03 September 2009

Φθινοπωρινές εργασιακές θύελλες - Ανάγκη για συντονισμένο αγώνα!

Ένα όχι ήρεμο καλοκαίρι πέρασε για το δημοσιογραφικό κόσμο, με φήμες, αλλά και γεγονότα να προϊδεάζουν για ένα θερμό φθινόπωρο όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο μας. Με τους εργοδότες να εμφανίζονται περισσότερο ενωμένοι και στο ίδιο μήκος κύματος από ποτέ (εκ βάθρων "ξήλωμα" εργασιακών δικαιωμάτων με δικαιολογία την κρίση) είναι πλέον απαραίτητος ο συντονισμένος εργατικός αγώνας! Μερικές από τις πιο "φρέσκες" και παράλληλα ανησυχητικές ειδήσεις του Σεπτεμβρίου οι παρακάτω:

* Η δραματική μείωση των διαφημιστικών εσόδων λόγω της κρίσης στον κλάδο αυτοκινήτου προκάλεσε πτώση του κύκλου εργασιών και ζημίες για τον όμιλο των Τεχνικών Εκδόσεων στο α' εξάμηνο του 2009, με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρείας να προσανατολίζεται σε συνέχεια του προγράμματος περικοπών και νέες δραστηριότητες. Στο κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου το απασχολούμενο προσωπικό στον όμιλο ήταν 78 άτομα και στη μητρική εταιρεία 67, έναντι 107 και 89 αντίστοιχα πέρυσι. Αισιοδοξία εκφράζει πάντως η διοίκηση της εταιρείας ότι τα περισσότερα περιοδικά του ομίλου θα συνεχίζουν να κατέχουν πρωταγωνιστική θέση στο χώρο των ειδικών εκδόσεων (σ.σ. 4 Τροχοί, Auto Bild, Ήχος, Πτήση και 2 Τροχοί). Ο βασικός στόχος της διοίκησης των Τεχνικών Εκδόσεων είναι πλέον η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στο χώρο του εντύπου, του διαδικτύου και των εκθέσεων, με κύριο σκοπό την αύξηση του κύκλου εργασιών.

* Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ετοιμάζεται πυρετωδώς στον όμιλο Μπόμπολα και ειδικά στην εφημερίδα Έθνος. Όλο το καλοκαίρι ξεσκόνιζαν τις λίστες με τους εργαζόμενους και έβαζαν κάτω τα ποσά που θα δοθούν ως αποζημιώσεις και μπόνους για να αδειάσουν τα γραφεία. Παλαιότερα ο Φ. Μπόμπολας είχε κάνει λόγο για απομακρύνσεις τουλάχιστον 70 δημοσιογράφων, άρα κάπου εκεί είναι και ο στόχος του προγράμματος. Τα μεγαλοκεφάλια φέρονται να πήραν διαβεβαίωση ότι η εθελούσια δεν αφορά αυτούς... μάλλον για τους 1400αρηδες χτυπά η καμπάνα.

* Αντίστοιχο κλίμα και στον ΑΝΤ1, η εθελούσια του οποίου είχε ανακοινωθεί αρχές Αυγούστου και τυπικά έληγε στις 4 Σεπτεμβρίου (αλλά τελικά πήρε παράταση δύο εβδομάδων). Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει "συμμετοχή" στην εθελούσια μόλις 30 εργαζόμενοι ολόκληρου του ΑΝΤ1 ΤV (μόνο 3 δημοσιογράφοι σε αυτούς) και άρα τα σχέδια του προς το παρόν απλώς "εκτελούντος χρέη διευθυντή" να φύγουν όσοι είναι χρυσοπληρωμένα και δεν δουλεύουν, δεν φαίνεται να ευοδώνονται. Μέσα στην εβδομάδα θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε ΕΣΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ για τι μέλλει γενέσθαι.

* Στην Καλλιθέα μετακομίζουν οι εργαζόμενοι σε Ισοτιμία, Εspresso, Flash, μετά την "εξαγορά" τους από τον όμιλο Λαυρεντιάδη. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει "μετακινήσεις" εργαζομένων από το ένα μέσο στο άλλο (όπως φημολογούνταν), ενώ δεν έχει γίνει λόγος για απολύσεις, εκτός από τις υφέρπουσες φήμες για καρατομίσεις αρχισυντακτών (άρα και των ομάδων τους;).

* Τι να γράψει κανείς για τα τεκταινόμενα στην ΠΟΣΠΕΡΤ με την διοίκηση της ΕΡΤ να προσφεύγει δικαστικά κατά της ΠΟΣΠΕΡΤ, με την υποστήριξη μάλιστα συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια για υπογραφή ΣΣΕ. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται αντιλαμβάνεται μερίδα των συνδικαλιστών την στήριξη των εργασιακών συμφερόντων! … Για την ιστορία, αφού για παραπάνω από δύο μήνες μπλόκαρε με κάθε πιθανό τρόπο τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για Συλλογική Σύμβαση, η διοίκηση της ΕΡΤ και ο πρόεδρός της ξεπέρασαν κάθε όριο, αμφισβητώντας ακόμη και τον ΟΜΕΔ, προσφεύγοντας δικαστικά εναντίον της νόμιμης διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ. Η διοίκηση της ΕΡΤ έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα και ο ΟΜΕΔ θα λάβει πλέον απόφαση για την ΕΣΣΕ. Συσπειρωμένοι και ενωμένοι παραμένουν οι εργαζόμενοι γύρω από την ΠΟΣΠΕΡΤ, προετοιμάζοντας νέο κύκλο κινητοποιήσεων έως την υπογραφή ΣΣΕ.