22 June 2011

Το μακελειό στο Έθνος συνεχίζεται - Ανοιχτός πόλεμος με όσους εργαζόμενους αντιστέκονται

To... θέατρο του παραλόγου στο Έθνος συνεχίζεται με την πλευρά της εργοδοσίας να καθιστά πλέον σαφές ότι όποιο κεφάλι εργαζομένου σηκώνεται, θα... κόβεται. Όπως ενημέρωσε με γραπτή επιστολή της η Εκπρόσωπος των συντακτών ΕΘΝΟΥΣ και ΕΘΝΟΥΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Ιωάννα Ηλιάδη, την Τρίτη 21 Ιουνίου, διεύθυνση προσωπικού του ΕΘΝΟΥΣ κάλεσε την συνάδελφο Παρασκευή Βονάτσου για να της ανακοινώσει την απόλυσή της, με αιτιολογικό ότι είναι "αντιπαραγωγική".


Όπως καταλαβαίνεται πρόκειται για την ίδια δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε από τη διεύθυνση της εφημερίδας για την απόλυση της Πόπης Χριστοδουλίδου και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μάλιστα, η Π. Βονάτσου είναι από τις συναδέλφους που τις τελευταίες μέρες κάλυπτε μέχρι αργά κάθε βράδυ τις εξελίξεις στην πλατεία Συντάγματος, ενώ παράλληλα έκανε και το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ. Η συνάδελφος ήταν τόσο "αντιπαραγωγική" που την περασμένη Κυριακή κλήθηκε εκτάκτως στην εφημερίδα για να κάνει θέμα που ανέθεσε ο διευθυντής της εφημερίδας...
Η Παρασκευή Βονάτσου είχε λάβει μέρος στις πρόσφατες εκλογές της ΕΣΗΕΑ με το ψηφοδέλτιο της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας, ενώ είναι από τις συναδέλφους που κατέθεταν ελεύθερα τη γνώμη τους στις συνελεύσεις εργαζομένων και συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η απόλυσή της είναι στοχευμένη για να δημιουργήσει κλίμα φόβου στους συντάκτες.
Λίγο αργότερα ήρθε και το δεύτερο χτύπημα. Από το λογιστήριο της εφημερίδας κλήθηκε να... παραλάβει και ο δημοσιογράφος Κώστας Τομαράς, 25 χρόνια στο Έθνος, από αυτούς που μετείχαν στο τείχος αντίστασης στα μέσα του Μπόμπολα ενάντια στις ατομικές συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών. Και στη δική του περίπτωση, (όπως και στης Π. Χριστοδουλίδου, και της Π. Βονάτσου) το επιχείρημα της ιδιοκτησίας είναι ότι απολύεται για οικονομικούς λόγους αλλά προστέθηκε και το επιχείρημα ότι είναι "αντιπαραγωγικός"!
Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών ότι αντιστάθηκαν με σθένος στα σχέδια του εκδότη. Είναι φανερό πως ο ασκός του Αιόλου άνοιξε στη Μεταμόρφωση και ο ιδιοκτήτης επέλεξε να ακολουθήσει σκληρή γραμμή και επίθεση.
Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαμαρτύρεται "και καταγγέλλει με τον πλέον έντονο τρόπο τη συνεχιζόμενη από μέρους της ιδιοκτησίας καταχρηστική και παραβατική συμπεριφορά". Καλεί την εργοδοσία για μια ακόμη φορά να ανακαλέσει κάθε απόφαση για απολύσεις συναδέλφων και να τηρήσει όσα οι ΣΣΕ και οι νόμοι ορίζουν και επιβάλλουν.