23 January 2012

Πλήρη δικαιώματα για τους συνάδελφους του Διαδικτύου


Καμπάνια για την πλήρη ένταξη των συναδέλφων που εργάζονται στα ενημερωτικά διαδικτυακά Μέσα σε ενιαίο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς με όλους τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα ΜΜΕ έχει αποφασίσει η ΠΟΕΣΥ εδώ και λίγο καιρό. Συντεχνιακές και διαιρετικές λογικές έχουν ουσιαστικά δημιουργήσει μια γκρίζα ζώνη απασχόλησης στα διαδικτυακά Μέσα και αυτό το γεγονός δείχνουν να το αντιλαμβάνονται πλέον αρκετοί. Η διαιώνιση του διαχωρισμού σε παλιά και νέα Μέσα, εξυπηρετεί μόνο την ευελιξία της εργασίας, την ασυδοσία των εργοδοτών που με τον τρόπο αυτό καταστρατηγούν συμβάσεις και δεοντολογικούς κανόνες, την αποφυγή πληρωμής πόρων (αγγελιόσημο) που είναι απαραίτητοι για τη στήριξη του ασφαλιστικού μας συστήματος. Κι επιπλέον βαθαίνει τη διαίρεση σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι χρειάζεται να έχουν τη μέγιστη ενότητα και κοινή στάση. Τέλος όσο εξακολουθεί να παραμένει αρρύθμιστη η διακίνηση της ενημέρωσης μέσω του διαδικτύου, είναι αδύνατη η στοιχειώδης τήρηση δεοντολογικών κανόνων και δημοκρατικής λειτουργίας της ενημέρωσης.


Στην απόφασή της η ΠΟΕΣΥ, τονίζει ότι «δεν πρέπει να υφίσταται καμία διάκριση ως προς τον τρόπο αμοιβής, ασφάλισης και γενικότερα όρων εργασίας των συναδέλφων μας που εργάζονται σε διαδικτυακά ΜΜΕ. Με αυτή τη γενική αρχή, θα πρέπει άμεσα και πρακτικά να προχωρήσουμε στην άρση των όποιων εμποδίων υπάρχουν για την ένταξη αυτών των εργαζομένων σε ενιαίο καθεστώς με τον υπόλοιπο κλάδο».


Παράλληλα με τις όποιες δράσεις αναπτύξει η Ομοσπονδία, αλλά και οργανώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την διεκδίκηση από τα υπουργεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ καλεί σε άμεσες πρωτοβουλίες τόσο από τις ενώσεις, όσο και από τους ίδιους τους συναδέλφους που εργάζονται στο Διαδίκτυο:


• Με την ευθύνη της ΠΟΕΣΥ αλλά και των ενώσεων να προβληθούν οι θέσεις αυτές σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των δημοσιογράφων που εργάζονται στα διαδικτυακά Μέσα και δεν είναι μέλη των ενώσεων ή δεν ασφαλίζονται από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ και να οργανωθεί καμπάνια με επισκέψεις στις επιχειρήσεις των Διαδικτυακών Μέσων, συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε αυτά κ.λπ.


• Να οργανωθεί άμεσα μια μεγάλη συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στα διαδικτυακά ενημερωτικά ΜΜΕ, για τη διεκδίκηση ρύθμισης της εργασίας στο διαδίκτυο με τις ανάλογες παραστάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία.


• Να ζητήσουν μαζικά οι συνάδελφοι που εργάζονται στο διαδίκτυο την άμεση εγγραφή τους στις συνδικαλιστικές ενώσεις.



*Εδώ θα βρείτε την απόφαση του Γ.Σ. της ΠΟΕΣΥ.