Ένα από τα νέα μεγάλα «κεφάλαια» στον τομέα των ελληνικών media είναι το σχήμα Λαυρεντιάδη - Κυριακίδη που κυριολεκτικά σαρώνει την αγορά των Μέσων, δημιουργώντας ωστόσο πολλές απορίες για τους στόχους του, καθώς «ψαρεύει» μετοχικά πακέτα, ακόμη και από έντονα ζημιογόνες επιχειρήσεις, διαφόρων κλάδων. Ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης, ξεκινώντας από το χώρο του φαρμάκου, πρόσφατα έγινε πρόεδρος τράπεζας (της Proton Bank) και μεταξύ άλλων, φαίνεται να έχει βάλει πλώρη για είσοδο της ΝΕΠ (της εταιρείας που πραγματοποιεί όλες τις εξαγορές) στο χρηματιστήριο. Μέχρι στιγμής, φέρεται να κατέχει ήδη το 12,53% του Πήγασου, το 10,14% της Χ. Κ. Τεγόπουλος, ενώ ελέγχει τις εφημερίδες Espresso, City Press, Σφήνα, Athens News, αρκετά περιοδικά (Free κλπ.) και ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Μετά τον θάνατο του Χρ. Λαμπράκη, απέκτησε ποσοστό και στον ΔΟΛ (το ίδιο έκανε και ο άλλος «νέος» στα media, Βίκτωρ Ρέστης). Σημειωτέον, ότι και ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρης, φέρεται επίσης να ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα στην Ελευθεροτυπία (οι κακές γλώσσες λένε τα ίδια και για τον Όμιλο Βαρδινογιάννη, βλέπε Star Tv). Μύλος δηλαδή…
Tην ίδια στιγμή που οι μετοχές –και οι τύχες των εργαζόμενων- περνούν από χέρι σε χέρι, ο Πήγασος φαίνεται να σχεδιάζει τη μετατροπή του σε εταιρεία συμμετοχών, με απόσχιση των εφημερίδων από τον όμιλο και ένταξή τους σε τρίτη θυγατρική (γιατί άραγε;), ενώ οι φήμες που θέλουν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο των περιοδικών, τον Όμιλο Λυμπέρη, να μπαίνει και στο χώρο των εφημερίδων πληθαίνουν. Το έκανε άλλωστε ήδη ο άλλος μεγάλος όμιλος των περιοδικών, οι Αττικές Εκδόσεις του προέδρου του ΣΕΠΤ Φιλιππόπουλου, με τη νέα εφημερίδα «Κεφάλαιο».
Σε ένα τέτοιο αρρύθμιστο περιβάλλον, με τους εργαζόμενους έρμαια στις επιχειρηματικές κινήσεις τρίτων, μήπως ήρθε η ώρα να ανοίξει στα σοβαρά και χωρίς υπεκφυγές η συζήτηση για το ενιαίο Συνδικάτο Τύπου;