04 May 2012

Ο… πόλεμος των Πειθαρχικών στην ΕΣΠΗΤ της παρακμής


Μία ακόμη βουτιά στην παρακμή ετοιμάζεται να κάνει η ΕΣΠΗΤ, αφού μέλος του προεδρείου της, ο αντιπρόεδρος, αποφάσισε να αρχίσει… τον πόλεμο των πειθαρχικών. Σε μια εποχή που καταρρέουν δικαιώματα, συμβάσεις, μισθοί, θέσεις εργασίας, και σε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που ετοιμάζεται να διανύσει η ΕΣΠΗΤ το επόμενο δίμηνο, θα είναι τουλάχιστον ατυχές να αρχίσουν κοκορομαχίες και η ατζέντα της ΕΣΠΗΤ να κυριαρχηθεί από διώξεις, ποινές, κόντρες του αντιπροέδρου με μέλη και πρώην μέλη του Δ.Σ.
Περί τίνος πρόκειται; Με αφορμή κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις που θεωρούν ασυμβίβαστη τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΣΠΗΤ με τη συγκεκριμένη εργασιακή του κατάσταση (υπεύθυνος Γραφείου Τύπου υπουργείου), ο Γ. Μπαζαίος ανακοίνωσε ότι παραπέμπει στα Πειθαρχικά Συμβούλια της ΕΣΠΗΤ δύο μέλη του Δ.Σ. (Πέπονα, Μπερεδήμας) και ένα πρώην μέλος του Δ.Σ. (Αλατάς). Πρόκειται για βούλιαγμα, που θα σπρώξει την ΕΣΠΗΤ ακόμη περισσότερο στην εσωστρέφεια και στο διαλυτικό κλίμα, σε καιρό λαίλαπας.
Είναι προφανές ότι σε σχέση με τον αντιπρόεδρο υπάρχει, όχι με την καταστατική έννοια, αλλά κυρίως με την ηθική έννοια, ζήτημα. Το να ακολουθείς ως υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων έναν υπουργό στις διάφορες στιγμές της υπουργικής του καριέρας (με την πρόβλεψη ότι αποχωρείς όταν αποχωρεί και αυτός από το υπουργείο), είναι μια δουλειά που ένας δημοσιογράφος ή την επιλέγει ή δεν την επιλέγει, αναλόγως των κριτηρίων που έχει. Όταν ο ίδιος δημοσιογράφος θέλει να εκλέγεται στη Διοίκηση του σωματείου του, όμως, το πράγμα είναι διαφορετικό. Δεν μπορείς το πρωί να είσαι παρακολούθημα της μνημονιακής εξουσίας και το απόγευμα συνδικαλιστής και εκπρόσωπος εργαζομένων που υποφέρουν από αυτήν τη μνημονιακή εξουσία. Το ασυμβίβαστο είναι ηθικό…
Ακόμη παραπέρα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που θυμίζει το «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι». Δεν μπορείς τη συνδικαλιστική κριτική να την παραπέμπεις στο Πειθαρχικό, αλλά να κωφεύεις επί μήνες και να αρνείσαι την πρόταση να διαγραφούν από την ΕΣΠΗΤ οι βουλευτές-μέλη της που έχουν υπερψηφίσει το μνημονιακό όλεθρο. Ή να διαγραφούν από την ΕΣΠΗΤ οι εργοδότες-μέλη της. Αυτή η κριτική βέβαια αφορά περισσότερους κι όχι μόνο τον αντιπρόεδρο.
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην παρεκτραπεί η συζήτηση από τα πραγματικά θέματα, που είναι να αλλάξει δρόμο η ΕΣΠΗΤ, να γίνει συνδικάτο των μελών, ενεργό κύτταρο δράσης κι αλληλεγγύης, στα μέτρα των αναγκών και των απαιτήσεων σε μια εποχή που οι συνάδελφοι και το σύνολο των εργαζομένων υποφέρουν.
Τα άλλα είναι αποπροσανατολισμός, και μάλιστα με παράλληλη προεκλογική στόχευση, καθώς θα διεξαχθούν σε λίγο καιρό οι αρχαιρεσίες για όργανα Διοίκησης της ΕΣΠΗΤ…