15 September 2011

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και του ΑΠΕ συνεχίζουν - Με ΜΑΤ και αγωνιστικό παλμό οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έξω από τη Βουλή

Με διαδικασίες συνελεύσεων και αγωνιστικές διαθέσεις οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ σε όλη τη χώρα έδωσαν μια απεργιακή απάντηση σήμερα (15/9), την ώρα που το «παραγωγικό» υπουργικό συμβούλιο συζητούσε το σχέδιο Μόσιαλου μαζί με σειρά άλλων νομοσχεδίων.
Αύριο οι εργαζόμενοι (συντάκτες, τεχνικοί και διοικητικοί) τόσο στην ΕΡΤ (2 μ.μ.), όσο και στο ΑΠΕ (1 μ.μ.) πραγματοποιούν νέες συνελεύσεις για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Προσανατολίζονται σε κοινές αγωνιστικές δράσεις κάτω από την ομπρέλα της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΣΠΕΡΤ, για να αποτρέψουν έστω και την ύστατη στιγμή την υλοποίηση των σχεδίων για την απαξίωση και την συρρίκνωση των δημοσίων Μέσων, που επιδιώκεται από το περιεχόμενο του ψευδεπίγραφου σχεδίου «Αναδιοργάνωση της ΕΡΤ».
Τριακόσιοι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την βουλή αντιμετωπίζοντας δυσανάλογη αστυνομική βία. Χωρίς λόγο, έξι αστυνομικές κλούβες παρατάχθηκαν στην Λ. Αμαλίας διακόπτοντας αναίτια την κίνηση και ταλαιπωρώντας το κοινό, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ δεν δίστασαν να επιτεθούν και κατά των συναδέλφων. Η κάμερα της ΝΕΤ ήταν εκεί και ελπίζουμε οι εικόνες να προβληθούν και να μην λογοκριθούν από το κεντρικό δελτίο.
Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στην ΕΤ3, έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην συγκέντρωση της Αθήνας παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι περιφερειακών σταθμών.
Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η εισήγηση του υπουργού Επικρατείας, την οποία προανήγγειλε την περασμένη Τρίτη από την συχνότητα του κ. Αλαφούζου, έγινε αποδεκτή. Η απόφαση είναι να περάσει με τροπολογία σχετική απόφαση που περιλαμβάνει:

- υποχρεωτική εργασιακή εφεδρεία για το 10% των εργαζομένων (κάπου 300 εργαζόμενοι, δηλαδή θα οδηγηθούν στον προθάλαμο της ανεργίας)

- περικοπή των συμβασιούχων κατά 50% (σφαγή για πάνω από 200 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει ούτε ένα εξάμηνο στην ΕΡΤ μετά από δημόσιο διαγωνισμό))

- κλείσιμο της ΕΤ1

- κατάργηση των δυο φορέων ΙΟΜ και ΕΟΑ και συγχώνευσή τους στην υποδομή της ΕΡΤ.

Δηλαδή, με διαδικασίες fast truk, χωρίς να εισαχθεί στο κοινοβούλιο κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς να προσκομιστεί καμία οικονομικοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει την… λογιστική λογική του συμμαζέματος που επικαλούνται, προχωρούν στο χτύπημα των δημόσιων μέσων.
Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε 151 φορείς του Δημοσίου, που προωθείται με υποχρεωτικό τρόπο και στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ, αποδεικνύει ότι όλα τα λεγόμενα περί «αναβάθμισης» και «εξοικονόμησης» δεν είναι τίποτα άλλο παρά το προπαγανδιστικό όπλο με το οποίο η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της στα ΜΜΕ προσπαθούν να στρέψουν τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες κατά των εργαζομένων στα δημόσια Μέσα, καθώς και ενάντια σε καθετί το Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη 150 εργαζόμενοι της ΕΡΤ υπό το κράτος του πανικού των σαρωτικών μέτρων υπέβαλαν επιθυμία για εθελουσία πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ η διοίκηση της ΕΡΤ δηλώνει πως δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, αντιθέτως έχει πλεονάζοντα ισολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση οι διοικήσεις της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, πρέπει να υποχρεωθούν να μη δώσουν λίστες με τους… έφεδρους για αναχώρηση εργαζόμενους. Κι επίσης οι εργαζόμενοι στα δημόσια Μέσα ενημέρωσης πρέπει να συντονιστούν με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους φορείς που αντιμετωπίζουν την ίδια δαμόκλειο σπάθη της εργασιακής εφεδρείας και της απαξίωσης.

Θράσος Πάγκαλου, υποκρισία Πρωτόπαπα

Ο γνωστός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σταθερός στις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πεποιθήσεις του, απαίτησε να συλληφθεί εργαζομένη της ΕΡΤ, η οποία εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για τα μέτρα, κάνοντας ένα απλό μορφασμό, όταν τον είδε στους διαδρόμους της Βουλής. Μετά από αυτό κρατήθηκε στο θυρωρείο της Βουλής και αφέθηκε ελεύθερη με παρέμβαση των προέδρων της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΣΠΕΡΤ. Κατά τα άλλα η κοινοβουλευτική ενημέρωση ττης αντιπροσωπείας των εργαζομένων στην ΕΡΤ και των Ομοσπονδιών, ανέδειξε την «άγνοια» του επί χρόνια κυβερνητικού εκπροσώπου για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ, ενώ τάχθηκε καθαρά υπέρ της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, «γιατί πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μη επαρκώς εργαζόμενοι στην ΕΡΤ», δηλαδη οι γνωστοί αργόμισθοι, πολλών από τους οποίους την πρόσληψη έχει προκαλέσει ή ανεχθεί και ο ίδιος.