14 September 2011

4ωρη στάση εργασίας αύριο στην ΕΡΤ


Τετράωρη στάση εργασίας 12.00 – 16.00 αύριο Πέμπτη και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Νωρίτερα σήμερα σε συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και σε αγωνιστικό κλίμα αποφασίστηκε να ζητηθεί από την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ η κήρυξη της στάσης, ενώ στήθηκε και επιτροπή για τον καλύτερο συντονισμό των κινήσεων από εδώ και πέρα. Aπόφαση – κάλεσμα στην στάση εργασίας και την συγκέντρωση έλαβε και η ΠΟΣΠΕΡΤ στη συνεδρίαση του Γενικού της Συμβούλιου νωρίτερα.
Οι άμεσες αντιδράσεις αποφασίστηκαν μετά την ανακοίνωση ότι στο αυριανό υπουργικού συμβούλιο πρώτο θέμα είναι το σχέδιο «αναδιοργάνωσης» της ΕΡΤ. Η σπουδή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και την πριμοδότηση των ιδιωτικών συμφερόντων με κάθε μέσον είναι αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων. Με διαδικασίες επείγοντος προωθείται ένα σχέδιο συρρίκνωσης της δημόσιας ενημέρωσης, πριμοδότησης των επιχειρηματιών των ΜΜΕ και εκποίησης εντέλει δημόσιου πλούτου. Τα πραγματικά σχέδια διάλυσης της ΕΡΤ, όπως και κάθε τι του Δημόσιου, υπογραμμίζεται από την υποχρέωση και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πριν καλά-καλά συζητηθεί και αποφασισθεί το οτιδήποτε, να θέσει σε «εργασιακή εφεδρεία» το 10% του προσωπικού της, όπως άλλωστε και άλλοι 150 φορείς.
Οι εργαζόμενοι συνάδελφοί μας στην ΕΡΤ χρειάζονται την άμεση υποστήριξη όλων μας και πρώτα απ’ όλα των σωματείων του Τύπου.

Σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση κανείς εργαζόμενος να μην μείνει μόνος του.


Η αλληλεγγύη είναι το ισχυρότερο όπλο.


Όλοι αύριο έξω από τη Βουλή στις 12.00.

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ

Η έκτακτη γενική συνέλευση των δημοσιογράφων που εργάζονται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση συνήλθε σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011 στην ΕΡΤ με θέμα τις εξελίξεις στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.


• Απορρίπτοντας τη λογική των απολύσεων και του προθαλάμου τους την εργασιακή εφεδρεία,


• αντιδρώντας στη συνεχή καταρράκωση της εργασιακής μας υπόστασης και αξιοπρέπειας και στην οικονομικής μας εξόντωση


αποφασίσαμε:


1. Η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων να παραμείνει σε λειτουργία επ’ αόριστον


2. Τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα με ευθύνη την δημοσιοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης, τις επαφές με τους υπευθύνους και τα συνδικαλιστικά μας όργανα.


3. Να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ για συνέχιση της λειτουργίας της ΕΤ1 εκτιμώντας το κλείσιμό της ως πρώτο βήμα για την ολοκληρωτική αποδόμηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης υπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα.


4. Η εργασιακή εφεδρεία αποτελεί απροσχημάτιστη επέμβαση, αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ΕΡΤ, και εκβιασμό προς τους «τυχερούς» εναπομείναντες να λειτουργήσουν ως πειθήνια όργανα των αποφάσεών τους. Η εξηρτημένη ενημέρωση θα συνεχιστεί χωρίς προσκόμματα.


5. Να μην επιτρέψουμε την απόλυση των συναδέλφων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μόλις πριν από λίγους μήνες κρίθηκαν από τους «θύτες» τους ως απαραίτητοι.


Οι πολιτικές ηγεσίες και οι εκάστοτε διορισμένες διοικήσεις, αντί να φροντίσουν για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της ΕΡΤ, να διαφυλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα της, να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους που την οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση υλοποιούν μέτρα προσχηματικής «οικονομίας».


Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τόσα χρόνια «χάριζαν» λεφτά σε ημετέρους, ευλογούσαν τις αργομισθίες κολλητών, είναι οι ίδιοι που σήμερα επικαλούνται όλα αυτά για να επιτεθούν χωρίς την παραμικρή κοινωνική ευαισθησία και να υπηρετήσουν για άλλη μια φορά τα πραγματικά τους αφεντικά, τα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα..


Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είμαστε όλοι εμείς. Με τα λάθη και τις παλινωδίες μας, αλλά και με τις συγκρούσεις προς όφελος της αντικειμενικής ενημέρωσης. Σιωπήσαμε, απαράδεκτα. Φοβηθήκαμε ή και βολευτήκαμε. Ωστόσο έστω και την ύστατη ώρα αποφασίζουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.


Η επιχείρηση συκοφάντησης πέτυχε. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί με στοιχεία για την πραγματική κατάσταση. Ξέρουμε πως θα μας ξαναεμπιστευθεί μόνο αν φανούμε αντάξιοί της. Θα συστρατευτούμε με όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση. Οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών αποτέλεσαν τροχοπέδη για καιρό. Δε μπορούμε να περιμένουμε άλλο.