23 April 2010

Σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στο ΔΟΛ - 23/4/2010 ώρα 15.00

Κύμα απολύσεων ξεκίνησε πάλι από τα περιοδικά του ΔΟΛ, με συναδέλφους δημοσιογράφους από το Vita -και δη μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ. Μέσα σε 24 ώρες, η νέα διεύθυνση του περιοδικού ανακοίνωσε δύο απολύσεις και συρρίκνωση, που όπως φημολογείται θα φτάσει τα δύο τρίτα του προσωπικού του περιοδικού.
Επίσης έντονες φημολογίες των τελευταίων ημερών, που έχουν να κάνουν με την αναδιάταξη των επιχειρηματικών σχεδιασμών του ΔΟΛ μέσω συγχωνεύσεων τμημάτων δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για μειώσεις θέσεων στο σύνολο των εργαζομένων του ομίλου.
Συνάδελφοι,
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων του ΔΟΛ, στο πλαίσιο του Ν.1264, καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση όλους τους εργαζόμενους του ΔΟΛ (συντάκτες, διοικητικούς, τεχνικούς, κλπ.), την Παρασκευή, 23/4/2010. Στη συνέλευση έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων και ομοσπονδιών μας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΠΟΕΣΥ).
Η αλληλεγγύη και η συσπείρωση είναι το όπλο μας !

Η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ

22 April 2010

Ζητείται σχέδιο διάσωσης των εργαζομένων

Αυτό τον καιρό εγκαθίσταται και επισήμως το ΔΝΤ στα ελληνικά υπουργεία, αναλαμβάνοντας να κυβερνήσει τη χώρα, να ολοκληρώσει την εκποίηση του πλούτου της, να δημιουργήσει ένα καθεστώς κόλασης για όλους όσους κατοικούν σε αυτή τη χώρα. Εκτός από το μπλοκ της οικονομικής και πολιτικής ελίτ (κεφάλαιο, κυβέρνηση, Ν.Δ., ΛΑΟΣ) και μερικούς "συναδέλφους" μεγαλοδημοσιογράφους, ουδείς άλλος σε ολόκληρη τη χώρα πιστεύει ότι με την άμεση εμπλοκή της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα βρεθεί διέξοδος στα χρέη, στα ελλείμματα, στη χρεοκοπία. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη με μείωση μισθών και συντάξεων, με τσεκούρωμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με φτώχεια, με κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, με καταστροφή δημόσιων υποδομών και κοινωνικών υπηρεσιών. Με συνολική απαξίωση της ζωής τους. Γιατί; Για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους η μεταφορά πλούτου από τα λαϊκά στρώματα προς τους πλούσιους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τραπεζίτες, χρηματιστές, "επενδυτές" και καπιτα-ληστές πάσης φύσεως έχουν αρχίσει από καιρό να τρίβουν τα χέρια τους, αφού κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ οδηγούν ξανά τη χώρα στην εποχή της σαρωτικής φτώχειας, σε μια κατεστραμμένη οικονομία στην οποία θα αλωνίζουν ανενόχλητες οι πιο επιθετικές μερίδες του ελληνικού και του διεθνούς κεφαλαίου. Μια ματιά στις στο οικονομικό ολοκαύτωμα (και στη βαριά ύφεση) που προκάλεσαν σε χώρες όπου είχαν ενεργή εμπλοκή τα αρπακτικά του ΔΝΤ, φτάνει για να πείσει και τον πιο δύσπιστο.
Η "ισχυρή Ελλάδα του ευρώ" χρεοκοπεί, μαζί και η ... «ασφάλεια και προστασία» της ΟΝΕ. Τα δισ. που απομυζούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ από τους λαούς της Ευρώπης κατέληξαν μεμιάς στα ταμεία των τραπεζιτών (μη ξεχνάμε πώς και πότε βρέθηκαν τα 28 δισ. για τους εγχώριους τραπεζίτες!), αλλά για τους εργαζόμενους επιφυλάσσουν ...χρεοκοπία μισθών και συντάξεων.
Μαζί με την "ισχυρή Ελλάδα του ευρώ" χρεοκοπεί και όλο το μοντέλο δεκαετιών, που την ώθησε στην παραγωγική διάλυση και (αναπότρεπτα) στη δανειακή θηλιά και στο ζουρλομανδύα του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης (ΠΣΑ).
Από τα ίδια τα γεγονότα, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, υπό τα χειροκροτήματα του ΣΕΒ, συνειδητά μεθόδευσε όλο αυτό το διάστημα την εμπλοκή του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όχι επειδή δεν μπορούσε να βρει «φθηνά δάνεια» αλλά επειδή επιδίωκε να συνασπιστεί με τις πιο ισχυρές δυνάμεις του κεφαλαίου διεθνώς προκειμένου να ΠΣΑ...ρώσει τον ελληνικό λαό, να τον τρομοκρατήσει με το μέγεθος των αντιπάλων που έχει να αντιμετωπίσει και έτσι, μοιρολατρικά να αποδεχθεί τη μοίρα του πρωτοφανούς κοινωνικού Μεσαίωνα που θέλει να του επιβάλλει.
Τα χειρότερα έπονται, υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ. Τίποτε και σε κανένα επίπεδο δεν θα είναι ίδιο την "επόμενη μέρα". Εκτός αν...
Εκτός αν υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να ζήσουν τα παιδιά μας μια διαλυμένη ζωή κοντά στα όρια της αμφίβολης επιβίωσης. Εκτός αν αγωνιστούμε αποφασιστικά και με διάρκεια για να ακυρώσουμε τα σχέδια που μας γυρίζουν στο μεσαίωνα... Αν αγωνιστούμε για να καταργηθούν όσοι και όσα μας πτωχεύουν διαρκώς. Να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Με κάθε αφορμή και ευκαιρία. Με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Με μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις. Για να χρεοκοπήσει η... πτωχευτική πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ. Για να έχουμε, εμείς και τα παιδιά μας, δικαίωμα στο μέλλον.

Ασφαλιστικό στον πάγκο του κρεοπώλη

Αφού εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις άνοιξαν όλες τις πόρτες για να ναυαγήσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, έρχεται τώρα η τελική φάση. Η φάση της κατάργησης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Με περικοπές προϋπολογισμών, με κλοπή των αποθεματικών, με επίδομα πρόνοιας 360 ευρώ (με σημερινές τιμές ....270 ευρώ!) και ανταποδοτική σύνταξη, για όλο τον εργάσιμο βίο, θα πρέπει να έχουμε 40 πλήρη χρόνια ασφαλιστικού βίου για να πάρουμε την πενιχρή "πλήρη" σύνταξη. Αν υπολογίσουμε απώλειες λόγω μεσοδιαστημάτων ανεργίας, μερικής απασχόλησης, διαδοχικής ασφάλισης, αλλά και διάλυσης της δημόσιας υγείας, όλα αυτά σημαίνουν: αναξιοπρεπή περίθαλψη, δουλειά μέχρι τουλάχιστον τα 75 μας. Κι όποιος αντέξει μέχρι τότε...
Όποιος στην ΕΣΠΗΤ νομίζει ότι το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα μείνει έξω από αυτές τις ρυθμίσεις, αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ότι οι συναντήσεις στα υπουργεία δεν αρκούν. Εκτός κι αν έχει ήδη γίνει η άτυπη συναλλαγή να τα χάσουμε όλα με μερικά μικρά και αμφίβολης αξίας ανταλλάγματα. Ποιος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου; Κι ακόμη περισσότερο, μήπως ετοιμάζεται κανείς να δώσει χείρα βοηθείας (αμέσως ή εμμέσως) στο καταστροφικό έργο της κυβέρνησης;
Ήδη, και εκτός από όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο Εργασίας απαιτεί να περικοπούν κι άλλο οι δαπάνες περίθαλψης, να αρχίσει να παίρνει το 10% του αγγελιοσήμου κλπ. Αυτές τις ώρες, ή θα απαιτήσουμε να πάρουν πίσω όλες τις σκέψεις που ετοιμάζεται να νομοθετήσει το ΔΝΤ (γιατί πλέον δεν θα νομοθετεί η Βουλή) ή οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου θα πάρουν στο λαιμό τους όλους τους συναδέλφους...

Φτωχοποίηση των εργαζόμενων συντακτών

Έχοντας την αβάντα των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων που μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων στο Δημόσιο, οι εργοδότες του ΣΕΠΤ μεταφέρουν την εικόνα και στον ιδιωτικό τομέα. Το θράσος του προέδρου του ΣΕΠΤ, Θ. Φιλιππόπουλου (προτείνει για το 2010 μηδενική αύξηση, και 8% μείωση για όσους παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ βασικό μισθό το μήνα), για άλλη μια φορά δεν έχει όριο. Θέλουν να αδειάσουν λοιπόν την τσέπη των υπαλλήλων τους για να τσεπώσουν οι μέτοχοι αρκετές χιλιάδες ευρώ. Και να μειώσουν έτσι τη χασούρα τους από την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Με τις τιμές στα βασικά είδη να ανεβαίνουν, με τις απολύσεις να θερίζουν, η εργοδοσία θέλει να πείσει έναν 40άρη συνάδελφο με οικογένεια, ότι μπορεί να ζήσει με 1.300 ευρώ το μήνα. Με τόσα τα φέρνουν βόλτα ο πρόεδρος, ο γραμματέας και τα μέλη του ΣΕΠΤ;;;
Είναι φως φανάρι. Οι εργοδότες πάνε να επωφεληθούν από το κλίμα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση: κατάργηση του 14ου ή/και του 13ου μισθού, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, διευρυμένη φτώχεια και ανασφαλής εργασία και ζωή. Η εργοδοσία το θεωρεί αυτονόητο: η πολυτελής ζωή (τους) απαιτεί θυσίες (των εργαζομένων τους). Μετά από πολλά χρόνια κερδοφορίας, αντί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, θα μας βάλουν να τους πληρώσουμε κι από πάνω.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ
Γενική Συνέλευση της ΕΣΠΗΤ στις 9 Μάη

Να αποφασίσουμε για:

- Το σχέδιο δράσης της ΕΣΠΗΤ για όλη την επόμενη μακρά περίοδο. Να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο αντίστασης, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, κόντρα στο σχέδιο καταστροφής που έχουν καταστρώσει η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

- Τη Συλλογική Σύμβαση με τον ΣΕΠΤ. Για γενναίες αυξήσεις, απαγόρευση των απολύσεων, σταθερή δουλειά χωρίς "μπλοκάκια" και ελαστικούς εργαζόμενους. Με περιοδείες ενημέρωσης σε όλα τα "μαγαζιά", με κινητοποίηση κι αγώνα, σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις που βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ και με όλα τα Σωματεία του Τύπου.

21 April 2010

Tην Πέμπτη εκδικάζονται τα ασφαλιστικά των απολυμένων των Αιολικών Νέων

Αύριο Πέμπτη, 22 Απριλίου εκδικάζονται στα Δικαστήρια Μυτιλήνης τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι απολυμένοι των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ εναντίον του νομίμου εκπροσώπου ζητώντας την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων τους. Από τις αρχές Απριλίου ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ- Γ. ΚΟΝΔΥΛΟΥΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. επέδωσε με εξώδικά απολύσεις στους εργαζόμενους της επιχείρησής του αρνούμενος την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων, επικαλούμενος ευφάνταστους και ανυπόστατους λόγους. Θυμίζουμε ότι πιο πριν ο εκδότης είχε αναστείλει την έκδοση των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ, επειδή οι εργαζόμενοι ζήτησαν το αυτονόητο: να δηλώνονται και να ασφαλίζονται για την ειδικότητά τους.


Όπως σημειώνει σε χθεσινή του ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου, "Η μη καταβολή των αποζημιώσεων οδηγεί τους απολυμένους σε υπέρογκους δανεισμούς για να καλύψουν τις άμεσες οικονομικές τους ανάγκες. Οι απολυμένοι δεν εκλιπαρούν για τις αποζημιώσεις τους διεκδικούν με αξιοπρέπεια τα νόμιμα δικαιώματα τους .Η υποχρέωση αποζημίωσης αποτελεί το ελάχιστό μέτρο κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης. Η μη τήρηση του καταργεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και θυμίζει άλλες εποχές όπου τα εργατικά δικαιώματα ανεξέλεγκτα καταπατούνταν". Το Σωματείο καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ έξω από τα Δικαστήρια Μυτιλήνης αύριο στις 12.30 το μεσημέρι και δηλώνει ότι "θα σταθεί στο πλευρό των απολυμένων με κάθε μέσο μέχρι και την τελική δικαίωσή τους. Η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας".

19 April 2010

Έκκληση στην επ. Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ για παρέμβαση κατά της τρομοϋστερίας

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ καταφεύγουν με επιστολή τους, ομάδα δημοσιογράφων - μελών της Ένωσης, αναφορικά με το κλίμα τρομοϋστερίας που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες 10 ημέρες, μέσω των ηλεκτρονικών -κυρίως- ΜΜΕ αναφορικά με τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης των συλλήψεων, των φερόμενων ως μελών της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας". Με χαρακτηριστικό τίτλο της επιστολής "Να καταδικάσει η ΕΣΗΕΑ τα παπαγαλάκια της Ασφάλειας", οι υπογράφοντες συνάδελφοι ζητούν από το συνδικαλιστικό τους όργανο τα αυτονόητα: να τηρούν όσοι μεταδίδουν ειδήσεις για το συγκεκριμένο συμβάν τον κώδικα δεοντολογίας και να σέβονται το τεκμήριο της αθωώτητας των συλληφθέντων! Παραθέτουμε παρακάτω όλη την επιστολή που εστάλη στις 14 Απριλίου.

"Προς το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:


Τις τελευταίες μέρες γράφεται μια από ακόμα μελανή σελίδα της ελληνικής δημοσιογραφίας, καθώς εκτυλίσσεται μπροστά μας μια, συντονισμένη από την αστυνομία, όπως φαίνεται, επιχείρηση τρομοϋστερίας και ανθρωποφαγίας από μερίδα των ΜΜΕ εις βάρος των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Θεμελιώδεις αρχές δεοντολογίας του κλάδου μας, όπως ο σεβασμός στην προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή των πολιτών, ο σεβασμός του τεκμηρίου της αθωότητας, ο έλεγχος και η τεκμηρίωση της πληροφορίας που μεταδίδεται παραβιάζονται κατ’ εξακολούθηση από αρκετούς δημοσιογράφους, πιθανότατα με την παρότρυνση των “πηγών” τους και των ιεραρχικά ανωτέρων τους στα Μέσα Ενημέρωσης που εργάζονται.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε κάποια δείγματα αυτής της πραγματικότητας, όπως η αναφορά στους χαρακτηρισμούς «τρομοκράτες» ή «εγκληματίες» ήδη από το βράδυ του Σαββάτου και ενώ η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ μιλούσε για προσαγωγές, προεξοφλώντας δικαστικές αποφάσεις, η οργανωμένη από την αστυνομία είσοδος των τηλεοπτικών συνεργείων στις οικείες των συλληφθέντων και η έκθεση του προσωπικού τους χώρου, η ενόχληση και διαπόμπευση του οικογενειακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος, η άκριτη υιοθέτηση και αναπαραγωγή χωρίς καμία τεκμηρίωση «διαρροών από την Αστυνομία», η απόκρυψη πληροφοριών που φωτίζουν από άλλες πλευρές την υπόθεση (όπως λ.χ. ο εμφανής τραυματισμός 2 εκ των συλληφθέντων) και βεβαίως τα σεξιστικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα blog και sites, τα οποία ακόμα και αν δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΕΣΗΕΑ, η Ένωση οφείλει να ελέγξει αν οι διαχειριστές τους ή οι συντάκτες τους είναι μέλη της.

Αυτά τα φαινόμενα παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, υπονομεύουν το δικαίωμα της κοινωνίας στην αξιόπιστη πληροφόρηση και ασφαλώς ουδεμία σχέση έχουν με τη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφίας.

Ζητάμε άμεσα την παρέμβαση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να επανακατοχυρωθούν οι δεοντολογικές αρχές που οφείλουν να διέπουν το επάγγελμά μας.

Βαγγέλης Γέττος, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»
Σπύρος Γεράρδης, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»
Μαρία Καλυβιώτου, εφημερίδα «Αυγή»
Γιώργος Κυρίτσης, εφημερίδα «Αυγή»
Μαρία Λούκα, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»
Ιασωνας Παναγιωτόπουλος, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»
Ματίνα Παπαχριστούδη , εφημερίδα «Ισοτιμία»
Κώστας Ράπτης, ραδιοφωνικός σταθμός «Αθήνα 9,84»
Δημήτρης Τρίμης, εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»"

13 April 2010

Νέα κρούσματα εργοδοτικού δεσποτισμού

Η αυθαιρεσία των εργοδοτών στο χώρο του Τύπου (και ειδικά του περιοδικού) δεν έχει πάτο. Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε ότι σοβαρά θέματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ, στην εταιρεία που εκδίδει το ιστορικό περιοδικό ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. Με αρχιτέκτονα τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δρυ (που τώρα είναι οικονομικός σύμβουλος στην εταιρεία), οι Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ πιέζουν εργαζόμενους να μετατρέψουν τη σχέση εργασίας τους σε ελευθεροεπαγγελματική (το γνωστό «μπλοκάκι»), και άλλους να αποδεχτούν 20% μείωση μισθού (κάτι το οποίο φαίνεται να είναι και τυπικά παράνομο).
Όποιοι δεν αποδεχτούν, δεν έχουν φυσικά άλλη επιλογή πέρα από την απόλυση. Αυτά ήρθαν να προστεθούν στις απολύσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, και όπως ακούμε εφαρμόζεται η προσφιλής πρακτική των εργοδοτών να ανακοινώνουν την απόλυση τελευταία στιγμή, 5 λεπτά πριν λήξει το ωράριο («πέρνα από το λογιστήριο και μην ξανάρθεις αύριο»).
Μέσα στην κρίση, εν μέσω της δημοσιονομικής τρομοκρατίας και μιας χωρίς προηγούμενο αντιλαϊκής κυβερνητικής εφόδου, οι εργοδότες έχουν βρει την ευκαιρία να διαλύσουν το εργασιακό τοπίο, προσδοκώντας ότι η «επόμενη μέρα» θα φέρει εργαζόμενους-δούλους, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις...

08 April 2010

Απολύσεις με εξώδικα στα Αιολικά Νέα - Αρνείται να καταβάλει αποζημιώσεις ο ιδιοκτήτης

Νέες εξωφρενικές δικαιολογίες προκειμένου να μην καταβάλει τις από το Νόμο προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους συντάκτες που απέλυσε αιφνιδιαστικά, προέβαλε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο εκδότης Κονδυλούδης -που έχει αναστείλει την έκδοση των Αιολικών Νέων και των Κυριακάτικων Αιολικών Νέων εδώ και ένα μήνα. Παρακάτω αναδημοσίευουμε ανακοίνωση που έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου, καταγγέλοντας την αντεργατική και πλήρως απαράδεκτη στάση του εργοδότη, ο οποίος δαιμονοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση κατηγορεί τους εργαζόμενούς του ότι οι ίδιοι φταίνε που... απολύθηκαν!

"Ένα μήνα και πλέον μετά την αναστολή λειτουργίας των εφημερίδων ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ και ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται απλήρωτοι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για όλη την κοινωνία η εργοδότρια εταιρία ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ- Γ. ΚΟΝΔΥΛΟΥΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. προχώρησε σε απολύσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων.


Οι λόγοι που προβάλει αποδεικνύουν περίτρανα την απόφαση του εργοδότη να εκδικηθεί τους εργαζόμενους που διεκδίκησαν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Συγκεκριμένα σε εργαζόμενη που προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για να διεκδικήσει τα δικαιώματα της, δηλαδή να αμείβεται με την ειδικότητα την οποία πραγματικά ασκεί αναφέρει «Με αφορμή την ως άνω καταγγελία σας, στην οποία προχωρήσατε από κοινού με άλλες 4 εργαζόμενες αποφασίσαμε την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας.».
Σε όλους τους απολυμένους εργαζόμενους με το εξώδικο της απόλυσης τους καταλογίζει ως λόγο την αλληλεγγύη που επέδειξαν στις συναδέλφους τους.
Ειδικότερα αναφέρει ότι « Συνταυτιστήκατε ( με πράξεις και δημόσιες δηλώσεις) με την απαράδεκτη συμπεριφορά πέντε συναδέλφων σας..»

Φθάνει μάλιστα στο σημείο να επικαλείται ότι λόγοι απόλυσης είναι οι «ιδεολογικές αγκυλώσεις» ορισμένων εργαζομένων. Για ακόμα μια φορά βάλλει ευθέως κατά του συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής δράσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους απόλυσης για τον Θράσο Αβραάμ αντιπροσώπου του Σωματείου μας στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου είναι ότι «διέσπειρε ταξικό μίσος κατά του εργοδότη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το εξώδικό που του απέστειλε.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο λόγος της απόλυσης, της μη καταβολής των νόμιμων αποζημιώσεων και της αναστολής λειτουργίας ήταν η απόφαση του νομίμου εκπροσώπου να εκδικηθεί τους εργαζόμενους επειδή θελήσανε να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Σαν να μην έφθανε αυτό αρνείται να καταβάλει τις αποζημιώσεις στους απολυμένους θεωρώντας –άκουσον, άκουσον!– πως οι απολύσεις των εργαζομένων έγιναν με δική τους υπαιτιότητα. Φταίνε δηλαδή οι ίδιοι που απολύθηκαν!!!

Επιπλέον «άνθρακες» αποδεικνύεται και το επιχείρημα που σε όλους τους τόνους διεκήρυσσε ο εργοδότης, ότι απηύθυνε έκκληση σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να τον αποπληρώσουν προκειμένου δήθεν να ανταποκριθεί στην καταβολή των αποζημιώσεων των εργαζομένων που επρόκειτο να απολυθούν. Αντ’ αυτού, αρνείται την καταβολή του παραμικρού ποσού, «φορτώνοντας» την ευθύνη της απόλυσης… στους απολυμένους!

Η μη καταβολή των αποζημιώσεων οδηγεί τους απολυμένους σε υπέρογκους δανεισμούς για να καλύψουν τις άμεσες οικονομικές τους ανάγκες. Οι απολυμένοι δεν εκλιπαρούν για τις αποζημιώσεις τους διεκδικούν με αξιοπρέπεια τα νόμιμα δικαιώματα τους .Η υποχρέωση αποζημίωσης αποτελεί το ελάχιστό μέτρο κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης. Η μη τήρηση του καταργεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και θυμίζει άλλες εποχές όπου τα εργατικά δικαιώματα ανεξέλεγκτα καταπατούνταν. Οι πρακτικές αυτές θίγουν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού της Λέσβου.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου θα σταθεί στο πλευρό των απολυμένων με κάθε μέσο μέχρι και την τελική δικαίωσή τους. Καλούμε τον κόσμο της εργασίας και στη Λέσβο να σταθεί στο πλευρό των απολυμένων και να δώσει την μάχη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΕΜΜΕΛ

Η Πρόεδρος,  Θάλεια Βουγδή
Ο Γενικός Γραμματέας,  Νίκος Κασκαράς"

07 April 2010

Nέες κινητοποιήσεις στον Επικοινωνία FM για την καταβολή των δεδουλευμένων

Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν χθες Τρίτη οι εργαζόμενοι του ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM (δήμος Νέου Ηρακλείου), που είναι απλήρωτοι το Φλεβάρη και το Μάρτη, ενώ και από το Δώρο Πάσχα έχουν λάβει... το μισό ποσό! Η ιδέα που κυριάρχησε ήταν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας μέχρι την εξόφληση των δεδουλευμένων (σημειώνεται ότι εδώ και λίγες εβδομάδες πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας). Στη συνέλευση εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Νέου Ηρακλείου ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το υπόλοιπο... του Δώρου Πάσχα, και παράλληλα φρόντισε να «γνωστοποιήσει» στους απλήρωτους εργαζόμενους: ότι λεφτά δεν υπάρχουν, ότι μειώθηκε η επιχορήγηση του Ραδιοφώνου, ότι έπρεπε να πληρωθούν οι υπόλοιποι υπάλληλοι του Δήμου(!). Στον αντιδήμαρχο ανακοινώθηκε από την πλευρά των εργαζομένων ότι αν δεν εξοφληθούν μέχρι τα τέλη του μήνα θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Της χθεσινής συνέλευσης είχε προηγηθεί στις 31 Μάρτη η συνάντηση που είχε το σωματείο εργαζομένων του «Επικοινωνία fm 94.0» με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής Στ. Γεωργόπουλο (παρουσία του προέδρου της ΕΤΕΡ Δ. Καμαρινόπουλου) προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων. Ο δήμαρχος τότε είχε δεσμευτεί για την καταβολή του Δώρου Πάσχα μέχρι το τέλος της ημέρας αλλά και για την πλήρη αποπληρωμή των 2 υπολειπόμενων μισθών εντός 2 εβδομάδων. Ο δήμαρχος βρέθηκε βεβαίως αναξιόπιστος και οι εργαζόμενοι πήραν μόνο το μισό Δώρο Πάσχα, περιμένοντας τώρα το άλλο μισό... Όπως μάλιστα ανακοίνωσε το σωματείο του «Επικοινωνία fm 94.0», "αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι το σύνολο των εργαζομένων περνά το Πάσχα μόνο με πενιχρές αμοιβές και ευχολόγια από την πλευρά της διοίκησης του σταθμού, ενώ όπως ήδη είχαμε επισημάνει από τις 20-03-2010 για την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών μας, δεν υπάρχει διέξοδος από το τούνελ του παραλογισμού και της αναλγησίας που επιδεικνύει η δημοτική αρχή".

Νέα χαριστική ρύθμιση υπέρ.... εισφοροδιαφυγής

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις καθυστερημένες οφειλές προς το ΙΚΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία προώθησε η κυβέρνηση, «επιβραβεύοντας» για άλλη μια φορά τους εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν, κι όλα αυτά στο όνομα της άντλησης εσόδων για τα ταμεία!
Με τη νέα διάταξη, σε εφαρμογή του νομού 3833/10, οι εργοδότες θα μπορούν εξοφλήσουν εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες απαιτητές εισφορές με έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών και προστίμων, όπως και να ρυθμίσουν τμηματικά την καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών.
Το εξωφρενικό είναι ότι οι επιχειρήσεις, καταβάλλοντας μόνο μία δόση, θα έχουν μπορούν να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να συνάψουν τραπεζικά δάνεια, να εισπράξουν αμοιβές από το Δημόσιο κ.ά. Μάλιστα, η ασφαλιστική ενημερότητα θα έχει διάρκεια 12 μήνες, με πιθανό αποτέλεσμα, οι κακοπληρωτές να σπεύδουν να μην τηρούν τη ρύθμιση. Να σημειωθεί ότι απόρροια των διαδοχικών χαριστικών ρυθμίσεων είναι μέσα στο 2009 να προστεθούν άλλες 30.000 επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν εισφορές! Υπολογίζεται ότι σε όλα τα ταμεία οι συνολικές καθυστερούμενες οφειλές ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ στο ΙΚΑ σχεδόν 300.000 επιχειρήσεις οφείλουν περίπου 6 δισ. ευρώ.

06 April 2010

Κάλεσμα πρωτοβάθμιων σωματείων σε διαδήλωση ενάντια στα φορολογικά μέτρα - Πέμπτη 8/4 18.00 μ.μ. Προπύλαια

Σε συντονισμό της δράσης του εργατικού κινήματος ενάντια στα νέα άδικα και φορομπηχτικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καλεί το συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, οργανώνοντας για την Πέμπτη 8 Απριλίου, διαδήλωση στις 18.00 μ.μ. στα Προπύλαια. Παρακάτω δημοσιεύουμε ολόκληρη την ανακοίνωση, από την οποία προκύπτει ξεκάθαρα η ταξική και άδικη φύση των νέων μέτρων.

"ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα σύνολο αντιλαϊκών ρυθμίσεων που προκαλούν οργή και αγανάχτηση, όπως κι αν διαβαστούν. Είτε από τη σκοπιά της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, είτε από εκείνη που αφορά τις παραπέρα διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι με το φορολογικό, απαλύνονται οι επιπτώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της εισοδηματικής πολιτικής και της μείωσης των ονομαστικών μισθών στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα:

 Η μείωση για τους μισθωτούς του αφορολόγητου ορίου των 12.000€, με την εξαναγκαστική συλλογή αποδείξεων, αποτελεί τον προάγγελο της συνολικής κατάργησης του. Η απαίτηση για συλλογή αποδείξεων σε μια χρονιά που η λαϊκή κατανάλωση συρρικνώνεται, αποτελεί στην ουσία μείωση έως και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

 Η αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ΔΕΗ, τσιγάρα και ποτά, βαρύνει κυρίως τα λαϊκά εισοδήματα.

 Η εισαγωγή της πρώτης κατοικίας ως τεκμήριο και η αύξησή του στα μικρά Ι.Χ. ανεβάζει το αφορολόγητο όριο κατακόρυφα. Με την καθιέρωση των τεκμηρίων αυτών οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα πληρώνουν φόρους από εισόδημα που δεν έχουν.

Λεηλατούν τα εισοδήματα των ελαστικά εργαζόμενων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, στο όνομα της άρσης των προνομίων και της ‘’φορολογικής ασυλίας’’. Τα γελοία αυτά επιχειρήματα όχι μόνο δεν αφορούν τους ελαστικά εργαζόμενους, που βρίσκονται υπό διαρκή εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, αλλά αντίθετα τους εξοργίζουν, καθώς η απασχόληση με ‘’μπλοκάκι’’ δεν ήταν επιλογή τους.

 Επίσης με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης υπερωριών και επιδομάτων σε μια σειρά κλάδους του δημοσίου, όπως στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, πλήττεται – μαζί με τις άλλες περικοπές (14ος μισθός κλπ) –βάναυσα το εισόδημα των εργαζόμενων του δημοσίου, κύρια των χαμηλόμισθων.

Τα δήθεν μέτρα για την φορολόγηση του κεφαλαίου αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα προωθείται:
 Ο φορολογικός συντελεστής στα μη διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%.

 Η φορολογία των μερισμάτων των ιδιωτών αποτελεί σαπουνόφουσκα καθώς το ποσοστό των κερδών που διανέμεται ως μερίσματα είναι ελάχιστο μπροστά στο σύνολο των κερδών. Οι μετοχές εξάλλου των περισσοτέρων κερδοφόρων ΑΕ δεν ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Τα περιθώρια νόμιμης φοροδιαφυγής για τα νομικά πρόσωπα είναι τεράστια.

 Από τη λεγόμενη «ενιαία κλίμακα φορολόγησης» εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών.

Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο με την μοναδική προϋπόθεση ότι οι μετοχές δε θα μεταβιβαστούν για ένα τρίμηνο. Στην εποχή των «ελλειμμάτων» ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παραμένει στο συμβολικό 1,5 τοις χιλίοις.

 Η εξευτελιστική φορολογία του 5%, για την επιστροφή κεφαλαίου από το εξωτερικό.

 Η διατήρηση των προκλητικών φοροελαφρύνσεων των εφοπλιστών.

 Νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο με πρόσχημα την «πράσινη ανάπτυξη», τη διατήρηση θέσεων εργασίας κλπ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι παρά ένα από τα μέτρα «ληστείας» του εισοδήματος των εργαζόμενων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ε.Ε., το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες, προχωρούν σε μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ. Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, νέοι γύροι λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι τα μέτρα που θα επιδιωχθεί να παρθούν το επόμενο διάστημα. Η υπαγωγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί με την στενή επιτήρηση της ΕΕ, θα αποτελέσει ένα ιστορικό πισωγύρισμα, με αιχμή δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών.

Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση, την Πέμπτη 8 Απρίλη 2010 στις 6 μμ στα Προπύλαια, ημέρα κατά την οποία συζητιέται στην ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο. Καλούμε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, ενάντια στη λεηλασία των δικαιωμάτων τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, να αντισταθούν στην επικυριαρχία του ΔΝΤ που σε συνεργασία με την ΕΕ σκοπεύουν να επιβάλλουν πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και των πλατιών λαϊκών μαζών. Για να πληρώσει την κρίση η εργοδοσία και οι τραπεζίτες, και όχι οι εργαζόμενοι.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ


ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Γενναία αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.


• Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.


• Γενναία φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας


• Αύξηση και όχι μείωση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι υπεύθυνο για την κρίση που εμείς, και όχι αυτοί, πληρώνουμε. "

05 April 2010

Εργαζόμενοι στη σκοτεινή πλευρά των Μέσων Ενημέρωσης

Τώρα που σκάει η φούσκα του Τύπου, αποκαλύπτεται η «γύμνια του βασιλιά», αφήνοντας να φανεί ένα τοπίο που όλο και περισσότερο φαντάζει βομβαρδισμένο. Όχι τόσο με την έννοια των απωλειών που παρουσιάζουν σε τζίρους και κέρδη οι επιχειρηματίες των media - αυτοί εξάλλου μετά την περίοδο του ραγδαίου πλουτισμού, μπορούν εύκολα να αντέξουν και πρόσκαιρα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα. Ο λόγος γίνεται κυρίως για το εφιαλτικό τοπίο που βιώνουν επιδεινούμενο πλέον, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.

Από πέρυσι φαινόταν ότι το 2010 θα εντείνονταν οι επιχειρηματικές ανακατατάξεις, που θα άφηναν εκτεθειμένους (πάντα) τους εργαζόμενους στα Μέσα, να «πληρώνουν τη νύφη», βλέποντας τις συνθήκες εργασίας τους να επιδεινώνονται διαρκώς. Έτσι, από τη μια βλέπει κανείς έντυπα να ανοιγοκλείνουν, κεφάλαια να πηγαινοέρχονται και νεόκοπους εκδότες να σαρώνουν την αγορά των media. Από την άλλη, οι απολύσεις (κανονικές και «εθελούσιες»), η μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε... ελευθεροεπαγγελματικές (σε «μπλοκάκι»), οι οφειλές δεδουλευμένων έως και αρκετών μηνών και ό,τι άλλο κατεβάσει η φαντασία των ιδιοκτητών ΜΜΕ, είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο στο καταθλιπτικό για τους εργαζόμενους σκηνικό των Μέσων. Δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό έχουν περάσει ολοκληρωτικά στο φάσμα της ανασφάλειας και ή παραμένουν στον κλάδο υπό άθλιες συνθήκες δουλειάς ή εκπαραθυρώνονται ως πλεονάζον έξοδο...
Ας δούμε ενδεικτικά, μερικά στιγμιότυπα του πρώτου τριμήνου του 2010.

- Το τελευταίο επεισόδιο στο χώρο των ΜΜΕ αφορούσε το συγκρότημα του ΔΟΛ, όπου στις απολύσεις προηγούμενων μηνών ήρθε να προστεθεί το «αίτημα» της Διοίκησης για 20% μείωση προσωπικού, κάτι το οποίο αποσοβήθηκε προσωρινά, μετά την απεργία που έγινε στον ΔΟΛ στις 9 Μάρτη. Ταυτόχρονα, το συγκρότημα άλλαξε τον τρόπο καταβολής των μισθών προκειμένου να ωφεληθεί την καταβολή μισού μισθού (πολλαπλασιάστε το επί 700 εργαζόμενους και θα βρείτε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όφελος).

- Τα κακά νέα έρχονταν όμως από τις αρχές του έτους από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, όπου τα άσχημα οικονομικά μεγέθη έφερναν μαζί τους φήμες για περικοπές προσωπικού έως και 30%, εν μέσω «διαρροών» για εξαγορά της εφημερίδας. Προς το παρόν, έχουμε μόνο... παράπλευρες απώλειες, αφού η εφημερίδα διέκοψε τη συνεργασία της με περιοδικά που έμπαιναν ένθετα σε αυτήν: Exodos και Grazia, που ανήκαν αντίστοιχα στον όμιλο ANT1 και τον όμιλο Φιλιππόπουλου (πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού Τύπου) έκλεισαν και άφησαν στο δρόμο περισσότερους από 30 εργαζόμενους.

- Στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο εκδότης-κατασκευαστής βγήκε προ ημερών με τη γραμμή ότι λόγω οικονομικών προβλημάτων θα σταματήσει να πληρώνει δηλώνοντας «αδυναμία να καταβάλλει κανονικά τα δεδουλευμένα», ενώ το κυριακάτικο φύλλο φημολογείται ότι πνέει τα λοίσθια.

- Στην τηλεόραση του ALPHA απετράπη τελευταία στιγμή και μετά από συντονισμένες ενέργειες των εργαζομένων η περικοπή των προσαυξήσεων στην κυριακάτικη εργασία και η αντικατάστασή τους με ρεπό (κάτι που έχει ήδη γίνει παρανόμως στον ΑΝΤ1 εδώ και περίπου ένα χρόνο).

- Στον όμιλο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ο εκδότης Γ. Ανεμοδουράς βρήκε τον τρόπο να δανείζεται άτοκα από τους εργαζομένους του, εφόσον τους χρωστάει δεδουλευμένα 4,5 μηνών. Οι 115 εργαζόμενοι, εκτός από απλήρωτοι είναι και όμηροι, καθώς ο Ανεμοδουράς ανακάλυψε από πέρσι το καλοκαίρι τη... χαρά του εργοδότη: εντάχθηκε στο καθεστώς προστασίας από πιστωτές, του Άρθρου 99, για να μην μπορεί να του διεκδικεί κανείς χρήματα και περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Παρόλο που το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 30%, και παρόλο που ο όμιλος είναι περίπου μονοπώλιο στα κοριτσίστικα περιοδικά και στα σταυρόλεξα (η μείωση των πωλήσεών του κινείται περίπου στο μέσο όρο της μείωσης που παρουσιάζουν όλα τα περιοδικά), ο εργοδότης συνεχίζει την πρακτική να πληρώνει μισθούς κάθε 40-45 μέρες (ή όταν... έχει), διευρύνοντας έτσι κάθε μήνα το ποσό που οφείλει στους εργαζομένους.

- Εργασιακές αυθαιρεσίες καταγγέλλονται και για ακόμη μία εταιρεία που εκδίδει περιοδικά. Όπως λένε οι εργαζόμενοι, η Option Press (περιοδικά αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας) έχει μειώσει κατά πολύ το προσωπικό τους τελευταίους μήνες, εξωθεί συστηματικά εργαζομένους σε παραίτηση, μεταφέρει σε άλλη εταιρεία του ίδιου εκδότη υπαλλήλους χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν ή βάζοντάς τους να υπογράψουν χαρτί «οικειοθελούς αποχώρησης» από την πρώτη εταιρεία, δεν εφαρμόζει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μετά από όλα αυτά, είναι απλώς παρωνυχίδα ότι η Option Press δεν πληρώνει (φυσικά) υπερωρίες και εκτός έδρας...

- Στη Μυτιλήνη οι εργαζόμενοι στα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ και στα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ (δυο άκρως υγιείς επιχειρήσεις, που προσφάτως γιόρτασαν με μεγάλη επισημότητα τα 20 χρόνια τους) πήγαν μια ωραία μέρα στην εργασία τους και βρήκαν τα γραφεία κλειδωμένα και μάλιστα με νέες κλειδαριές. Οι εκδότες ανακοίνωσαν μάλιστα ότι «με το υπάρχον προσωπικό δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η έκδοση»... Το έγκλημα των εργαζομένων ήταν ότι διεκδικούν να αμείβονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις για την ειδικότητά τους.

- Στο συγκρότημα Αλαφούζου, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ανέστειλε την έκδοση του ενθέτου για το αυτοκίνητο και πέταξε (βεβαίως) στο δρόμο τους εργαζομένους, ενώ η συζήτηση που γίνεται αυτό τον καιρό κάνει λόγο για νέες περικοπές προσωπικού ή μετατροπές εργασιακών σχέσεων σε «μπλοκάκια».

- Το κόλπο της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας επιλέγει η εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ για να μειώσει το κόστος. Αντί να προχωρήσει σε πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» (που έχει ορισμένο κόστος) ή να περιμένει την κυβερνητική απόφαση για «απελευθέρωση απολύσεων», προχωρά σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα των εργαζομένων. Έτσι, ανά 15ήμερο εναλλάσσονται οι «διαθεσιμότητες» (οι μισοί εργαζόμενοι εκτός δουλειάς με μισή αμοιβή και οι άλλοι μισοί στη δουλειά), για να έχει ο εργοδότης μια γενναία μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους, τουλάχιστον 25%.

- Σε δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει και οι εργαζόμενοι στις ξενόγλωσσες εφημερίδες που εκδίδει η εταιρεία Διεθνές Δίκτυο Μέσων. Με το πρόβλημα να έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα να τους οφείλονται δεδουλευμένα αρκετών μηνών, αντιμετωπίζοντας το «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του εργοδότη.

- Τα πρώτα τρία χιλιάρικα μετά από 11 μήνες απληρωσιάς πήραν πρόσφατα οι εργαζόμενοι του δημοτικού ραδιοφώνου ΞΕΝΙΟΣ. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να γίνει τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

- Φαίνεται ότι στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΑΞΙΑ, αυτοί που δεν έχουν καμία... αξία είναι οι εργαζόμενοι. Όπως καταγγέλλεται, καταστρατηγούνται δικαιώματα, δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις, τα ωράρια είναι εξαντλητικά, ενώ άρχισαν και οι καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων. Καθυστερήσεις που άγγιξαν και το δίμηνο, ή και το εξάμηνο για συνεργάτες της εφημερίδας που εργάζονται με "μπλοκάκι". Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο άσχημα για την εταιρεία, αφού ο εκδότης ετοιμάζει τώρα να κυκλοφορήσει αθλητική εφημερίδα.

Κι αυτά είναι μόνο μερικά δείγματα. Όπως γίνεται αντιληπτό, για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ το μέλλον σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο, αφήνοντας στη φωτεινή πλευρά των Μέσων Ενημέρωσης ελάχιστους χρυσοπληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους με ατομικά συμβόλαια τα οποία έχουν εξασφαλίσει προσφέροντας πολλαπλές εκδουλεύσεις...

01 April 2010

Στον "αέρα" ακόμη οι πληρωμές στον Ξένιο

Από τριμερή σε τριμερή πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιοσταμό Άνω Λιοσίων "Ξένιος" που παραμένουν εδώ και ένα χρόνο απλήρωτοι. Η τέταρτη κατά σειρά, τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς πρακτικά να δώσει δεδομένες απαντήσεις στο άμεσο οικονομικό πρόβλημα των εργαζομένων. Παρακάτω αναδημοσιεύουμε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕΡ της 29ης Μαρτίου.

" 4η Τριμερής στο Υπουργείο Εργασίας
για τον Δημοτικό ραδιοσταθμό Άνω Λιοσίων «Ξένιος»

Στις 11.00 σήμερα έγινε στο Υπουργείο Εργασίας και υπό την προεδρία του κου Δημήτρη Κωνσταντόπουλου (Συμβούλου του Υπουργού) τέταρτη τριμερής, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Δημοτικού ραδιοσταθμού Άνω Λιοσίων «Ξένιος» που επί 12 μήνες παραμένουν απλήρωτοι.

Την πλευρά των εργαζομένων εκπροσώπησαν οι: Παναγιώτης Καλφαγιάννης (Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ), Νανά Νταουντάκη (Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ), Δημήτρης Καμαρινόπουλος (Πρόεδρος της ΕΤΕΡ), Χρύσα Σαλαβράκου (Νομικός Σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ), Μανώλης Μητσόπουλος (Μέλος ΔΣ της ΕΤΕΡ και εργαζόμενος στον Ξένιο), Κώστας Γεωργακόπουλος (εκπρόσωπος των συντακτών στον Ξένιο). Την πλευρά της εργοδοσίας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων κος Χρήστος Παππούς.
Ύστερα από πολύωρη συζήτηση στην οποία ο Δήμαρχος επανέλαβε όλα όσα οι εργαζόμενοι ακούνε μήνες τώρα, από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, περί άδειων ταμείων κ.λπ, χωρίς βέβαια να απαντά στα θέματα που του έθεσαν ο κος Κωνσταντόπουλος και οι συνδικαλιστές, ενώ παραδέχτηκε ότι πρέπει να τηρηθεί το συνυποσχετικό που με εντολή του υπέγραψαν οι εκπροσωπούντες τον Ξένιο στις προηγούμενες Τριμερείς. Ο Σύμβουλος του Υπουργού έφτασε στο σημείο να τονίσει προς τον Δήμαρχο ότι όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του (πληρωμές των εργαζομένων) παραιτείται. Τον κάλεσε να τιμήσει την υπογραφή των εκπροσώπων του (κου Χαραλαμπίδη, Προέδρου του Ξένιου και κας Αρβανιτάκη, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Λιοσίων), να τηρήσει τη συμφωνία και να φέρει, μέχρι αύριο το μεσημέρι, γραπτώς ακριβές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών προς τους εργαζόμενους επί τη βάσει του συνυποσχετικού που έχει ήδη υπογραφεί στις προηγούμενες Τριμερείς. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα απαντήσει με ακριβές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών προς τους εργαζόμενους.

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ"