεις στον Ε.Τ. και τον City, πρέπει να γίνει βήμα για την ενότητα και απεξάρτηση των εργαζόμενων του κλάδου μας από αυτή την παγίδα και την ενοποίηση των αγώνων μας με τους απολυμένους στα εργοστάσια, τις υπηρεσίες, τους μετανάστες, για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και των κολαούζων της."