20 July 2010

ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ: Οι εργαζόμενοι απλήρωτοι και τα περιοδικά στα περίπτερα

Tο πόσους τρόπους διαθέτουν οι επιχειρηματίες – εκδότες για να ξεφεύγουν από τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους είναι γνωστό. Απλά κάθε φορά φροντίζουν να μας εκπλήσσουν με την προκλητικότητά τους.
Η εταιρεία Περιοδικός Τύπος ΑΕ της οικογένειας Ανεμοδουρά βρίσκεται σε μια κατάσταση... ημιθανή εδώ και αρκετούς μήνες. Τα περιοδικά της δεν εκδίδονται από τον Απρίλιο, οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, αφού τους οφείλονται δεδουλευμένα από τον Μάιο και μετά (συν τρία μηνιάτικα του 2009), ενώ και οι εργαζόμενοι που έχουν αναζητήσει αλλού εργασία δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Αντίστοιχα, χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ υπάρχουν και σε δεκάδες εξωτερικούς συνεργάτες.
Παρ’ όλα αυτά οι εκδότες, βρίσκουν τρόπους και κυκλοφορούν περιοδικά. Πώς; Με τη μέθοδο της υπεκμίσθωσης και των επανακυκλοφοριών. Έτσι τα δυο πιο γνωστά και ιστορικά περιοδικά του ομίλου –Κατερίνα και Σούπερ Κατερίνα- κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες από την Εκτυπωτική Αττικής του Θανάση Λάλα. Την ίδια στιγμή τα περίπτερα έχουν κατακλυσθεί από σταυρολεξικά περιοδικά (επανεκδόσεις).
Παράλληλα στην αγορά κυκλοφορούν εδώ και δυο μήνες περίπου, τίτλοι της νέας εταιρείας Αστρίτης ΕΠΕ που έχουν ιδρύσει τα δυο νεότερα μέλη της οικογένειας Ανεμοδουρά και μέτοχοι της Περιοδικός Τύπος ΑΕ, απασχολώντας ένα μέρος του προσωπικού της παλιάς εταιρείας.
Πρακτικά, οι μεν εκδότες εμφανίζουν τίτλους στα περίπτερα χωρίς να αισθάνονται την παραμικρή ευθύνη απέναντι στις οικογένειες δεκάδων εργαζομένων που είναι απλήρωτοι, οι δε εργαζόμενοι βλέπουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους να γίνεται πηγή κέρδους χωρίς οι ίδιοι να καρπώνονται ούτε τα στοιχειώδη - τα δεδουλευμένα τους.
Σε μια εποχή ανέχειας, ογκούμενης ανεργίας και ανασφάλειας τα αφεντικά του Τύπου νομίζουν ότι με τέτοια φθηνά κόλπα, με απαξιωμένα περιοδικά και «αρπαχτές» θα επιβιώσουν εις βάρος των εργαζομένων τους και εις βάρος των αναγνωστών.
Oι εργαζόμενοι στον όμιλο Περιοδικός Τύπος που επί ενάμιση χρόνο αγωνίστηκαν για να αποτρέψουν τα σχέδια των εκδοτών (την προσπάθειά τους να απαλλαχτούν από το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, την αποφυγή πληρωμής αποζημιώσεων, την μεταβίβαση εργαζομένων και τίτλων σε άλλες εταιρείες με χειροτέρευση των όρων εργασίας και αμοιβής) και εμπόδισαν την εργοδοσία να χρησιμοποιήσει το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα ως όχημα για να βάλουν στον πάγο μισθούς και δικαιώματα, δεν θα ανεχτούν άλλη κοροϊδία.
Απαιτούν άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, άμεση αποζημίωση όσων έχουν απολυθεί, εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν γίνει με τους εργαζόμενους και τήρηση όλων των δικαιωμάτων όσων έχουν παραμείνει στις επιχειρήσεις του Ομίλου.
Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να βάλουν πλάτη στα σχέδια των αφεντικών να διαφυλάξουν τα κέρδη και τις επιχειρήσεις τους αποφεύγοντας τις ευθύνες. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους -νυν και πρώην- των επιχειρήσεων Ανεμοδουρά να περιφρουρήσουν τις νόμιμες διεκδικήσεις τους και να μη χαρίσουν ούτε ευρώ στα αφεντικά, που χωρίς ενδοιασμό άφησαν στο δρόμο δεκάδες οικογένειες.
Η ενότητα και η αλληλεγγύη των εργαζομένων μπορεί να αποτρέψει την καταλήστευση του ιδρώτα μας. Να πληρώσουν τώρα αυτά που οφείλουν στους εργαζόμενους.
Καλούμε τέλος σε επαγρύπνηση τα σωματεία του Τύπου για να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.