25 June 2012

Ορισμένα ερωτήματα για το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων δημοσιογράφων

Εν αναμονή της έναρξης του πολυδιαφημισμένου επιδοτούμενου προγράμματος «κατάρτισης ανέργων δημοσιογράφων με σκοπό την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας» στα επαγγέλματα πληροφορικής, βρίσκονται εκατοντάδες άνεργοι συνάδελφοι. Δυστυχώς, η κατάσταση στον κλάδο έχει γίνει τραγική, καθώς χιλιάδες είναι οι άνεργοι εργαζόμενοι, αλλά και άλλοι τόσοι οι απλήρωτοι, οι ελαστικώς απασχολούμενοι και οι ημιαπασχολούμενοι  ως αποτέλεσμα της δίχρονης επιβολής των μνημονιακών πολιτικών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ.  Ακόμα κι αυτό λοιπόν το πρόγραμμα φαίνεται ως «μάννα εξ ουρανού» για τους άνεργους του κλάδου. Η επιδότηση ανέρχεται σε 1500 ευρώ ανά «ωφελούμενο» συνάδελφο και προγραμματίζεται να λάβουν μέρος 1416 άνεργοι δημοσιογράφοι στις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης.
Ως εδώ όλα βαίνουν καλώς. Ωστόσο, ορισμένες παράμετροι του προγράμματος που έχουν γίνει γνωστές δημιουργούν ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά.

Το πρώτο έχει να κάνει με τους πραγματικά «ωφελούμενους» του προγράμματος.
Το ύψος του προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 5.097.600 ευρώ. Ωστόσο, στους ανέργους συνολικά θα καταλήξουν μόλις τα 2,1 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ περίπου, δηλαδή περίπου το 60% του συνολικού προϋπολογισμού προφανώς θα ενισχύσουν όχι τους ανέργους συναδέλφους αλλά τα ταμεία των ΚΕΚ που θα λάβουν μέρος στην υλοποίηση του προγράμματος. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά πώς είναι δυνατό από ένα πρόγραμμα για ανέργους, να ωφελούνται πρωτίστως ιδιωτικές επιχειρήσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης….
Επίσης να διευκρινίσουμε κι άλλα τρία ζητήματα:
1.      Στην τσέπη του ο επιδοτούμενος καταρτιζόμενος δε θα βάλει 1.500 ευρώ αλλά λιγότερα από 1.200, καθώς υπάρχουν οι διάφορες παρακρατήσεις. Δηλαδή ο άνεργος επιδοτούμενος υπόκειται κι αυτός σε φορολόγηση!
2.      Για όλο το διάστημα που ο άνεργος θα καταρτίζεται, θα σταματήσει να εισπράττει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το οποίο και αναστέλλεται έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
3.      Η πληρωμή του voucher εκτιμάται ότι θα γίνει μετά από 5-6 μήνες από την έναρξη του προγράμματος. Δηλαδή μιλάμε τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2013! Για μεγάλο διάστημα τελικά ο άνεργος δε θα εισπράττει ούτε ευρώ, αφού θα του έχει ανασταλεί η καταβολή επιδόματος των 360 ευρώ του ΟΑΕΔ!!!

Το δεύτερο σχετίζεται με τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό του προγράμματος και το περιεχόμενο των μαθημάτων.
Στους διακηρυγμένους στόχους είναι «η κατάρτιση και η πιστοποίηση ανέργων δημοσιογράφων με στόχο την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Δημοσιογράφου με Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, με σκοπό την αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων» και τη «δημιουργία προϋποθέσεων στους ωφελούμενους να λειτουργήσουν στο νέο και διαμορφούμενο περιβάλλον δημοσιογραφίας που έχει αναπτυχθεί, όπου τα παραδοσιακά μέσα αντικαθίστανται με νέα των οποίων η λειτουργία διέπεται από τη συνεχή ενημέρωση και χρήση των νέων τεχνολογιών σε περιβάλλον του WorldLiveWeb».
Ωστόσο, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά γιατί ένας από τους τομείς μαθημάτων αφιερώνεται στην «επιχειρηματική δραστηριότητα» με συνολικά 44 ώρες! Ανάμεσα στα μαθήματα που απευθύνονται σε ανέργους περιλαμβάνονται θέματα όπως «Η επιχείρηση και οι λειτουργίες της», «Η δημιουργία μίας νέας δημοσιογραφικής επιχειρηματικής δραστηριότητας», «χρηματοοικονομικά επιχείρησης», «τιμολόγηση προϊόντων», «αξιολόγηση επένδυσης» ή ακόμα και μπίζνες πλαν με «κατάρτιση και αξιολόγηση επιχειρηματικού σχεδίου». Λες και οι επιδοτούμενοι είναι… αποτυχημένοι επιχειρηματίες κι όχι απολυμένοι μισθωτοί δημοσιογράφοι!

Το τρίτο έχει να κάνει με τη στάση των Ενώσεων όσον αφορά στο περιεχόμενο αυτό.
Είναι δυνατό σωματεία να διοργανώνουν πρόγραμμα κατάρτισης λες κι απευθύνονται σε… επιχειρηματίες; Άλλωστε, όσοι εκδότες είναι ακόμα μέλη τους δεν νομίζουμε να είναι άνεργοι….
Ή μήπως η νέα γενιά εργαζομένων συντακτών θα πρέπει να σκέφτεται ως… επίδοξος επιχειρηματίας, αλλά να εργάζεται ως σύγχρονος δούλος και να αμείβεται με ένα κομμάτι ψωμί;  
Και μια ακόμα «λεπτομέρεια»: Γιατί ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καταγγείλει το προηγούμενο διάστημα τη δημιουργία των newsroom ως κερκόπορτα κατάργησης θέσεων εργασίας, αλλά και παρέμβασης στο δημοσιογραφικό έργο, παρόλα αυτά εντάσσεται η «Λειτουργία Newsroom» ως γνωστικό αντικείμενο στην «αποστολή του σύγχρονου δημοσιογράφου»;
Η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος στη γνωστική διαδικασία παίζει σημαντικό ρόλο. Τόσο η ΕΣΠΗΤ, όσο και οι άλλες ενώσεις θα έπρεπε να ορθώσουν μέτωπο στην προσπάθεια διείσδυσης τέτοιων στρεβλών προτύπων στη δημοσιογραφική εργασία. Το να πλουτίζει κανείς τις γνώσεις του είναι καλό. Από εκεί μέχρι τη στόχευση να δημιουργηθούν επιχειρηματίες δημοσιογράφοι σαν κι αυτούς που ούτως ή άλλως έχουμε δει πολλούς, η απόσταση είναι μεγάλη.