26 October 2010

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ - ΑΝΑΤΡΟΠΉ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Με τούνελ που οδηγεί στα κοινωνικά .... Τάρταρα, χωρίς την παραμικρή αχτίδα φωτός για τα εργατικά δικαιώματα μοιάζει η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική του μνημόνιου ΔΝΤ-ΕΕ που απολαμβάνει την αμέριστη στήριξη των εξαπτέρυγων των ΜΜΕ και της δεξιάς «αντιπολίτευσης». Ζούμε ανατροπές ιστορικών διαστάσεων στη ζωή μας! Ούτε η άλωση των μισθών και συντάξεων, ούτε η φοροεπιδρομή χωρίς τέλος, ούτε η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε και η απλόχερη ενίσχυση με δεκάδες δις. ευρώ των τραπεζών, τους αρκούν. Η πολιτική αυτή σπέρνει ανέργους, φτωχούς, εξαθλιωμένους και ταπεινωμένους. Γι αυτό και θα θερίσει κοινωνικές θύελλες. Νομίζουν ότι θα τις ελέγξουν εντείνοντας την κρατική και δικαστική καταστολή, επιστρατεύοντας ΜΑΤ, τρομονόμους, κι εξπρές «στρατοδικεία» κατά απεργών και συλλογικών συμβάσεων. Ελλάδα, Γαλλία, ακόμα και Ν. Ζηλανδία, οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται!


Καταιγίδα σαρώνει δικαιώματα

Η συρρίκνωση της κερδοφορίας για το εκδοτικό κεφάλαιο, μετά τον πακτωλό κερδών από το χρηματιστήριο τα περασμένα χρόνια, η εμφάνιση / αύξηση των ζημιών, η μείωση της κρατικής διαφήμισης ως συνέπεια της κρίσης, η φούσκα της υπερπληθώρας εκδόσεων, αλλά και η δραματική υποβάθμιση των εντύπων μέσω των «προσφορών» και των «dvd», κι όλα αυτά στο φόντο της γενικότερης καπιταλιστικής κρίσης, έχουν οδηγήσει την εργοδοσία να εξαπολύσει αδίστακτα και κυνικά μια πρωτοφανή επίθεση στην ιστορία του κλάδου.

Βάλλουν ενάντια στο δικαίωμα στην εργασία με σχέδια μαζικών εκκαθαρίσεων/απολύσεων αλλά και στο σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων. Απολύουν κατά δεκάδες σε ΔΟΛ, Πήγασο, Ελευθεροτυπία κ.α. αλλά και σε ομίλους των περιοδικών, όπως Αττικές Εκδόσεις, ΙΜΑΚΟ κ.α. Καταφεύγουν στο απαράδεκτο «άρθρο 99», όπως η Απογευματινή, που έχει 3 μήνες απλήρωτους 100 εργαζόμενους. Κι η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη, εάν δούμε την πείρα μας από τον Περιοδικό Τύπο ΑΕ και τη Μototech, από τον κλάδο μας: Οι εργαζόμενοι απλήρωτοι στο δρόμο, κι οι εργοδότες αλώβητοι, με την προσωπική τους περιουσία προστατευμένη κι άθικτη, έτοιμοι για νέες εκδοτικές μπίζνες, με λιγότερους και πιο κακοπληρωμένους.
Με γοργά βήματα προχωρά η κατάργηση στην πράξη των ΣΣΕ, όπως φάνηκε με την «διαιτητική κατ’ έφεση» απόφαση που εκμηδένισε τη σύμβαση της ΕΤΕΡ (ραδιόφωνα) αλλά και με το προκλητικό non paper των εκδοτών εφημερίδων, που καταργούν με το «έτσι θέλω» κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης στις εφημερίδες! Επίσης, οι εργαζόμενοι συντάκτες στα μικρά μαγαζιά ματαίως περιμένουν τη φετινή ΚΥΑ από το υπουργείο Εργασίας.
Δραματική είναι η κατάσταση και με τις εργασιακές σχέσεις, καθώς διευρύνεται η επιβολή ελαστικής εργασίας με ΔΠΥ, η μη καταβολή δεδουλευμένων, η συμπίεση και εντατικοποίηση εργασίας ώστε ο κάθε εργαζόμενος να βγάζει και τη δουλειά των άλλων απολυμένων κ.α.

Επιχείρηση «σοκ και δέος», για νέο εργασιακό τοπίο στα ΜΜΕ

Οι εκδότες βλέπουν τους εργαζόμενους ως «αναλώσιμη πρώτη ύλη», για αυτό κι εμφανίζονται τόσο αδίστακτοι απέναντι σε κάθε αγωνιστική αντίσταση. Η επιστράτευση διευθυντάδων και παρατρεχάμενων σε Πήγασο-ΔΟΛ, οι εκβιασμοί του στιλ «ή αποφασίζετε κατά της απεργίας ή το κλείνω» (Ψυχάρης για «Το Βήμα»), ή «πείτε μου εσείς ποιους να απολύω» (Ψυχάρης προς ΕΠΗΕΑ) δείχνουν πόσο εχθρικοί κι ασύμβατοι είναι οι δρόμοι εργοδοσίας και όλων των εργαζόμενων.
Οι εκδότες προσπαθούν να επιβάλουν ένα κλίμα «σοκ και δέος», για να εφαρμόσουν ανενόχλητοι τη γραμμή του μνημονίου στον κλάδο. Στόχος εργοδοτικός είναι η εκ βάθρων αλλαγή του εργασιακού τοπίου στα ΜΜΕ, με μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης στα χέρια των πιο ισχυρών, με λιγότερους και πολύ χειρότερα αμειβόμενους εργαζόμενους και με μια διευρυμένη ζώνη ανέργων και εργασιακής περιπλάνησης, η οποία θα λειτουργεί ως δεξαμενή άντλησης φτηνής εργασίας και εκβιαστικών διλημμάτων. Το είπε με απόλυτη σαφήνεια ο Π. Καψής του ΔΟΛ, περιγράφοντας άλλους εκδότες: «Εφημερίδες που έκλεισαν, απέλυσαν όλο τους το προσωπικό για να ξανανοίξουν αργότερα με πολύ λιγότερους και χαμηλότερα αμειβόμενους δημοσιογράφους. Οι λίγες καινούργιες που ανοίγουν έχουν και αυτές το ένα τρίτο του προσωπικού, το οποίο συχνά δουλεύει ταυτόχρονα σε εφημερίδα, ραδιόφωνο και Ιnternet». Αυτός ακριβώς θέλουν να πετύχουν και μάλιστα άμεσα!

Κάτι νέο γεννιέται μέσα στις συλλογικές αντιστάσεις

Μπροστά στην γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας το σημερινό συνδικαλιστικό «σύστημα» του κλάδου στέκεται όχι μόνο ανήμπορο να αντιδράσει αλλά δε θέλει κιόλας να οργανώσει καμιά αντίσταση, όντας γραφειοκρατικοποιημένο και υποταγμένο. Είναι χαρακτηριστική η αδυναμία της ΕΣΗΕΑ να οργανώσει έμπρακτα την αντίσταση στις εφημερίδες, ενώ και η ΕΣΠΗΤ πληρώνει την χρόνια απουσία της από τα μαγαζιά, τη συνδιαλλαγή με τους εργοδότες ερήμην των εργαζομένων και την ανυπαρξία συλλογικών διαδικασιών και δράσεων σε χώρους εργασίας.
Κι όμως, ό,τι πιο ελπιδοφόρο, γεννήθηκε από τη δράση των ίδιων των εργαζόμενων, μέσα από γενικές συνελεύσεις με διακλαδική συμμετοχή (συντάκτες, τεχνικοί, διοικητικοί), με άμεσες μαχητικές μορφές αγώνα, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, με έκφραση συναγωνιστικής αλληλεγγύης από άλλους κλάδους.
Σημαντική είναι και η δική μας εμπειρία από την αντίσταση στις απολύσεις στις Αττικές Εκδόσεις, αλλά και όσα συνέβησαν σε Πήγασο μα κυρίως στο ΔΟΛ, από όλους τους εργαζόμενους, κόντρα σε απεργοκτόνες αποφάσεις δικαστηρίων και στην αφασία Ενώσεων.
Καρπός αυτής της αγωνιστικής κινητικότητας είναι και η συγκρότηση της Διακλαδικής Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων -Ανέργων στα ΜΜΕ, από συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων των ΜΜΕ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν είναι ούτε «παράταξη», ούτε το «συνδικάτο τύπου», αλλά μια μαζική συσπείρωση εργαζόμενων κι αγωνιστών που επιδιώκει να κινείται σε μια γραμμή αντικυβερνητική, αντιεργοδοτική, να συμβάλλει στη δημιουργία «γεγονότων» σε κάθε μαγαζί, ενάντια σε όλο το πλέγμα της καθεστωτικής πολιτικής που πετσοκόβει δικαιώματα.

Τι να κάνουμε;

Απέναντι σε την πρωτοφανή εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση απαιτείται να πάμε «αλλιώς». Τι προτείνουμε:

- Ανατροπή του μνημονίου ΔΝΤ- ΕΕ που φέρνει πείνα κι ανεργία. Αυξήσεις ριζικές σε όλους τους μισθούς. Κατώτερος μισθός 1400 ευρώ (ή αυξήσεις 50%) στη νέα ΣΣΕ.


- Απαγόρευση απολύσεων. Σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση ελαστικής απασχόλησης με δελτίο, «δωρεάν» μαθητεία κ.α.


- Λιγότερες ώρες εργασίας, δουλειά για όλους.


- Αύξηση εργοδοτικών εισφορών κι όχι περαιτέρω επιδότησή τους, όπως προωθούν κυβέρνηση-ΟΑΕΔ


- Αύξηση επιδόματος ανεργίας ίση με το κατώτερο μισθό, αναστολή πληρωμών δανείων και λογαριασμών ΔΕΚΟ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους


- Κάθε λουκέτο σε έντυπο, να συνοδεύεται από επίταξη της προσωπικής περιουσίας των εκδοτών.


- Όλοι οι εργαζόμενοι συντάκτες (πόρταλ κ.α.) στο ΕΤΑΠ- Αύξηση παροχών για όλους τους ασφαλισμένους.

Τι να αποφασίσουμε


- Απόφαση για μεγάλη διακλαδική απεργιακή κινητοποίηση, ακόμα και διαρκείας, σε συντονισμό με όλους τους άλλους κλάδους των ΜΜΕ. Συντονισμός ΕΣΠΗΤ με τις άλλες ενώσεις.


- Η σημερινή μας απόφαση να κατέβει σε όλα τα συγκροτήματα, με διακλαδικές συνελεύσεις, όπως έγινε στις Αττικές πρόσφατα.


- Άμεση αγωνιστική απάντηση σε όποιο μαγαζί επιχειρούνται απολύσεις. Σύγκληση συνέλευσης εργαζομένων με ευθύνη ΕΣΠΗΤ –κι άλλων ενώσεων- και αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα τις αποφασίζουν οι εργαζόμενοι.

- Προετοιμασία του κλάδου για το θέμα της νέας ΣΣΕ και της νέας ΚΥΑ, με νέα ΓΣ.

[ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24/10/2010]