03 October 2011

Ένα «όχι» μισό, σαν τουφεκιά στον αέρα



Με αφορμή τη θέση των σωματείων μας για τα χαράτσια
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ τα μέλη που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης ζήτησαν από το όργανο να καταδικάσει την επιβολή των έκτακτων φόρων και να καλέσει σε άρνηση πληρωμής και οργάνωση της αντίδρασης των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αντιμέτωποι με μια οργανωμένη επιδρομή στους μισθούς τους όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν υποστεί μια γενικευμένη μείωση αποδοχών το 2011, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και το 20%. Οι εκατοντάδες απολύσεις, οι καθυστερήσεις πληρωμής, το κλείσιμο εντύπων από μεγάλους ομίλους έχει αλλάξει εντελώς το εισόδημα της μεγάλης πλειονότητας των δημοσιογράφων, αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Η επιβολή των άδικων, εντελώς παράλογων, έκτακτων φορομπηχτικών μέτρων για τον κλάδο μας σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ανέχεια. Οι εργαζόμενοι και στον Τύπο οδηγούνται στα ταμεία της εφορίας για να πληρώσουν με βάση τα μεικτά εισοδήματα του 2010, εισοδήματα που είναι δραματικά μειωμένα τη φετινή χρονιά, το ψευδεπίγραφο έκτακτο «φόρο κοινωνική αλληλεγγύης».
Μαζί με αυτό ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων καλείται να πληρώσει και το «τέλος επιτηδεύματος», που επιβάλλεται αδιακρίτως σε όλους όσους κατέχουν ΔΠΥ.
Κι έπονται τα νέα χαράτσια για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αυτή η πραγματικότητα, αναμφισβήτητη για όλους, θα απαιτούσε από μια συνδικαλιστική ηγεσία εγρήγορση, οργάνωση και συγκεκριμένη αντίδραση. Με σαφή καταδίκη των χαρατσιών, κάλεσμα σε μαζική άρνηση πληρωμής τους και σε οργάνωση και συντονισμό με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και κινήσεις που αυτή την περίοδο αντιδρούν στη φοροεπιδρομή με συγκεκριμένες αγωνιστικές ενέργειες.
Αυτό ακριβώς προτάθηκε στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, όπως και στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ. Πρόταση σαφής, σε αντιστοιχία με τις ανάγκες του κλάδου, που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει κανένα επιπλέον φόρο και σε αντιστοιχία με την κοινωνία που θεωρεί ότι αυτοί οι φόροι είναι άδικοι, επιβάλλονται μόνο για την εξυπηρέτηση των τοκογλύφων και δεν περιέχουν κανένα ίχνος αλληλεγγύης. Κι όμως, όπως και άλλες φορές σε ανάλογα ζητήματα, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ αρνήθηκε να καλέσει τους εργαζόμενους να μην πληρώσουν τα χαράτσια. Κι ας δήλωσαν μέλη του προεδρείου ότι οι ίδιοι δεν θα πληρώσουν. Κι ας πλειοδότησαν, όπως πολλές φορές μέχρι τώρα, σε αντικυβερνητικές κορώνες. Η ανακοίνωση που έβγαλε η ΠΟΕΣΥ, είναι μια γενικόλογη, διεκπεραιωτική καταδίκη, που μοιάζει με τουφεκιά στον αέρα. Όπως τουφεκιά στον αέρα είναι και η επιστολή που είχε στείλει, πριν καιρό, η ΕΣΠΗΤ προς την ΠΟΕΣΥ και τις άλλες ενώσεις για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος (κι έμεινε εκεί), αλλά και η απόφασή της να προσφύγει νομικά για αντισυνταγματικότητα των έκτακτων φόρων.
Οι δεκάδες, ή και εκατοντάδες συνάδελφοι που δεν θέλουν και δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια απαιτούν μια διαφορετική στάση από τα συνδικαλιστικά όργανα. Ξεκάθαρη, αγωνιστική και ελπιδοφόρα. Με στόχευση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που ξεπουλά τα πάντα και οδηγεί το λαό στην πτώχευση. Θα αποφασίσουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των δημοσιογραφικών ενώσεων να συστρατευτούν με τις δεκάδες των συνδικάτων που βρίσκονται στο δρόμο καθημερινά, ή θα εξακολουθούν να ακροβατούν σε συναινετικές πλειοψηφίες με υπόγειες εξαρτήσεις από κυβερνητικά γραφεία;


*Το κάλεσμα που κατέθεσε η Α.Ρ.ΠΑ. στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ υποστήριξε και η Δημοκρατική Συνεργασία.

Διαβαστε εδω την αναρτηση του Ασυνταχτου Τυπου