21 May 2010

"Τα ευρώ που δίνουν για τα καλλιστεία είναι των μισθών μας η ληστεία"


Παρέμβαση-διαμαρτυρία πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 19/5 η ΕΣΠΗΤ και άλλα σωματεία του Τύπου (ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΠΠΗΤ, ΕΤΕΡ, ΕΦΕ), στη φιέστα των καλλιστείων Playmate, του εκδότη του Playboy, Θ. Φιλιππόπουλου. Σε μια στιγμή που οι εκδότες επικαλούμενοι την κρίση ξεφορτώνουν τα "μαγαζιά" τους από εργαζόμενους αφήνοντας κόσμο στο δρόμο, "αδυνατούν" να κόψουν κάτι από την προκλητική πολυτέλεια στην οποία έχουν συνηθίσει.
Ο Φιλιππόπουλος, που τυγχάνει να τον έχουν για πρόεδρο οι εκδότες του ΣΕΠΤ, έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος εργοδοτικού φορέα στον ιδιωτικό τομέα, που πρότεινε μηδενικές αυξήσεις για μισθούς κάτω των 1.500 ευρώ (μικτά) και μειώσεις 8% σε μισθούς άνω των 1.500. Αποδεικνύοντας έτσι ότι αν υπάρχει κρίση σήμερα, αυτή είναι μόνο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, και δεν αφορά την άλλη πλευρά, αυτήν των πολυτελών ενδυμασιών και των ακριβών αυτοκινήτων που βρέθηκαν στο νυχτερινό κέντρο όπου και έγιναν τα καλλιστεία του προέδρου των εκδοτών.
Με δυναμική παρουσία και διαρκή συνθήματα, πολλές δεκάδες συνάδελφοι υποδέχονταν τους προσκεκλημένους των Playmate, οι περισσότεροι από τους οποίους φάνηκαν να δυσφορούν από την παρέμβαση εργαζομένων που τους χάλαγε τη σούπα. Ο στόχος, να αναδειχθεί η αντίθεση "από τη μια απολύσεις και μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους, κι από την άλλη χλίδα, γκλαμουριά και πολυτέλειες για τους εκδότες των περιοδικών", επιτεύχθηκε, αφού χιλιάδες περαστικοί πήραν το μήνυμα αυτό μέσω των φυλλαδίων που μοιράζονταν και των συνθημάτων που φωνάζονταν.
Συνολικά μιλώντας, ήταν μια παρέμβαση που δεν πρέπει να αποδειχτεί τουφεκιά στον αέρα. Αν δεν συνεχιστούν και δεν ενταθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στον Τύπο και των σωματείων τους, οι εργοδότες θα σαρώσουν (σαν έτοιμοι από καιρό) κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει. Μπροστά μας έχουμε μερικές πολύ μεγάλες μάχες που η έκβασή τους θα κρίνει το μέλλον μας: ασφαλιστικό, συλλογική σύμβαση εργασίας, ανά τρίμηνο αντεργατικά μέτρα που θα διατάζει το ΔΝΤ και θα υλοποιεί με ευχαρίστηση η κυβέρνηση, ανατροπή των ήδη ψηφισθέντων αντιλαϊκών μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση, ή τα σωματεία θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ή θα δουν τον κόσμο να τα ξεπερνάει. Κάθε ολιγωρία από την πλευρά των συνδικαλιστικών Ενώσεων θα είναι εγκληματική.

* Μια εξίσου βασική πλευρά των καλλιστείων που οργανώνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΤ είναι και αυτή που θέλει τη γυναίκα να γίνεται αντικείμενο, ένα ημίγυμνο κορμί να περιφέρεται στην πασαρέλα προς τέρψιν οφθαλμών. Αυτός είναι ο πολιτισμός όπως τον εννοούν οι Φιλιππόπουλοι. Κι αυτό το καταλαβαίνει οποιοσδήποτε. Την ώρα που οι εργαζόμενοι φώναζαν "τσόντες και θεάματα ταΐζουν τους λαούς", διερχόμενος οδηγός ταξί κραύγαζε: "Είναι μπανιστιρτζήδες όλοι εκεί μέσα ρεεε!"...