12 November 2009

Στους δρόμους οι συμβασιούχοι - Επί ποδός 1.000 συμβασιούχοι της ΕΡΤ


Πολύ πριν από τις... εκατό μέρες της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο απέναντι στους πιο κακοπληρωμένους και με χειρότερες συνθήκες εργαζόμενους, τους χιλιάδες συμβασιούχους και εργαζόμενους σε προγράμματα Stage. Την ίδια ώρα που δισσεκατομμύρια χαρίζονται στις τράπεζες, στους εργαζόμενους προσφέρονται απολύσεις και ανεργία!

Με το πρόσχημα της "αναξιοκρατίας" η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φορτώνει αδίστακτα, ελλείμματα και χρέος, την κρίση του κεφαλαίου στον κόσμο της δουλειάς, προωθεί χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους των προγραμμάτων Stage, συμβασιούχους (μεταξύ των οποίων και περίπου 1.000 συμβασιούχοι στην ΕΡΤ, από όπου και η φωτογραφία), συμβασιούχους έργου, ελαστικά εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται οι εργαζόμενοι με το περιβόητο "μπλοκάκι" (ΔΠΥ), προκηρύσσοναι εκατοντάδες θέσεις μερικής απασχόλησης σε δήμους και μεθοδεύεται η υλοποίηση των stage στον ιδιωτικό τομέα ως... δώρο στην εργοδοσία, που θα κάνει πάρτι πλέον ελαστικοποιώντας παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις.

Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην επέκταση της ελαστικής εργασίας. Επί των ημερών του, ξεκίνησαν τα stage, δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο για τις εργολαβικές εταιρείες (βλ. και υπόθεση Κούνεβα), γιγαντώθηκαν οι συμβασιούχοι, εφευρέθηκαν πλήστοι τρόποι και ρυθμίσεις για να μην μπορούν οι ελαστικά εργαζόμενοι να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Σήμερα προσπαθεί να στρέψει κατηγορίες ελαστικά εργαζομένων τη μία απέναντι στην άλλη, ή το σύνολο της κοινωνίας ενάντια στους υποτίθεται "βολεμένους" συμβασιούχους ή εργαζόμενους σε stage.

Όμως η επίθεση που μεθοδεύει η κυβέρνηση είναι συνολική: ετοιμάζει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου τομέα και ακόμη πιο "αντιδραστική" λειτουργία του όπου δημόσιου απομείνει, με επιχειρηματικά ανταποδοτικά κριτήρια, πογκρόμ απολύσεων συμβασιούχων, πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων λόγω περικοπών, άνοιγμα του δρόμου για τη μαζική είσοδο των ιδιωτών και των εργολάβων.

Οι απολύσεις είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, όλου του εργατικού κινήματος. Καλούμε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να προχωρήσει σε απεργίες ενάντια στις απολύσεις. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να μη διαλυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Να παλέψουμε όλοι μαζί για να καταργηθεί η ομηρία χιλιάδων εργαζομένων και η διαιώνιση του εργασιακού μεσαίωνα. Ο ενιαίος αγώνας των εργαζόμενων απαιτεί και ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση για όλους. Τα σωματεία να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο, ανεξάρτητα από την τυπική εργασιακή τους σχέση και όχι να αναπαράγουν τη διάσπαση και τον κατακερματισμό.

Η αγωνιστική απάντηση χιλιάδων ελαστικά εκμεταλλευόμενων εργαζόμενων, δημιουργεί τις πρώτες ρωγμές στην αντεργατική επίθεση της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι απεργίες και οι μαζικές διαδηλώσεις τους, δείχνουν ότι μπορεί να ανατραπεί η πολιτική αυτή. Είναι επιτακτικό να διεκδικήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί:

- Καμιά απόλυση - Μόνιμη και σταθερή δουλειά- Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

- Κατάργηση των προγραμμάτων stage και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

- Καμιά εργασία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα να μην ανατίθεται σε ιδιώτες και εργολάβους. Θέλουμε δημόσιο τομέα που να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των ιδιωτών, των προμηθευτών και κάθε είδους ρουσφετιών.

- Μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού για να καλύπτει το δημόσιο όλες τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.