23 January 2012

Οι εργαζόμενοι των εκδόσεων Λυμπέρη αντιστέκονται στις νέες περικοπές


Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στις Εκδόσεις Λυμπέρη συνεχίζει να αρνείται να υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις που εκβιαστικά προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία. Ατομικές συμβάσεις που όχι μόνο μειώνουν έως και 20% τις αμοιβές (πρόκειται για την τρίτη περικοπή για το προσωπικό της εν λόγω εταιρείας και τέταρτη για τους υψηλόμισθους), αλλά και αποσυνδέουν οριστικά τις αμοιβές από οποιαδήποτε έννοια συλλογικών συμβάσεων. Η εργοδοσία όχι μόνο δεν εγγυάται τίποτε ακόμη κι αν υπογραφούν οι ατομικές συμβάσεις, αλλά έχει ξεκινήσει ήδη νέο γύρο μαζικών απολύσεων.
Τα πάντα δικαιολογούνται, φυσικά, με την… κρίση και την ανασφάλεια που επικρατεί στην αγορά. Όμως, και η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως και όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου μας, δεν έχουν περάσει χρόνια από τότε που είχαν σημαντικότατα κέρδη. Είναι φανερό ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των κερδών έχει ενθυλακωθεί από τους ιδιοκτήτες, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεών τους, χωρίς να συντρίβουν το προσωπικό τους, χωρίς να στέλνουν τους εργαζόμενούς τους στην απόγνωση και την εξαθλίωση.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο της συλλογικής αντίστασης σε αυτό τον εφιάλτη. Οι εργοδότες είναι διατεθειμένοι να μας ρίξουν ακόμη πιο χαμηλά, ανεξάρτητα αν η απαξίωση του προσωπικού στην ουσία «σκοτώνει» και τις επιχειρήσεις τους. Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα σε αυτή την πορεία. Με ενότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να τους αναγκάσουμε να «θυμηθούν» ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις, και όχι η εύκολη λύση του να πληρώνουν πάντα το «μάρμαρο» οι εργαζόμενοι. Είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΣΠΗΤ και όλα τα σωματεία του χώρου μας να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους των Εκδόσεων Λυμπέρη, ασκώντας πραγματική και αποφασιστική πίεση στον εργοδότη.