18 February 2010

Νέο προεδρείο στην ΕΣΠΗΤ - Προκλήσεις και απαντήσεις για την επόμενη τριετία

Συγκροτήθηκε σε σώμα τελικά στις 17 Φλεβάρη, και μετά από δύο συνεδριάσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ. Μετά από ψηφοφορία, οι θέσεις στο προεδρείο κατανεμήθηκαν ως εξής: Πρόεδρος – Γ. Πλαχούρης, Αντιπρόεδρος – Γ. Μπαζαίος, Γεν. Γραμματέας – Σπ. Κρίκος, Ταμίας – Κ. Τριανταφύλλη, ενώ μέλη Δ.Σ. είναι οι Θ. Μπερεδήμας, Φ. Πέπονα, Χρ. Πραμαντιώτης. Το νέο Δ.Σ. προέκυψε από τη συμφωνία της Δημοσιογραφικής Ανανέωσης και της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων.
Το νέο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ έχει να αντιμετωπίσει πολλά και πολύ κρίσιμα ζητήματα, τα οποία ορίζονται εν γένει από την άνευ προηγουμένου επίθεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι συντάκτες αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας συνολικά, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντεργατικού «Προγράμματος Σταθερότητας» της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η λιτότητα διαρκείας στους μισθούς, η άμεση και έμμεση αύξηση της φορομπηξίας, το νέο (βομβαρδισμένο) τοπίο που ετοιμάζεται στις εργασιακές σχέσεις, ο καταποντισμός των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και η καταιγίδα των απολύσεων, των επί μήνες απλήρωτων μισθών σε πολλές επιχειρήσεις του Τύπου, το όργιο του ΔΠΥ και ευρύτερα της ελαστικής εργασίας, το αρρύθμιστο τοπίο των ιντερνετικών Μέσων που δίνει στους εργοδότες το «δικαίωμα» να καταπατούν κάθε… δικαίωμα, η προσπάθεια εξανδραποδισμού χιλιάδων συναδέλφων από το επάγγελμα, είναι μερικά μόνο από αυτά τα ζητήματα.
Η ημερήσια διάταξη έχει λοιπόν από τα πριν διαμορφωθεί στο συνδικαλισμό των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Την έχουν διαμορφώσει και επιβάλει τα συμφέροντα της εργοδοσίας, η κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα αυτά, οι συνταγές της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η επιτήρηση που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κανιβαλικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.
Το στοίχημα επομένως που έχει να αντιμετωπίσει το νέο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, όπως και όλες οι άλλες Ενώσεις του κλάδου, είναι ένα, και είναι ξεκάθαρο: υπεράσπιση, με κάθε τρόπο, των συμφερόντων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, και ταυτόχρονα η καλλιέργεια δεσμών αλληλεγγύης με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να αποκρουστεί αυτή η τρομακτική σε έκταση και ένταση επίθεση που ζούμε. Είναι ανάγκη επιτακτική να αντιδράσουμε. Η αρχή του αγώνα μπορεί να είναι η πανεργατική απεργία της 24 Φλεβάρη. Ο αγώνας αυτός, εάν κλιμακωθεί και περάσει στα χέρια των εργαζομένων, μπορεί να νικήσει!

Πού πρέπει να δείξει η πυξίδα

Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ, εκτός από το προεκλογικό του υλικό, έγκαιρα (από τις 10 Φλεβάρη) έθεσε δημόσια στην κρίση των μελών της ΕΣΠΗΤ ένα προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης για το νέο Δ.Σ. της Ένωσης (μπορείτε να το δείτε εδώ). Ταυτόχρονα, έθεσε στις δύο πρώτες συνεδριάσεις, που είχαν ως θέμα τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα, τις εκτιμήσεις του για την περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας. Αυτές οι τοποθετήσεις κινούνταν στους εξής άξονες:

1. Η συμμετοχή των μελών της ΕΣΠΗΤ στις πρόσφατες εκλογές ήταν μαζική (ειδικά αν αναλογιστούμε τι είχε προηγηθεί τρία χρόνια τώρα, με καβγάδες, τσακωμούς και δυσλειτουργία)

2. Οι εκλογές έδειξαν ήττα των κατεστημένων δυνάμεων και προσώπων, και σε ποσοστά και σε ψήφους. Ήταν μια αποδοκιμασία και ένα κάλεσμα για σημαντικές αλλαγές.

3. Στην εκλογική διαδικασία έβλεπες παντού κόσμο της ανεργίας, της ανασφάλειας, της επισφαλούς εργασίας, και διαπίστωνες την κραυγή «κάντε κάτι».

4. Οι εργαζόμενοι συντάκτες δεν ζουν ούτε εργάζονται σε γυάλα. Έχουμε απέναντί μας αντίπαλο (όλους αυτούς που πλουτίζουν από τον κόπο μας και τη δουλειά μας για να κάνουν πολυτελή ζωή). Η υπεράσπιση κάθε συναδέλφου που χτυπιέται, είναι προϋπόθεση ύπαρξης για την ΕΣΠΗΤ.

5. Οφείλουμε, την τριετία που έρχεται, να δουλέψουμε αποφασιστικά και με όλες μας τις δυνάμεις για τη δημιουργία ενός Συνδικάτου Τύπου.

6. Στον ασφα-ληστρικό πόλεμο που ετοιμάζεται να κηρύξει (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) η κυβέρνηση, οφείλουμε να διατρανώσουμε μία ξεκάθαρη απάντηση: κάτω τα χέρια σας από τα Ταμεία, δεν θα δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε, πληρώνουμε υπέρογκες εισφορές και δικαιούμαστε αποφασιστικά καλύτερες παροχές. Οτιδήποτε άλλο στην παρούσα συγκυρία κινδυνεύει να μας απομονώσει (και άρα να μας κάνει πιο ευάλωτους) από τον εργαζόμενο λαό.

7. Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις και θα υποστηρίξει όποια πρόταση κινείται στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συναδέλφων που πλήττονται. Στην κατεύθυνση να ακυρωθεί η πολιτική που καταστρέφει τους πολλούς για να ζουν πλουσιοπάροχα οι λίγοι. Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ θα συνεχίσει να δίνει το «παρών», δίπλα σε κάθε συνάδελφο, μέσα στους χώρους εργασίας, σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που έρχονται.