24 May 2010

Πρόγραμμα δράσης για την ασφα-ληστρική επιδρομή

Στην ουρά για την κρεμάλα, ή…
προετοιμασία του αγώνα ΤΩΡΑ;


Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με το ασφαλιστικό, φαίνεται ότι τα όσα προβλέπει το προσχέδιο δεν ήταν αρκετά για να κινητοποιήσουν τις ηγεσίες μερικών σωματείων του Τύπου, οι οποίες φαίνεται να περιμένουν (τι άραγε;). Αποκορύφωμα ήταν η αναστολή της αποφασισμένης απεργίας της 20ής Μάη, η… υπόθεση εργασίας για απεργιακή κινητοποίηση σε επόμενο χρόνο, και η γενική ακινησία. Τώρα ψάχνουν όλοι να διευκρινίσουν με ειδικούς… ασφαλιστικολόγους, αν εξαιρείται το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από διάφορες διατάξεις. Κάνουν (ανάμεσα σε αυτούς και το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ) πως δεν καταλαβαίνουν ότι:
- Τα 40 χρόνια δουλειάς ακατέβατα (για να πάρεις πλήρη σύνταξη) θα ισχύουν και για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
- Το πέναλτι (6% ετησίως) για αποχώρηση πριν από τα 65 θα ισχύει και για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
- Η δραματική μείωση συντάξεων (λόγω νέου τρόπου υπολογισμού, λόγω νέου ΛΑΦΚΑ, λόγω μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης) θα ισχύει και για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
- Οι νέες ρυθμίσεις για τις γυναίκες εργαζόμενες θα ισχύουν και για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
- Η κοινωνική ασφάλιση θα μετατραπεί σε ατομική-ιδιωτική – κι αυτό θα ισχύει και για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
- Η… διαπλάτυνση του δρόμου προς την εισφοροδιαφυγή θα ισχύει και για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
- Ακόμη κι αν το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ μείνει έξω από μερικές ρυθμίσεις σήμερα, το επόμενο σαρωτικό κύμα, που θα έρθει γρήγορα (όπως περιγράφεται στη συμφωνία-νόμο της κυβέρνησης με το ΔΝΤ), δεν θα αφήσει όρθιο ούτε το Ταμείο των δημοσιογράφων.
Φοβούμαστε πάντως ότι μέχρι να τα «διευκρινίσουν» όλα… οριστικά και αμετάκλητα, η ΕΣΠΗΤ και οι άλλες Ενώσεις του Τύπου, θα κατατεθεί το ασφαλιστικό και λίγο πριν την ψήφισή του θα κάνουμε μια 24ωρη απεργία για την τιμή των όπλων. Εκτός από τον υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση, ποιος άλλος έχει όφελος από την αναμονή;
Μπροστά στην καρατόμηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, και ενώ θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός, η ηγεσία της ΕΣΠΗΤ ψάχνει μάλιστα να κάνει… «αντισταθμιστικές» προτάσεις (η πλέον ψοφοδεής αντίληψη είναι αυτή που έχει κυριαρχήσει). Σου λέει, π.χ., «αφού θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τις μητέρες, ας ζητήσουμε επέκταση των προνοιακών δομών – κι αν δεν το καταφέρουμε, δεν πειράζει, τουλάχιστον εμείς το είπαμε». Ούτε σκέψη να μην περάσει το ασφαλιστικό τερατούργημα. Εντελώς αναντίστοιχοι προς τις ανάγκες, εντελώς κυβερνητικοί… Με τη στάση της η ηγεσία της ΕΣΠΗΤ και άλλων Ενώσεων του Τύπου μάς ζητάει να γίνουμε και αυτόχειρες και παιδοκτόνοι…
Κι όμως, η μάχη μπορεί να δοθεί. Πρέπει να δοθεί. Και για να δοθεί, πρέπει να προετοιμαστεί. ΤΩΡΑ!
Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν:
- Συνέντευξη Τύπου των σωματείων των ΜΜΕ, άμεσα
- Ενημέρωση, με κάθε τρόπο, όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, στους χώρους εργασίας τους από σήμερα και όλο το επόμενο διάστημα.
- Απογευματινό παναθηναϊκό συλλαλητήριο όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.
- Ενημερωτικό υλικό σε όλους τους χώρους εργασίας.
- Ανοιχτή συνεδρίαση όλων των Διοικητικών Συμβουλίων του χώρου των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
- Κοινή Γενική Συνέλευση (σε κεντρικό θέατρο) όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με απόφαση για Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην κατάργηση της δημόσιας δωρεάν καθολικής κοινωνικής ασφάλισης.
- Απεργία 24ωρη με την κατάθεση του ασφαλιστικού ν/σ στη Βουλή και κλιμάκωση τις ημέρες της συζήτησής του. Συνεννόηση με όλους τους άλλους κλάδους εργαζομένων, που ούτως ή άλλως χτυπιούνται κι αυτοί αλύπητα από τα ασφα-ληστρικά σχέδια της κυβέρνησης.

Για να γίνουν βέβαια αυτά, υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: τα σωματεία του Τύπου να θέλουν να υπηρετήσουν αυτούς που (υποτίθεται πως) εκπροσωπούν, κι όχι τους «απέναντι» (κυβέρνηση, εργοδότες). Αλλιώς, ας παραδεχτούν από τώρα ότι μας οδηγούν σε άλλη μία μεγαλοπρεπή ήττα.