21 July 2009

Στον Περιοδικό Τύπο οι εργαζόμενοι επιμένουν…αγωνιστικά

Την ώρα που όλοι οι εργαζόμενοι στα περιοδικά ετοιμάζουν τις καλοκαιρινές τους άδειες, οι εργαζόμενοι στην Περιοδικός Τύπος εξακολουθούν να βιώνουν καθεστώς ανασφάλειας. Με χρωστούμενα δυο μηνών, με την εταιρεία να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στο προστατευτικό πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα και με έντονη την ανησυχία για το ίδιο το μέλλον της εταιρείας δεν έπαψαν να σπάζουν τα …νεύρα στην εργοδοσία (αλλά και σε μερικούς συνδικαλιστές του χώρου).
Για πάνω από 8 μήνες αμφισβητούν τις μονόπλευρες παραινέσεις του τύπου «βοηθήστε για να σωθεί η εταιρεία» και διεκδικούν το αυτονόητο: «πληρώστε μας για να δουλεύουμε». Παράλληλα οργανώνονται μέσα από συνελεύσεις, απαιτώντας τήρηση συλλογικών συμβάσεων, σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα, εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
Ξεπερνώντας τον σκόπελο της έλλειψης ενιαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης συντάκτες, γραφίστες, υπάλληλοι και εργάτες κατόρθωσαν να συντονίσουν πέντε σωματεία, οργανώνοντας 24ωρη προειδοποιητική απεργία. Κατόρθωσαν να παρέμβουν στο δικαστήριο όπου προσέφυγε η εργοδοσία πίσω από τις πλάτες τους για να ενταχθεί η εταιρεία σε ευνοϊκό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές. Κέρδισαν τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αλλά αντιμετώπισαν την απόρριψη του δικαστηρίου στο αίτημα εξαίρεσης των εργατικών απαιτήσεων από το καθεστώς προστασίας του εργοδότη. Ενάντια στην κυρίαρχη λογική «κάθομαι ήσυχα και αποδέχομαι κάθε επιλογή του αφεντικού», απαίτησαν έγγραφη δέσμευση και εγγυήσεις για τις αμοιβές τους.
Δεν έχει κριθεί ακόμα τίποτα. Το μέλλον της εταιρείας, όπως το οραματίζονται ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι και σύμβουλοι επιχειρήσεων, είναι σίγουρο ότι δεν είναι στα μέτρα των εργαζομένων. Η εμπειρία από άλλες επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, δείχνει ότι συνήθως οι ευνοϊκές συνθήκες προστασίας γεννούν αντεργατικές καταστάσεις.
Για αυτό και εξακολουθούν να αγωνίζονται:
- για να πληρωθούν όλες τις χρωστούμενες αποδοχές
- για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας
- για να τηρούνται οι συμβάσεις και οι όροι εργασίας
Με αυτά τα αιτήματα θα κάνουν τη δική τους παρέμβαση στο δικαστήριο που θα συζητήσει το αίτημα της εταιρείας (30/9). Σε αυτά τα αιτήματα καλούν όλους τους συναδέλφους, εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες της εταιρείας, ανεξάρτητα από θέση και ειδικότητα να συσπειρωθούν και να παλέψουν. Αν βγήκε κάποιο συμπέρασμα από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις τους, είναι ένα: τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα, προπαντός η αξιοπρέπεια των εργαζομένων.