27 June 2012

Να πληρώσουν κυβέρνηση και εργοδότες για τα κλεμμένα της κοινωνικής ασφάλισης

Τα όσα συμβαίνουν στον ΕΔΟΕΑΠ είναι αποκαλυπτικά για το πού οδηγείται η κοινωνική ασφάλιση. Η διαχρονική λεηλασία των Ταμείων που με το λεγόμενο «κούρεμα» κορυφώθηκε, διαλύει τις όποιες δυνατότητες παροχών ακόμα και από τα κάποτε «ευγενή» ταμεία. Η κλοπή των αποθεματικών αφαιρεί κάθε δυνατότητα επιβίωσης της κοινωνικής ασφάλισης, ειδικά σήμερα που οι ανάγκες των ασφαλισμένων μεγαλώνουν λόγω της αυξημένης ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων.
Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το «κούρεμα»- PSI, η συζήτηση για το ασφαλιστικό έχει ανοίξει εδώ και μήνες και στον κλάδο μας. Κάποιοι όψιμα θυμήθηκαν τους συναδέλφους που εργάζονται στο Διαδίκτυο, άλλοι εποφθαλμιούν τα καλύτερα(;) αποθεματικά του πρώην ΤΑΙΣΥΤ και κάποιοι τρίτοι προβάλλουν ως λύση τη μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιωτική παροχή υπηρεσιών.
Πρωτοβουλίες, συζητήσεις, υπόγειες συνεννοήσεις οργιάζουν αφήνοντας στο απυρόβλητο την αιτία του κακού: την πολιτική που εφαρμόζεται έναντι των ασφαλιστικών ταμείων και αφορά και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Οι επεισοδιακές εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ που προκλήθηκαν από την τακτική συναίνεσης, συγκάλυψης και συναλλαγής που ακολούθησε η διοίκηση του Ταμείου με τις εκάστοτε κυβερνήσεις πρέπει να αφυπνίσουν όλους τους συναδέλφους. Οποιαδήποτε προτεινόμενη «λύση» που δεν αντιτίθεται στα κυβερνητικά σχέδια συρρίκνωσης και διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο στη σημερινή κατάσταση. Οποιαδήποτε «λύση» που αφήνει στο απυρόβλητο την εκτεταμένη μαύρη - ανασφάλιστη εργασία, την καθολική εφαρμογή της ελαστικής εργασίας και της εργασίας με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, συγκαλύπτει και διευκολύνει τους εργοδότες του κλάδου μας. Οποιαδήποτε «λύση» δεν αντιμετωπίζει την ενιαία και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ – έντυπα και ηλεκτρονικά, νέα και παλιά, εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Καμιά πρόταση δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο σήμερα αν δεν αντιμετωπισθούν ριζικά οι αιτίες της επερχόμενης κατάρρευσης των Ταμείων:
  • Να διεκδικηθεί με κάθε τρόπο η επιστροφή των λεηλατημένων αποθεματικών από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Να απαιτηθεί η κάλυψη των αναγκών ασφάλισης από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή που καλύπτεται από το περίεργο πέπλο σιωπής που απολαμβάνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου από τις διοικήσεις του Ταμείου και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
  • Μαζί με αυτές τις διεκδικήσεις τα σωματεία του κλάδου θα πρέπει να αγωνισθούν για να αποτρέψουν την οποιαδήποτε μείωση στις παροχές των ασφαλισμένων και τις συντάξεις.
Κάθε συζήτηση που γίνεται χωρίς να αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα, πολύ περισσότερο κάθε συζήτηση που γίνεται από τη διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και κάποιους συνδικαλιστές μακριά και κρυφά από τα μέλη των Ενώσεων οδηγεί σε καταστάσεις σαν αυτή που βιώνουν οι μέτοχοι-ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ.
Η λύση στη μνημονιακή ληστεία δεν μπορεί να είναι οι μνημονιακές περικοπές!