17 October 2011

Πολυνομοσχέδιο: εργασιακή ισοπέδωση σε συντάξεις – μισθούς – δικαιώματα


Για άλλη μια φορά νομοθετούν την καταστροφή μας κι ο συνδικαλισμός των διαδρόμων χτενίζεται… τροπολογώντας
Οι αθρόες μειώσεις μισθών, οι μετατροπές σε μειωμένη απασχόληση, ή εκ περιτροπής εργασία, οι ανεξέλεγκτες απολύσεις που βιώνουμε τα τελευταία δυο χρόνια φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για το εργασιακό τοπίο που οραματίζονται κυβέρνηση – εργοδότες και τρόικα. Οι προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των μισθών και των συντάξεων και τα αποτελέσματα που έχουν φέρει μέχρι τώρα αποδεικνύονται απλά ο προπομπός. Με το πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή επιχειρείται ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη ισοπέδωση μισθών, συντάξεων, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.


Ο κλάδος των ΜΜΕ, που έχει βιώσει όλη την αγριότητα της επίθεσης και μετρά εκατοντάδες απολυμένους, υποαμειβόμενους, απλήρωτους επί μήνες και ελαστικά εργαζόμενους αντιμετωπίζει μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους νέα νομοθετικά πλήγματα:

Οι συλλογικές συμβάσεις θα καταντήσουν «πουκάμισο αδειανό»
Επιχειρείται η πλήρης αποδόμηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, με πολλούς τρόπους. Αφενός και με νόμο πλέον δεν θα μπορούν να επεκταθούν για τα επόμενα τρία χρόνια στις επιχειρήσεις ενός κλάδου που δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπογράφει τη σύμβαση. Αφετέρου, δίνει το δικαίωμα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων μεταξύ εργοδότη και «ενώσεων προσώπων», η οποία και θα υπερισχύει της κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής. Μοναδικό όριο παραμένει ο κατώτερος μισθός που προβλέπει η εκάστοτε εθνική συλλογική σύμβαση. Με αυτό τον τρόπο και όσες συμβάσεις ακόμα υπογράφονται είναι αμφίβολο εάν και πού θα εφαρμόζονται.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στα δημόσια Μέσα (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Γραμματεία Τύπου και Επικοινωνίας, γραφεία Τύπου σε δημόσιες υπηρεσίες και ΝΠΙΔ, δημοτικούς ραδιοσταθμούς) οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, αφού οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εντάσσονται σε νέα ισοπεδωμένα μισθολόγια φτώχειας.



Δεκάδες συνάδελφοί μας θα αντιμετωπίσουν την εφεδρεία-απόλυση
Η νομοθέτηση του καθεστώτος της εφεδρείας θίγει όλους όσους εργάζονται στο Δημόσιο ή σε επιχειρήσεις του δημοσίου.
Στο Δημόσιο εντάσσονται στην εφεδρεία όσοι βρίσκονται στο 33ο έτος εργασίας με μισθό το 60% των υπαρχουσών αποδοχών για δυο χρόνια και μάλιστα χωρίς να δικαιούνται όλη την αποζημίωσή τους μετά την διετία, αφού η εφεδρεία θεωρείται προαναγγελία απόλυσης.
Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του Δημοσίου (ΕΡΤ, δημοτικά Μέσα κ.λπ.) στην εφεδρεία κινδυνεύουν να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε περίπτωση συγχώνευσης, κατάργησης, διάσπασης κ.λπ.

Οι συνταξιούχοι θα υποστούν και άλλες μειώσεις
Οι συνταξιούχοι θα υποστούν τεράστιες μειώσεις. Όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1200 ευρώ θα δουν το τμήμα αυτό της σύνταξής τους να μειώνεται κατά 20%. Και όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και λαμβάνουν πάνω από 1000 ευρώ το μήνα, θα λάβουν μειωμένο κατά 40% το επιπλέον τμήμα της σύνταξής τους.
Αντίστοιχα μειώσεις θα υποστούν και οι περισσότερες επικουρικές συντάξεις. Για την ώρα οι επικουρικές συντάξεις του ΕΤΑΠ ΜΜΕ δεν θίγονται.

Και μια τροπολογία-φωτιά που μειώνει ακόμα περισσότερο τους μισθούς μας
Με μια τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή τα χαράτσια- δήθεν «έκτακτος φόρος αλληλεγγύης» για το 2012 θα επιβληθούν στις αποδοχές μας και θα εισπραχθούν προκαταβολικά με ποσοστιαίες κρατήσεις επί των μηνιαίων μισθών.

Ο συνδικαλισμός του διαδρόμου
Αυτή η εφιαλτική προοπτική που θα καταστήσει (και με τη βούλα του νόμου) επιδόματα φτώχειας τους μισθούς και τις συντάξεις μας, που ξηλώνει κάθε δικαίωμα για όποιον ακόμα το διατηρεί, που κλέβει από τις τσέπες μας χρήματα για να καλύπτει τις τοκογλυφικές απαιτήσεις ξένων πιστωτών, που οδηγεί σε γενικευμένη φτώχεια όλους τους εργαζόμενους, είναι στο χέρι μας να σταματήσει. Με τη συμμετοχή μας στις πολύμορφες κινητοποιήσεις. Με στόχο να μην ψηφιστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο, να αποσυρθεί κάθε μέτρο που θίγει τους όρους εργασίας, να μην πληρωθούν τα χαράτσια. Κι ακόμα να αποδεσμευτούμε από τους ληστρικούς όρους των συμβάσεων που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα, να μην πληρωθεί κανένα χρέος, να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση πρέπει και οφείλει να στρατευθεί η ΕΣΠΗΤ αν θέλει πραγματικά να υπερασπίσει τα μέλη της και όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον περιοδικό τύπο. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα της μάχης για να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο (που καταργεί και τις συλλογικές μας συμβάσεις), κι όχι η ώρα της ουσιαστικής αποδοχής του αρκεί να «πετύχουμε» την εξαίρεση από τη λαίλαπα του ενιαίου μισθολόγιου των συναδέλφων δημοσιογράφων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Τέτοιες κινήσεις διασπούν και αποδυναμώνουν τον αγώνα που οφείλει να δώσει και ο κλάδος μας ενάντια σε αυτή την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. Τέτοιες κινήσεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο συνδικαλισμός των «εξαιρέσεων», ο συνδικαλισμός των υπουργικών διαδρόμων, δεν έχει καταλάβει γρι από την πραγματικότητα, βρίσκεται σε άλλον πλανήτη. Γιατί όταν όλα τα σπίτια του χωριού καίγονται, είσαι ανόητος αν νομίζεις ότι το δικό σου σπίτι δεν θα καεί. Τούτες τις στιγμές είναι έγκλημα εναντίον του κλάδου να αποδέχεσαι το φονικό πολυνομοσχέδιο και να δίνεις τον αγώνα για μια τροπολογία νόμου που περιφέρεις από υπουργικό γραφείο σε υπουργικό γραφείο. Οι εργαζόμενοι συντάκτες και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, έχουν κοινό όφελος να αγωνιστούν σκληρά για να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, για να ξεκουμπιστεί και να φύγει η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα και τα μνημόνια.

Καλούμε και πάλι την ΕΣΠΗΤ και τα υπόλοιπα σωματεία του Τύπου να συστρατευθούν με όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται, ενοποιώντας τους αγώνες τους με τα υπόλοιπα συνδικάτα.