29 November 2009

Απροστάτευτος ο κλάδος λόγω συνδικαλιστικής πολυδιάσπασης

Λίγο η δικαιολογία των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, λίγο ο «αέρας» που πήραν οι εργοδότες από τα θερινά κακά μαντάτα του λουκέτου στον Ελεύθερο Τύπο και στον City και πολύ περισσότερο η αδυναμία των συνδικαλιστικών ενώσεων του Τύπου να δράσουν άμεσα, συντονισμένα και αποτελεσματικά (με το Διασωματειακό να αποτελεί «μουσειακό» φορέα, την ΕΣΗΕΑ να αδυνατεί να βγάλει προεδρείο, την ΕΣΠΗΤ να ταλανίζεται από προσωπικές έριδες στο Δ.Σ. και τους λοιπούς να ακολουθούν, ίσως με φωτεινή εξαίρεση τη στάση των τεχνικών τηλεόρασης), ο κλάδος του κόσμου της δουλειάς στα ΜΜΕ έχει μείνει έκθετος.

Τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας, μαζικών απολύσεων χωρίς κανένα όνειδος, ή καταπάτησης όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν μείνει στους εργαζόμενους είναι συντονισμένα και η ανυπαρξία αντίδρασης –εκτός των συνελεύσεων των εργαζομένων- αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανάγκη για συντονισμό της δράσης και το «χτίσιμο» ενός ενιαίου και δυνατού Συνδικάτου Τύπου, που δεν θα συνδιαχειρίζεται, αλλά θα πολεμά εμπράκτως για το δίκιο όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

• Tα πράγματα ειδικά στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν ξεφύγει εντελώς: η εθελούσια στο τμήμα ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 έχει πετσοκόψει βοηθητικό προσωπικό, σκηνοθέτες, επιμελητές, αλλά και δημοσιογράφους, ενώ στο ραδιόφωνο του ίδιου ομίλου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί έχουν περιοριστεί στο 1/10 της δύναμής τους, με διάφορα «τεχνάσματα» της εργοδοσίας. Παρά τις εκκλήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων προς την ΕΣΗΕΑ, η επίσημη δικαιολογία της σκιώδους πλέον Ένωσης ήταν «αφού πρόκειται για εθελούσια, τι άλλο να γίνει;». Τρεις οι απολυμένοι και από την εκπομπή του golden boy Ν. Ευαγγελάτου, χωρίς να «ανοίξει μύτη». Από κοντά και η Νίκη Εκδοτική του Ομίλου, που όπως καταγγέλλεται έχει απολύσει 20 εργαζόμενους ενώ οι υπόλοιποι πιέζονται να δουλεύουν υπερωρίες και μάλιστα απλήρωτες για να βγαίνει η δουλειά.

• Ίδιο σκηνικό φημολογείται και στο Star, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κάτι στα σίγουρα.

• Κύμα μαζικών αποχωρήσεων στο νέο City, ο οποίος μετονομάσθηκε σε Βήμα FM. Ο νέος ιδιοκτήτης του Ρέστης τον εντάσσει στον ΔΟΛ, διώχνοντας τους εργαζόμενους που είχαν αποκλειστική απασχόληση στο σταθμό μέχρι τώρα και απασχολώντας στελέχη του συγκροτήματος.

• Καρέκλες φημολογείται ότι έχουν αρχίσει να «τρίζουν» και στον Flash, καθώς τα συμφέροντα του κου Λαυρεντιάδη ορίζουν νέα πρόσωπα ημετέρων.

• Το κλίμα αυτό των ραδιοτηλεοπτικών περνά και στα περιοδικά. Στην εταιρεία Forum που εκδίδει διάφορα b2b περιοδικά, εκπαραθυρώθηκαν 8 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων 3 συντάκτες (αλήθεια, η ΕΣΠΗΤ που ήταν;).

• Την ίδια στιγμή, ελάχιστη ήταν η αντίδραση για τους 3 απολυμένους από το περιοδικό «Ιδανικό Σπίτι».

• Μετά τη λήξη του συμβολαίου με την Ελευεθροτυπία είναι άδηλο το μέλλον του περιοδικού Grazia, ενώ οργιάζουν οι φήμες στις Αττικές Εκδόσεις ότι το περιοδικό θα κλείσει και είναι διάχυτος ο φόβος ότι οι 18 εργαζόμενοί του θα μείνουν στον «αέρα».

• Το Διεθνές Δίκτυο Μέσων συνεχίζει να καθυστερεί 3-5 μήνες τις πληρωμές μισθών στα ξενόγλωσσα περιοδικά που εκδίδει, ενώ έχει αναστείλει την έκδοση εφημερίδων, όπως τη βουλγαρόφωνη Ατίνσκι Βέστι, κρατώντας όμηρους τους εργαζόμενους σε αυτές, αφού ούτε τους πληρώνει, ούτε τους απολύει!

• Και πώς να ξεχάσει κανείς το «μπάχαλο» με τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, αποτέλεσμα και αυτό της «σοσιαλιστικής» πολιτικής του ΠΑΣΟΚ της πράσινης ανάπτυξης!