30 October 2011

Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ «κουρεύεται» και οι δημοσιογράφοι χαίρονται



Τα ασφαλιστικά ταμεία καταληστεύονται για άλλη μια φορά
Οι εργαζόμενοι επιδοτούν τη διάσωση των τραπεζών
Στις 26 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. παίχτηκε άλλη μια φαρσοκωμωδία σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων. Το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα εκποίηση δημοσίου χρήματος, σε συνδυασμό με την παγίωση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από υπαλλήλους των διεθνών τραπεζικών ομίλων. Η μείωση των χρεών του ελληνικού Δημοσίου, στην ουσία αφορά κυρίως τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους τα ασφαλιστικά ταμεία, οι υπό κρατικό έλεγχο ελληνικές τράπεζες και ορισμένοι ακόμα ιδιώτες, οι οποίοι «εθελοντικά» θα συμμετάσχουν στο λεγόμενο «κούρεμα». Κι ενώ για τις ελληνικές τράπεζες αποφασίστηκε να διατεθούν 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίησή τους (και τελικά τη διάσωσή τους) για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα.

Πριν λίγο καιρό, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, αλλά και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων που είχε συναποφασίσει η κυβέρνηση με την τρόικα («συμφωνία 21ης Ιουλίου»), αποδεχόμενα μείωση («κούρεμα») της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 21%. Αν και η διοίκηση του ταμείου μας, ήταν έτοιμη να αποδεχτεί την δεδομένη μείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχει, η κατηγορηματική άρνηση των σωματείων να συναινέσουν σε αυτή την ανταλλαγή απέτρεψε τη λήψη της απόφασης. Στην πορεία η «συμφωνία της 21ης Ιουλίου» κατέπεσε, ξεχάστηκε και ήρθε η «ιστορική απόφαση της 26ης Οκτωβρίου», όπου προβλέπεται το δήθεν «εθελοντικό κούρεμα κατά 50%».

Tι σημαίνει το κούρεμα για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ

Το Ταμείο διατηρεί τα αποθεματικά του σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (κάπου 370 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα βρίσκονται στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία και τα διαχειρίζεται μέσω ειδικού μηχανισμού. Τα συνολικά αποθεματικά φθάνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα αποθεματικά αυτά προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές κυρίως των εργαζομένων (αφού οι εργοδοτικές εισφορές στον κλάδο μας είναι από 1% έως και 8%, δηλαδή μηδαμινές) και από το αγγελιόσημο, το οποίο αποδίδουν οι διαφημιζόμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις (οι κρατικές απαλλάσσονται). Άρα μιλάμε για περιουσία των ασφαλισμένων, στην οποία το κράτος δεν έχει συμβάλλει μέχρι σήμερα ούτε ευρώ (ή δραχμή παλαιότερα). Αντίθετα, με το νόμο Πετραλιά, το κράτος αφαίρεσε το 10% της περιουσίας του ταμείου μας, δήθεν για χρηματοδότηση του ταμείου «αλληλεγγύης των γενεών».

Με την απόφαση για «50% κούρεμα», τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν τα μισά - κάπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα εξανεμιστεί με τη δήθεν μείωση του ελληνικού χρέους! Συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν να χάσουν 11-12 δισ. ευρώ, τη στιγμή που με την «απόφαση της 26ης Οκτωβρίου» υποτίθεται ότι το χρέος στο σύνολό του μειώνεται κατά 100 δισ. ευρώ. Δηλαδή ευρωπαίοι, τραπεζίτες και λοιποί… φιλεύσπλαχνοι εταίροι μας αποφάσισαν να χαρίσουν στο ελληνικό κράτος αυτά που χρωστά στους ασφαλισμένους του! Κι αυτό παρουσιάζεται ως διάσωση της ελληνικής οικονομίας!

Στην προηγούμενη απόπειρα ανταλλαγής των ομολόγων το κύριο επιχείρημα όσων συζητούσαν την συμμετοχή του ταμείου μας ήταν ότι η εμπορική αξία των ομολόγων που κατέχουν τα ταμεία βρίσκεται στο 55-60% της ονομαστικής τους αξίας, άρα μια μείωση της αξίας τους κατά 21% άφηνε και όφελος. Το σημερινό «κούρεμα», βέβαια, είναι…βαθύτερο και απ’ ότι φαίνεται κανείς δεν ανησυχεί.

Αλήθειες και ψέμματα

Η αλήθεια είναι ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμα γνωστές, γνωρίζουμε μόνο όσα γράφονται και λέγονται, έστω και με μισόλογα:

- Τα νέα ομόλογα με τα οποία θα ανταλλαγούν τα υπάρχοντα, θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο. Δηλαδή, αν ένας ομολογιούχος διεκδικήσει το δίκιο του θα πρέπει να απευθυνθεί στα αγγλικά δικαστήρια.

- Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να εξαιρεθούν από το «εθελοντικό κούρεμα», γιατί αυτό θα ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός στα ασφαλιστικά ταμεία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ή τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που έχουν επενδύσει μέρος της περιουσίας τους σε ελληνικά ομόλογα. Δηλαδή, για να διασφαλιστούν τα αποθεματικά των εργαζομένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία οι κυβερνήσεις και τα ταμεία τους τζόγαραν στα «σκουπίδια» του ελληνικού Δημοσίου, θα πρέπει οι Έλληνες ασφαλισμένοι να χαρίσουν τη μισή τους περιουσία. Περίεργη άποψη, αλήθεια, περί δικαιοσύνης…

- Το ελληνικό Δημόσιο θα μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία στα Ταμεία, σε αντάλλαγμα του κουρέματος. Δηλαδή, θα μας δώσουν απαξιωμένα ακίνητα ή άλλες κινητές και ακίνητες αξίες, αμφιβόλου αξίας και χρήσης και θα μας πάρουν τα ομόλογα που έχουν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Λες και τα Ταμεία είναι εταιρείες real estate…

Οι αδιευκρίνιστες ακόμα λεπτομέρειες της απόφασης, έχουν ανησυχήσει ακόμα και τις διοικήσεις των Ταμείων, οι περισσότερες από τις οποίες, πρέπει να ομολογήσουμε, είχαν απορρίψει την προηγούμενη συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο πολλές διοικήσεις ταμείων (ανάμεσά τους και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ) ήδη με επιστολές τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος, ζητούν να μάθουν πού βρίσκονται και πώς έχουν επενδυθεί τα αποθεματικά τους και αν έχουν τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν. Ενώ στη Βουλή έχουν κατατεθεί ερωτήσεις για να μάθουμε ποιο είναι το ακριβές ύψος των αποθεματικών μας. Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν ανοικτές καταγγελίες κομμάτων κι οργανώσεων ότι επιχειρείται μια νέα (η τέταρτη μεταπολεμικά) ληστεία των ταμείων.

Κι όμως, οι «συνάδελφοι» δημοσιογράφοι που από την περασμένη Πέμπτη έχουν αναλάβει να συμβάλλουν σε ένα γιορταστικό κλίμα υπέρ της συντελούμενης διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουν «καταλάβει» τίποτα για το… έγκλημα.

Όσο, δε για τις ενώσεις των συντακτών και των άλλων εργαζομένων στο Τύπο, φαίνεται ότι πιάνονται για άλλη μια φορά στον… ύπνο.