«Υπάρχει ένας αυτοματισμός. Κάθε ένας που θέτει θέμα ασφαλιστικού, να στρέφεται εναντίον του κόσμου. Παρουσιάζουν το ασφαλιστικό συνδεδεμένο με μια αντιλαϊκή προσέγγιση και μια επίθεση ενάντια στα συμφέροντα του λαού. Υπάρχει ένα κινδυνολογικό πλέγμα που δεν επιτρέπει να μιλήσει κανείς όπως πρέπει να μιλήσει για το ασφαλιστικό». Αυτά είπε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, μιλώντας στις 13/11 στον Φλας, σε μια από τις πολλές προσπάθειές του να μας πείσει κι αυτός – όπως τόσοι πολλοί προκάτοχοί του - ότι η νέα... επέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα θα γίνει «για το καλό μας». Το κινδυνολογικό πλέγμα που επικαλείται ο νέος υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτει αυθαίρετα, αλλά απλώνεται από τα νέα εφιαλτικά σενάρια που ήδη διαρρέουν γύρω από τη νέα επιχείρηση... αναστύλωσης του γκρεμισμένου ασφαλιστικού.
Το χορό άνοιξαν οι «προτάσεις» του ΟΟΣΑ, που ειδικά για το ασφαλιστικό ζήτησε από την κυβέρνηση «να δράσει άμεσα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό τομέα, στο σύστημα υγείας και τις συντάξεις, για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού». Ο (νέος) κύβος, λοιπόν, ερρίφθη.
Από την άλλη, έχουμε σε εξέλιξη τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες κυβέρνησης και ΕΕ για τη δημιουργία κλίματος διάλυσης, όταν μόλις πριν από ένα χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τις ευλογίες των ΕΕ-ΟΟΣΑ κ.α., εφάρμοσε το νόμο Πετραλιά, που δήθεν θα έσωζε τα ταμεία. Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε προηγηθεί ο νόμος Ρέππα, ενώ τώρα όλα δείχνουν νέο νόμο Λοβέρδου.
Στο στόχαστρο θα μπει οτιδήποτε έχει παραμείνει όρθιο από τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα ταμεία άδειασαν από τις... συντάξεις πείνας που χορηγούν, όταν περίπου το 50% των συνταξιούχων δεν παίρνει πάνω από 600 ευρώ. Συνολικά, μας λένε, η δαπάνη για τις συντάξεις μόνο, χωρίς τις πληρωμές για φάρμακα και νοσοκομεία, φτάνει στα 32,5 δισ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή το 13,5% του ΑΕΠ, μια επίδοση που έχει... τρελάνει την Κομισιόν που ζητεί μέτρα εδώ και τώρα. Μέτρα για το…φέρετρο στο οποίο θα θάψουν τα εργατικά δικαιώματα.
Ο νόμος Πετραλιά, λοιπόν, όχι μόνο δεν ανατρέπεται, αλλά θα εμπεδωθεί και θα εμπλουτιστεί! Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια σειρά αντεργατικών μέτρων, στην ίδια συνταγή αυτών της ΝΔ:
- Νέες ενοποιήσεις ταμείων, με απώτερο στόχο την κατάργηση όλων των υπαρχόντων και συνένωσή τους σε ένα ταμείο μισθωτών. Επίσης, θα δημιουργηθούν ταμεία αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Αυτό σημαίνει κατάργηση ακόμα και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όπως το κατάντησε ο νόμος Πετραλιά
- Εξίσωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Πρόκειται για επιταγή της Κομισιόν, που συνεπάγεται αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων από 5 έως 17 χρόνια.
- Κατάργηση της πλειοψηφίας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και καθιέρωση νέας, πετσοκομμένης λίστας.
- Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τη μορφή της εθελουσίας εξόδου.
- Κίνητρα παραμονής στην εργασία και αύξηση του πέναλτι πρόωρης εξόδου στο Δημόσιο.
- Κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης στο 58ο έτος (με 35ετία) σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και στο 60ό στο Δημόσιο.
Στα μέσα Νοεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας έδωσε και το στίγμα της διαδικασίας που θα ακολουθήσει για να νομιμοποιήσει τη νέα λεηλασία των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. «Είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου». Κάθε αντεργατική «μεταρρύθμιση» θέλει και το... διάλογό της. Και βέβαια, τους πρόθυμους συνδαιτυμόνες, που δεν είναι άλλοι από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που αποδέχθηκαν το πρώτο… γεύμα στις 23 Νοεμβρίου. Όλοι τους όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο…