30 November 2009

Μια συνέλευση έγινε – Θα αποκτήσει εσωτερική ζωή η ΕΣΠΗΤ;

Μετά από αρκετές αποτυχίες η γενική συνέλευση στις 29/11 είναι γεγονός. Επιτέλους, δόθηκε η δυνατότητα να διατυπωθούν προβλήματα και προβληματισμοί, παρά τη φανερή αγωνία της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. να προχωρήσουν οι ψηφοφορίες, γεγονός που έδινε μια εικόνα υποβάθμισης της συζήτησης.

Έστω κι έτσι από το βήμα της συνέλευσης ακούστηκαν:

 Η αγωνία του εργαζόμενου στα νέα μέσα, είτε αυτά λέγονται ιστοσελίδες, είτε ιντερνετικά ραδιόφωνα, με την υποβάθμιση του ρόλου του συντάκτη, την πολλαπλή χρήση του σε ό,τι «νέο» φτιάχνει ο ιδιοκτήτης, την πίεση που δέχεται να εξασφαλίζει χορηγούς και διαφήμιση.

 Η καταγγελία για τους 18 συναδέλφους στο περιοδικό Grazia, που μένουν στον «αέρα» μετά την λήξη της συνεργασίας Αττικών Εκδόσεων και Ελευθεροτυπίας.

 Η καταγγελία της απολυμένης συναδέλφισσας, η οποία είδε στη Γ.Σ. την εργοδότριά της, αυτή που την απέλυσε, να συμμετέχει στις ψηφοφορίες ως μέλος της ΕΣΠΗΤ.

 Οι προβληματισμοί του συναδέλφου από την περιφέρεια, που βλέπει να μην ασκείται κανένας έλεγχος, στους ιδιοκτήτες, ενώ βιώνει την πολυδιάσπαση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Ένα δείγμα, της αναγκαιότητας να γίνονται διαδικασίες, όπως οι συνελεύσεις. Γιατί καλό είναι να προχωρήσουν αλλαγές στο καταστατικό της Ένωσης, ώστε να μην μπαίνει εμπόδιο στη λειτουργία της, αλλά τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δημοκρατική, εσωτερική συζήτηση που έχει ανάγκη η ΕΣΠΗΤ. Γιατί τα πολλά και καυτά προβλήματα που απασχολούν τα μέλη μας και τους υπόλοιπους συναδέλφους, μπορούν να αναδειχθούν μόνο μέσα από τέτοιες διαδικασίες, μέσα από συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς.

Το επόμενο διάστημα ανοίγουν πολλά ζητήματα: ήδη το ασφαλιστικό τίθεται στο τραπέζι, θα πρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία για τη νέα Συλλογική Σύμβαση. Είναι θέματα που πρέπει να βρουν την ΕΣΠΗΤ θωρακισμένη με θέσεις και έτοιμη για οργάνωση της διεκδίκησης. Η εκλογική διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνει τροχοπέδη για τη δράση της Ένωσης.

Μια πρώτη αντίδραση θα πρέπει να είναι η απόφαση για απεργία και στο χώρο του Τύπου στις 17/12, ημέρα όπου πολλά σωματεία είτε έχουν αποφασίσει είτε προσανατολίζονται για 24ωρη απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας. Αυτή η πρόταση έπρεπε, κατά τη γνώμη μας, να τεθεί υπόψη των 200 συναδέλφων, που ήταν παρόντες στη συνέλευση κι όχι να υποκατασταθεί εθιμοτυπικά και υποκριτικά εν τέλει, με την αόριστη «εξουσιοδότηση» περί απεργιών. Το ΔΣ, λοιπόν, εξουσιοδοτήθηκε. Θα αποφασίσει να κηρύξει απεργία; Ιδού η Ρόδος....

Η ΕΣΠΗΤ πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει ρόλο στην οργάνωση της απεργίας από την ΠΟΕΣΥ, τις Ενώσεις Συντακτών, τις άλλες Ενώσεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Έγκαιρα, ώστε να υπάρχει καλή προετοιμασία για μια επιτυχημένη κινητοποίηση.