16 December 2009

Οι απολύσεις στο Grazia να μη μείνουν ατιμώρητες!

Κείμενο καταγγελίας των απολύσεων στο Grazia μοιράστηκε στον όμιλο των Αττικών Εκδόσεων, μετά από πρωτοβουλία συνδικαλιστών, μέσα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που ανήκει στον πρόεδρο των εκδοτών του περιοδικού τύπου, σπάζοντας το φράγμα σιωπής και φόβου που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς μας.

Στον Όμιλο των Αττικών Εκδόσεων, μια μεγάλη επιχείρηση που απλώνεται από τις περιοδικές εκδόσεις μέχρι τη ραδιοφωνία και εσχάτως τις εφημερίδες, από την Ελλάδα μέχρι τα Βαλκάνια, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, κατέχει μεγάλο ποσοστό ο ιταλικός εκδοτικός οίκος Mondadori. Τελευταία ο Όμιλος παρουσιάζει μια μεγάλη κινητικότητα, με εξαγορές ραδιοφωνικών σταθμών, επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πρόσφατα άνοιγμα εβδομαδιαίας εφημερίδας. Μέσα σε αυτό τον επιχειρηματικό οργασμό οι εργαζόμενοι αποτελούν για τον μεγαλοεκδότη Φιλιππόπουλο αναλώσιμα εξαρτήματα. Κραυγαλέο παράδειγμα το περιοδικό Grazia (πρώην Είναι).

Πριν ένα χρόνο με τυμπανοκρουσίες αναγγέλθηκε η συνεργασία με την Ελευθεροτυπία και η ένταξη του περιοδικού ως ένθετο στην εφημερίδα, σύμφωνα με την τρέχουσα «μόδα» των εκδοτικών ομίλων. Αφού το εγχείρημα μάλλον δεν απέφερε τα αναμενόμενα (ή άλλαξαν τα επιχειρηματικά σχέδια των δυο εκδοτικών;) και η συμφωνία έληξε, οι Αττικές Εκδόσεις ανακοίνωσαν την διακοπή έκδοσης του περιοδικού, αφήνοντας έκθετους τους εργαζόμενους σε αυτό. Ήδη χθες (15/12) απολύθηκαν 7 εργαζόμενοι, παραβιάζοντας και τους περιορισμούς που βάζει στις ομαδικές απολύσεις η εργατική νομοθεσία.
Εντελώς ανενόχλητος ο κ. πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Περιοδικού Τύπου αυθαιρετεί, την ίδια στιγμή που δαπανά χιλιάδες ευρώ σε διαφήμιση λανσάροντας το νέο του επιχειρηματικό σχέδιο, την εβδομαδιαία εφημερίδα Κεφάλαιο.
Μη φανταστεί κανείς ότι ο κ. πρόεδρος απολύει για πρώτη φορά. Στις ίδιες του τις οικονομικές καταστάσεις που εξέδωσε πρόσφατα, αναφέρει «μείωση» 35 θέσεων εργασίας στην εταιρεία Αττικές Εκδόσεις σε ένα χρόνο (από 190 σε 155) και 80 θέσεων συνολικά στον όμιλο (από 567 σε 487). Την ίδια στιγμή που καταγράφει κέρδη στο 9μηνο του 2009 (εν μέσω κρίσης).
Από που αντλούν τη δύναμη να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα τα αφεντικά μας; Από την ατιμωρησία και τη συνωμοσία σιωπής που απολαμβάνουν.
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΤ σίγουρα θα συνεχίσει να περιφέρεται σε δημόσιες και άλλες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, θα συνεχίσει να ζητά ή και να απολαμβάνει κρατική διαφήμιση, χωρίς κανείς να τον ελέγξει για τις παράνομες απολύσεις του.
Και την ίδια στιγμή δεν θα κηλιδωθούν οι δημόσιες σχέσεις του στον αστραφτερό κόσμο του glamorous, αφού κανείς συνάδελφός του εκδότης δεν πρόκειται να επιτρέψει να δημοσιευτεί κάποιο στοιχείο που να αμαυρώνει τη φήμη του.
Δυστυχώς σε αυτή τη συνωμοσία σιωπής συμβάλλουν στην πράξη και οι συνδικαλιστικές ενώσεις του τύπου που έχουν πλέον συνηθίσει να μην εκδίδουν και να μην διαδίδουν ούτε μια καταγγελτική ανακοίνωση για τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες.
Είναι γεγονός ότι στο χώρο του τύπου και ειδικά του περιοδικού, η συνδικαλιστική παρουσία συρρικνώνεται. Σε αυτό συμβάλλει και η συντεχνιακή διαίρεση που δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί μια στοιχειώδης δράση σε χώρους δουλειάς. Η διακίνηση έστω και μιας απλής και «άτυπης» καταγγελίας των απολύσεων στους συναδέλφους των απολυμένων, έδειξε ότι δεν είναι δύσκολο να υπερβούμε τις δυσκολίες και να φθάσουμε στους χώρους δουλειάς. Αρκεί να είναι στις προτεραιότητές μας. Αρκεί να αποφασίσουν οι ηγεσίες των ενώσεων να δράσουν αποφασιστικά.
Έστω και τώρα, θεωρούμε ότι είναι χρέος της διοίκησης της ΕΣΠΗΤ να οργανώσει συνέλευση στις Αττικές Εκδόσεις, στιγματίζοντας τη στάση του προέδρου των εκδοτών και καλώντας τους εργαζόμενους να καταδικάσουν της αυθαιρεσία του. Όσοι βρεθήκαμε εκεί «εισπράξαμε» αρκετές εκφράσεις συμπάθειας για τους απολυμένους. Μια καλή βάση για να αναπτυχθεί ένα στοιχειώδες κίνημα αλληλεγγύης.
Θα τολμήσει η ΕΣΠΗΤ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων; Ή θα περάσουν και αυτές οι απολύσεις χωρίς ούτε μια τυπική καταγγελία, όπως στον Περιοδικό Τύπο πριν ένα χρόνο ακριβώς, στην Mototech, την Τεχνοεκδοτική, την Forum, την Ιμάκο, το Ιδανικό Σπίτι, για να θυμηθούμε μερικές από τις φετινές απολύσεις;