20 September 2011

Τι συμβαίνει στα ταμεία του Τύπου;


Άτυπη σύσκεψη είχε συγκαλέσει χθες (19/9) ο ΕΔΟΕΑΠ, με θέμα «τη δυσχερή κατάσταση πουδιαμορφώνεται ως γνωστόν στην Ελληνική Οικονομία και τη διαχείριση των Αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων». Την προηγούμενη εβδομάδα στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ υπήρξαν απανωτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. για να λάβει αποφάσεις ως προς τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Μια κινητικότητα στα ασφαλιστικά μας ταμεία, που ξεκινά από μια πραγματικότητα. Αφενός η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων, συμπεριλαμβάνοντάς τα στα σχέδια εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων και αφετέρου τα ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από την εισφοροδιαφυγή, την αύξηση της ανεργίας στον κλάδο και την δραματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Αυτή η πραγματικότητα, δυστυχώς, αν και απασχόλησε σε επίπεδο τουλάχιστον αποφάσεων τα σωματεία του κλάδου μας, δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη από όσους έχουν την ευθύνη διοίκησης αυτών των ταμείων. Γι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, άμεσα να οργανωθεί μια πρωτοβουλία συζήτησης και κοινής αντιμετώπισης των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων μας.
Με αφορμή την λήξη της θητείας της διοίκησης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (που ας μην ξεχνάμε είναι αυτή που διόρισε η τότε υπουργός Εργασίας Φ.Πετραλιά, μετά την ενοποίηση των ταμείων του Τύπου) στις 29/9 και την αναγκαιότητα ορισμού νέου Δ.Σ. με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου, αυτή η συζήτηση γίνεται πιο επιτακτική και αναγκαία.
Τόσο η ΕΣΠΗΤ, όσο και η ΠΟΕΣΥ και οι άλλες οργανώσεις του κλάδου (ΕΠΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΦΕ κ.λπ.) πρέπει να συζητήσουν και να συναποφασίσουν με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες, στη βάση των αποφάσεων των οργάνων που ήδη υπάρχουν, πώς αυτή η συμμετοχή θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των ασφαλισμένων στα Ταμεία, με διαφάνεια και πλήρη έλεγχο.